Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Delikventi, co se nehodí na školu: Válková psala o kriminalitě Romů v 80. letech

Autor: sova - 
17. ledna 2020
17:15

Exministryně spravedlnosti a současná vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) se v 80. letech během svého působení ve Výzkumném ústavu kriminologickém podílela na sborníku, jehož autoři popisují a vysvětlují kriminální sklony „cikánské“ mládeže. Válková v reakci na to uvedla, že „již nebude své odborné práce ze 70. a 80. let mediálně komentovat“. Napsal o tom web Seznam Zprávy. Minulý týden navrhoval prezident Miloš Zeman Válkovou na pozici veřejné ochránkyně práv. Po kritice z řad odborné i široké veřejnosti se nakonec sama nominace vzdala.

Hned v úvodu práce přitom zazní opět jméno československého prokurátora Josefa Urválka, který se v jedné za svých publikací kriminalitě mládeže také věnoval. Autoři sborníku s názvem Aktuální otázky boje s kriminalitou mládeže a související negativní jevy, na kterém se podílela i Válková, podrobně popisují, proč právě „cikáni“ mají sklony ke kriminálnímu jednání.

Ve své kapitole Válková píše, že mladé delikventy nejvíce ovlivňuje rodina a jejich kulturně sociální zázemí. „Obzvlášť markantní je tato skutečnost u obyvatelstva cikánského původu, kde je každý čtvrtý delikventní,“ psala exministryně spravedlnosti v roce 1983.

„Cikáni se hodí do dělnických profesí, ne na školu“

Studie naznačuje přímé spojení mezi romskou kulturou a delikvencí pachatelů romského původu, nezisková organizace Romea ji považuje za problematickou. Podle ní je navíc kontroverzní, že se na takovém výzkumu podílela poslankyně, která dnes působí na pozici vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

V publikaci se dále píše: „Výzkum prokázal, že převážná většina mladistvých cikánských delikventů žila značnou část svého života pod vlivem závadových osob nukleární rodiny, tedy osob, s kterými byli svázány nejužšími rodinnými svazky. Značná část jejich otců i matek byli alkoholici a také sourozenci požívali často alkohol ve zvýšené míře.“

Poslankyně ANO Helena Válková zůstává ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva (16. 1. 2019) Poslankyně ANO Helena Válková zůstává ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva (16. 1. 2019) | ČTK/Vondrouš Roman

Další konstatování ze studie jsou například, že „cikáni“ mají v 80 procentech negativní vztah ke vzdělání a také jejich sklon ke kriminalitě vychází z toho, že mají příliš mnoho volného času. Válková Seznam Zprávy s žádostí o vyjádření ke svému textu po několika dnech urgencí odmítla. „Nebudu již komentovat své odborné práce ze 70. a 80. let mediálně,“ napsala pro Seznam Zprávy.

Romea považuje za problematické i další pasáže, kde autoři spolu s Válkovou například tvrdí, že „cikáni“ nejsou vhodní adepti ke studiu na střední škole a hodí se spíše do dělnických profesí. V závěru studie pak poslankyně Válková spolu s dalšími dochází k tezi, že přísná represe by měla jít ruku v ruce se stejně aktivní osvětou a výchovnou činností na všech úrovních. A to z toho důvodu, že mnozí mladí „cikáni“ nechápou normy tehdejší komunistické společnosti.

Válková post obhájila, dva členové rady rezignovali

Válková kritice čelila už v minulých dnech, a to kvůli svému článku z roku 1979, pod kterým je podepsaná spolu se stalinistickým komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Ten z dnešního hlediska nese osobní zodpovědnost za popravu Milady Horákové a dalších obětí z procesu s takzvaným „vedením protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským“.

Článek se navíc věnoval ochrannému dohledu, což byl právní nástroj, kterým tehdejší komunistická moc šikanovala „nepřátele režimu“ v čele s tehdejšími disidenty. Mnozí z tehdy postihovaných obětí totalitního pronásledování opakovaně prohlásili, že „ochranný dohled byl v lecčem horší než kriminál“.

Rada vlády pro lidská práva ve čtvrtek projednávala, zda by poslankyně Válková měla i nadále zůstat v pozici vládní zmocněnkyně pro lidská práva, respektive v křesle místopředsedkyně vládní rady. Někteří její kolegové z poradního orgánu v čele s právníkem a publicistou Tomášem Němečkem ji vyzvali, aby odstoupila. V opačném případě pak podle svých vyjádření radu opustí sami.

Helena Válková svou funkci obhájila. Na místo členů rady vlády proto rezignovali advokát Tomáš Němeček a Hubert Smekal z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa