Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

E-shop na známky za 401 milionů nebude. Havlíček zakázku zruší, Kremlík na ministerstvu zůstává

Aktualizováno -
23. ledna 2020
21:39
Autor: ČTK - 
23. ledna 2020
08:00

Zakázka na IT systém k elektronickým dálničním známkách bude zrušena. Ve čtvrtek to sdělil vicepremiér a budoucí ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Řekl také, že personální otázky na ministerstvu začne řešit po svém pátečním uvedení do funkce. Vladimír Kremlík (za ANO) se naopak se svou kanceláří ministra loučí a na sociálních sítí se rozloučil se svými kolegy. Ne ale definitivně, na ministerstvu dopravy bude působit dál jako náměstek, potvrdil Babiš.

Státní fond dopravní infrastruktury se původně na dodávce a provozu systému s e-shopem za 401 milionů korun dohodl s firmou Asseco Central Europe. Softwarová společnost ve středu oznámila, že je ochotná od smlouvy odstoupit bez náhrady.

Video  Premiér Andrej Babiš (ANO) oznamuje po jednání vlády odvolání ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Resort povede ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) stojící po premiérově pravici.  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Zakázka byla terčem kritiky z řad odborníků, opozice i premiéra Andreje Babiše (ANO). Kvůli tendru skončil ve funkci ministr Vladimír Kremlík (za ANO). Premiér zároveň vyzval k odstoupení náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka a ředitele fondu Zbyňka Hořelicu.

„Dodělávám resty a loučím se,“ 

Kremlíkovi dnes běží poslední den ve funkci. Na sociální sítě tak přidal poslední snímky se své ministerské kanceláře, kde ještě o Vánocích zapaloval adventní věnec. 

„Poslední den v pracovně ministra... Dodělávám resty a loučím se s fantastickými kolegy,“ uvedl i se snímkem dvou dopisů od prezidenta Miloše Zemana. Na jeden z nich nadepsal „tady to začalo“ a na druhý „tady to končí“. 

Jenže Kremlík na ministerstvu zůstane, nově bude působit jako Havlíčkův náměstek. Babiš to potvrdil deníku Mladá fronta DNES (MfD), který patří do jeho svěřenských fondů. „Ano, dohodli jsme se, že tam zůstane v pozici náměstka. Bude panu Havlíčkovi pomáhat v některých věcech, například majetkových,“ řekl listu Babiš. Podle informací MfD půjde o pozici takzvaného politického náměstka, která byla na ministerstvu dosud neobsazená. Političtí náměstci spadají pod zákoník práce a nemají takovou ochranu jako odborní náměstci.

Video  Havlíček: Doprava je hypernáročná, ale zvládnu to  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Stát v minulých dnech zadal prověření smlouvy mezi SFDI a společností Asseco a chtěl najít cestu k jejímu zrušení. Softwarová společnost ovšem ve středu oznámila, že je připravena smlouvu zrušit, aniž bude žádat jakoukoliv náhradu. Podle firmy současná situace kolem zakázky poškozovala její jméno. Premiér ve středu ohlásil, že kvůli tendru podá trestní oznámení.

Zda bude zrušení zakázky výsledkem dohody s Assecem, nebo půjde o jednostranný krok ze strany státu, Havlíček zatím nespecifikoval.

Video  75 milionů ročně navíc: „Elektronické dálniční známky vyjdou dráž než papírové,“ říká Bláha  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nadšenci chtějí systém vytvořit během víkendu

Nový IT systém, který by měl zahrnovat mimo jiné e-shop či mobilní aplikaci, se pokusí vytvořit skupina programátorů ve veřejném hackathonu #ZNAMKAMARADA. Systém chtějí vytvořit během nadcházejícího víkendu, v pondělí ho pak zdarma předat státu.

Elektronické dálniční známky by měly začít fungovat od příštího roku a zcela nahradit dosavadní papírové kupony.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bullshit ( 23. ledna 2020 12:36 )

Zbytečně to koblihářům vysvětluješ, dýchají za svého poctivě zbohatnuvšího guru až do skonání. Jen nechápou že je už dávno neokrádají modré straky ale jejich guru, pravda trochu oklikou oproti historii ale o to více...

anna1234 ( 23. ledna 2020 11:36 )

.. těšíš se zbytečně. ANO podle mně vyhraje. Lidem mnohdy stačí pocit, že o ně někdo má zájem a tenhle pocit Andrej vytvořit umí. Z jeho kapsy na to nejde ani koruna a vyhrává mu to volby.

gabreta ( 23. ledna 2020 11:28 )

Ten vůl má pocit, že by takovou zakázku Sobotka nebo Topolánek stopli! Na takový rozhodnutí má Babiš oproti nim , koule!!

gabreta ( 23. ledna 2020 11:25 )

"Nadšenci chtějí systém vytvořit během víkendu"

Nějak mi to připomíná úklid Karlova mostu od Německých sprejerů. Nejdřív analíza odborníků a prý dlouhodobá záležitost za obrovské sumy a pak to frajer uklidi přez noc zadarmo!!

anna1234 ( 23. ledna 2020 11:22 )

.. takže když se něco na Min. dopravy předražilo v řádech "jenom" o několik desítek miliónů, tak je to tak nějak omluvitelné, protože modré straky by prošustrovaly víc????? Žádnou zlodějnu přece nelze omlouvat, zvlášť když hnutí ANO má v popisu práce bojovat s korupcí Kdyby v případě dálničních známek nezapracovali ajťáci, tak se klidně 400 miliónů vyplatilo a bylo by ticho po pěšině. A kdo ví, jestli by to byla konečná částka. Kolik takových tunelů je, co vůbec nevyplavou na povrch?? Všichni jsou stejní, jak se dostanou ke korytům, jenom hrabou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa