Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Premiéři V4 se „zázračným dítětem“ Kurzem uctili Palacha. A řeší odklon od uhlí

Aktualizováno -
16. ledna 2020
14:11
Autor: ČTK - 
16. ledna 2020
10:52

V Národním muzeu v Praze se ve čtvrtek ráno sešli premiéři zemí Visegrádské čtyřky (V4), tedy ČR, Slovenska, Polska a Maďarska. Po zhruba hodinovém jednání se k nim připojil rakouský kancléř Sebastian Kurz na prvním visegrádském summitu s vrcholným představitelem Rakouska od června 2018. Společně před muzeem uctili památku Jana Palacha, následné jednání by se mělo týkat mimo jiné energetiky, na kterou mají země V4 a Rakousko odlišný pohled.

Premiér Andrej Babiš (ANO) před devátou hodinou postupně přivítal polského premiéra Mateusze Morawieckého, předsedu maďarské vlády Viktora Orbána a slovenského premiéra Petera Pellegriniho. Morawiecki po příjezdu hovořil o společné historii Poláků, Čechů a Slováků či době normalizace. Na twitteru uvedl, že si do Prahy přijel připomenout i smrt Palacha. Akty sebeupálení lidí v Praze, Kyjevě či Budapešti podle něj připomínají osud zemí někdejšího východního bloku.

Po zhruba hodinovém jednání V4 do Prahy dorazil Kurz. Schůzka všech pěti politiků je plánována na zhruba hodinu a půl, následovat bude pracovní oběd. Po summitu v Národním muzeu se Babiš s Kurzem přesunou do Kramářovy vily, kde je čeká bilaterální jednání.

Řeší klima i jadernou energii

Pro Rakousko je důležité, aby peníze z fondu, kterým chce Evropská komise kompenzovat regionům závislým na uhlí a dalších fosilních zdrojích přechod na klimaticky odpovědné hospodářství, nesměřovaly na jadernou energii, řekl po jednání Kurz.

Česko, Slovensko a Maďarsko chtějí posilovat význam jádra ve svém energetickém mixu, Rakousko naopak usiluje o celoevropský odklon od jaderné energetiky. Kurz dnes zdůraznil, že přechod od uhlí k ekologičtějším způsobům získávání energie považuje za správný. „Pro Rakousko je důležité, aby se (z fondu) nepodporovala jaderná energie, ale obnovitelné zdroje,“ uvedl.

Podle diplomatických zdrojů ČTK by mělo být výrazně největším příjemcem z fondu Polsko. Z celkových 7,5 miliardy eur (190 miliard Kč) získá Varšava dvě miliardy. Česko bude mít po Německu a Rumunsku čtvrtý největší podíl 581 milionů eur (14,6 miliardy Kč). Zainteresovaní členové české vlády ale čekají v budoucnu peněz výrazně více.

Premiéři společně položili růže u památníku Palacha a Jana Zajíce, který se nachází pod Národním muzeem na Václavském náměstí v místech, kde se dvacetiletý Palach polil benzinem a zapálil. Palach svým činem z 16. ledna 1969 protestoval proti normalizaci, tedy potlačování svobod nastolenému komunistickým režimem po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Po třech dnech zraněním v nemocnici podlehl.

Politikům při kladení květin na dálku přes magistrálu poslala vzkaz transparenty v češtině a němčině asi desítka aktivistů, kteří odmítají výstavbu nových jaderných bloků. Policie na twitteru uvedla, že z bezpečnostních důvodů uzavřela jeden z výstupů z metra ve stanici Muzeum.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa