Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Plaga: Maturity budou 1. až 3. června. Matematika nebude ani příště povinná, kývli poslanci

Aktualizováno -
6. května 2020
16:48
Autor: ČTK, kal - 
6. května 2020
11:30

Společná část maturitní zkoušky se uskuteční 1. a 2. června, didaktický test z matematiky 3. června, harmonogram maturit ve středu zveřejnil ministr Robert Plaga (za ANO). A ani od příštího roku nebude u maturit povinná matematika. Sněmovna totiž schválila Plagův požadavek v rámci novely školského zákona. Snahu části poslanců o dvouletý odklad nepřijala. Novelu nyní dostane k posouzení Senát. Jednotná přijímací zkouška bude delší než obvykle, protože žáci mají horší podmínky. Na čtyřleté obory bude 8. června, na víceletá gymnázia 9. června.

Termín podle Plagy odpovídá lhůtám, jak je vláda přijala ve stavu legislativní nouze v polovině dubna. Už dříve ministerstvo oznámilo, že letos nepočítá s písemnou částí maturit z českého jazyka a cizího jazyka.

Profilovou část maturit doporučuje ministerstvo uspořádat od 10. června. „Praktické zkoušky, maturitní práce a obhajoba může být před didaktickými testy, ale je žádoucí, aby to nebylo okamžitě po návratu do školy, aby byla zachována příprava,“ uvedl Plaga.

Maturanti můžou do škol od 11. května

Školám ministerstvo rozešle metodiku postupu v době epidemie, termín bude zveřejněn vyhláškou ve čtvrtek, uvedl na dnešní tiskové konferenci Plaga. K přípravě na maturity se studenti posledních ročníků budou moci vrátit do lavic ve skupinách po 15 v pondělí 11. května. Podle ministra budou moct žáci sundat roušky při písemné zkoušce, když rozestupy a další podmínky vyhoví obecně platným opatřením, stejně tak se za přísných hygienických podmínek budou moct odehrát i zkoušky ústní.

Stanovení termínu maturit a přijímacích zkoušek na střední školy ocenil místopředseda Senátu a ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN), protože od nich se podle něj odvíjí práce na každé škole. Stejně jako Plaga ale připustil, že školy budou mít s ohledem na termíny zkoušek hodně nabitý program. „Stihnout se to samozřejmě dá, bude to ale neuvěřitelný kvapík, nebude jediný den na zastavení,“ řekl dnes v České televizi senátor. Předpokládá, že školy stihnou maturity do 15. až 20. června a přijímací zkoušky podle něj uzavřou zřejmě až na začátku července.

Nabité období podle Růžičky budou mít i maturanti, kterým se mohou krýt termíny maturity a přijímacích zkoušek na vysoké školy. V této souvislosti apeloval na rektory vysokých škol, aby to vzali v úvahu a posunuli zkoušky až na závěr června, až bude po maturitách. Plaga zdůraznil, že termíny přijímacích zkoušek na vysoké školy ministerstvo nevyhlašuje. Vysoké školy nicméně podle něj chtěly větší flexibilitu, aby přijímačky mohly přizpůsobit situaci.

Samotnou maturitní zkoušku podle Růžičky ale zjednoduší a urychlí to, že se letos nepočítá s písemnou částí z českého jazyka a cizího jazyka. „Z mého pohledu maturita, pokud se nebudou písemné práce opravovat na školách, bude i objektivnější,“ doplnil.

Zákaz mobilů ve školách

V rámci úprav školského zákona pak poslanci schválili, že školy budou moci zakázat žákům používání mobilních telefonů nebo jiných elektronických zařízení. 

Vládní návrh počítá s tím, že studenti by si mohli vedle povinné češtiny nadále vybrat mezi státní maturitou z matematiky nebo z cizího jazyka. Státní zkouška by se navíc měla omezit jen na didaktické testy. Ústní a písemné maturity z jazyků by se měly přesunout zpět do škol.

Plaga zrušení povinné maturity z matematiky zdůvodnil tím, že žáci na ni nejsou připraveni, neboť výuku matematiky se zatím nepovedlo dostatečně zlepšit. Dvouletý odklad by to podle ministra nevyřešil vzhledem k tomu, že do plánů zasáhlo i uzavření škol kvůli epidemii koronaviru.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) v Partii na Primě (19. 4. 2020) Ministr školství Robert Plaga (ANO) v Partii na Primě (19. 4. 2020) | Reprofoto TV Prima

Dvouletý odklad prosazovala někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) spolu s bývalými rektory technických univerzit Karlem Raisem a Ivo Vondrákem (oba za ANO). Valachová uvedla, že odklad by měl dát ministerstvu čas na dokončení úprav ve vzdělávání před zavedením zkoušky.

„Je to výborná zpráva“

„Povinná maturita z matematiky nebude! Školský zákon, který tuto debatu konečně uzavřel, byl dnes ve Sněmovně s převahou přijat, jednomyslně ho podpořili také poslanci KDU-ČSL,“ zaradoval se lidovec Jiří Mihola. „Nebude zavedena povinná státní maturita z matematiky. Jednoznačně jsem to podporoval a je to výborná zpráva. Nikdy nebylo přesvědčivě doloženo, čemu by povinná maturita prospěla, ale naopak víme, že celé skupiny žáků by poškodila,“ přidal se Martin Baxa z ODS.

Matematiku si loni na jaře vybrala zhruba pětina maturantů, ale 15,5 procenta z nich neuspělo. Bylo to o 6,3 procentního bodu méně než předloni. V předešlých letech neúspěšnost v matematice naopak stoupala.

Plán zrušit povinnou maturitu z matematiky hodnotili už dříve někteří kritici jako populistický. Záměr naopak v uplynulých měsících podporovaly Unie školských asociací CZESHA, unie a konfederace zaměstnavatelských svazů a Česká středoškolská unie. Proti se vyslovila Asociace ředitelů gymnázií či Svaz průmyslu a dopravy.

Poslanci v rámci úprav novely rozhodli o tom, že společnost Cermat bude muset po maturitách zveřejnit zadání jejich společné části a také správná řešení zadaných úloh. Školy budou moci zakázat žákům používání mobilních telefonů nebo jiných elektronických zařízení.

frantacizek ( 6. května 2020 19:27 )

unie studentů už Vám pane kolego Plago vzkazuje, že by chtěli snazší maturity.. teď ve zprávách na čt24. A já že doposud se přeci vše stíhalo online výukou... Zmínili, že jich tisíce neodmaturují. Tak nechejte ještě dál zavřené ty školy, nejlépe i v září a můžem začít plnit ty prázdné učňáky.

zdravymozek ( 6. května 2020 15:28 )

Zapomělo se na to,že naši předkové umírali proto aby se u nás mluvilo ČESKY,to už se dávno neděje. Nyní se odstraní matematika a je to!! Hold blbcům se lépe vládne !!! U nás se blbci vyrábějí promyš­leně,­inklu­ze,bíd­ná úroveň škol atd !!

frantacizek ( 6. května 2020 13:13 )

Mobily měly být už zakázány dávno, myslím, že ve Francii už to tak je delší dobu. Ale chválabohu, že Vás to napadlo. U nás už to stejně bylo i bez pokynu shora jako spousta jiných záležitostí.
O maturitě z matematiky ani neuvažujte, dokud tady budete paralyzovat školy a konat vojenské operace proti pouhému viru, rodiče strašit, ze škol dělat zájmové kroužky, kam rodiče mohou či nemusí poslat dítě, protože tam straší vir..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa