Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Toman chce v boji se suchem povolit spojení pozemků. Experti: S počasím bude hůř

Autor: ČTK, for - 
13. ledna 2020
08:00

Vodohospodářská opatření sloužící k ochraně před suchem se budou moci dělat ve více na sebe navazujících katastrálních územích. Navrhuje to ministerstvo zemědělství vedené Miroslavem Tomanem (za ČSSD) v novele zákona o pozemkových úpravách, kterou v pondělí projedná vláda.

„Hlavním cílem návrhu zákona je umožnit prostřednictvím těchto úprav uspořádat pozemky tak, abychom obnovili ekologickou stabilitu krajiny. Současně s tím také realizovat například vodohospodářská a protierozní opatření nebo krajinné prvky, které k této obnově budou sloužit,“ řekl ministr Miroslav Toman.

Změny zákona podle něj lépe umožní vyrovnat se s klimatickými a hydrologickými extrémy, jako jsou sucho nebo povodně. Podle důvodové zprávy k zákonu to zatím není možné, ačkoliv to vodohospodářské studie doporučují.

Nad propojením úprav bude dohlížet ústředí Státního pozemkového úřadu. „Ústředí posoudí a vyhodnotí v kontextu s regionálními potřebami a průzkumy terénu důvodnost a účelnost spojení více celých katastrálních území do obvodu pozemkových úprav,“ dodává zpráva.

Česká půda je podle expertů suchá a nesavá: Rektor České zemědělské univerzity ji přirovnává k rozpálené plechové střeše. Česká půda je podle expertů suchá a nesavá: Rektor České zemědělské univerzity ji přirovnává k rozpálené plechové střeše. | Blesk:Martin Přibyl CNC

Prodej pozemku? Jenom se souhlasem

Návrh také uvádí, že pokud obec po dokončení společných zařízení získá státní majetek, nesmí jej prodat soukromníkovi bez souhlasu ústředí. „Současně s podáním návrhu na vklad vlastnického práva na základě smlouvy o bezúplatném převodu pozemku na obec požádá ústředí o zápis poznámky o zákazu zcizení,“ dodává novela. O nutnosti zaměření pozemkových úprav na zadržování vody v krajině mluvil ministr již předloni v létě na jednání platformy pro boj proti suchu.

Pokud vláda a parlament novelu schválí a prezident ji podepíše, začne účinkovat prvním dnem druhého kalendářního měsíce po vyhlášení zákona.

Změna klimatu v budoucnu ještě více ovlivní i ČR. Například podle dřívějšího vyjádření Zdeňka Žaluda z Mendelovy univerzity v Brně bude přibývat období sucha a tropických dní. Kromě sucha se ale Češi podle něj musí připravit i na častější extrémní dešťové srážky, krupobití, povodně či vichřice. Častější budou tropické dny. Zatímco nyní jich na jižní Moravě meteorologové ročně evidují v průměru deset až 15, do roku 2050 by jich mělo být 35.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa