Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Piráty dál vede Bartoš, Pikal mu vyklidil pole, Ferjenčíkovi nepomohla ani „tráva“

Aktualizováno -
11. ledna 2020
17:18
Autor: ČTK, tsv, for - 
11. ledna 2020
09:55

Předsedou Pirátské strany zůstává i po sobotním celostátním fóru v Ostravě stávající lídr Ivan Bartoš. Do boje o křeslo s ním šli místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík. Ferjenčík v kandidátském projevu mimo jiné plédoval za legalizaci marihuany, z volby vypadl ale už v prvním kole. Sestra Ferjenčíka Olga Richterová pak obhájila své místo první místopředsedkyně. Druhým místopředsedou se stal Pikal. Piráti také představili lídry krajských kandidátek a kandidáty do Senátu. Bude jimi Michal Horák, Adéla Šípová, Petr Jeník a Zdeněk Žák. Jednání potrvá do neděle, kdy se Piráti budou věnovat zejména workshopům.

Pro postup do druhého kola musel kandidát získat nadpoloviční většinu hlasů členů strany, kteří se vyjadřovali k jeho přijatelnosti. Bartoše jako přijatelného předsedu označilo 606 z 653 hlasujících, Pikala 376. Ferjenčíka vnímalo jako přijatelného šéfa strany 261 Pirátů. Pikal po vyhlášení výsledků oznámil, že vzhledem k velkému rozdílu mezi ním a Bartošem „ušetří“ hlasujícím druhou volbu a odstoupil.

„Nesouhlasím s tím, co řekl Vojta, že jsem o třídu lepší. Myslím, že to bylo kvalitní utkání a že oba dva kandidáti jsou členy Pirátů dlouhou dobu a prosazují svůj program. Obracím se k vám s velkým respektem,“ řekl Bartoš v děkovné řeči s tím, že si váží každého hlasu a potlesk patří celé straně, nikoliv jen jemu. 

Bartoš se v kandidátské řeči zopakoval hodnoty, které podle něj Piráti dodržují. „Kompetence, pokora a odvaha – to jsou hodnoty které Pirátskou stranu provází po celou dobu její existence. Uchovejme si to v následujících letech,“ chopil se jako první kandidátského projevu Bartoš. 

Zmínil i svoje viza do budoucna. Podle dredatého předsedy by se měla vláda změřit na problém exekucí a dostupného bydlení. „Stále také pokulháváme v digitalizaci. Občan musí být vážený klient státu a ne jeho digitálním otrokem,“ uvedl. Na tiskové konferenci po jeho zvolení pak apely zopakoval. 

Ke znovuzvolení a digitalizaci se krátce po zvolení vyjádřil i předseda ODS Petr Fiala. „Gratuluji k obhajobě funkce předsedy. Naše strany se v mnohém programově rozcházejí, ale současně ukazujeme, že dokážeme spolupracovat a prosazovat rozumné věci - např. ať už jde o digitalizaci státu nebo třeba v radě města Brna,“ uvedl na twitteru. 

Ivan Bartoš obhájil post předsedy Pirátské strany na celostátním sněmu v Ostravě (11.1.2020) Ivan Bartoš obhájil post předsedy Pirátské strany na celostátním sněmu v Ostravě (11.1.2020) | ČTK - Jaroslav Ožana

Bartoš by si v podzimních krajských volbách přál alespoň desetinásobný zisk mandátů proti nynějším devíti krajským zastupitelům. Po sněmovních volbách v roce 2021 chce, aby Piráti byli ve vládě. V minulých krajských volbách Piráti získali devět krajských zastupitelů. „Já si myslím, že bychom to v těch krajských volbách měli zdesetinásobit, to znamená mířit k hranici 100 krajských zastupitelů,“ řekl Bartoš.

Vedeme tři největší města, připomněl Bartoš

Podle něj strana musí posílit ve třech krajích, kde už zastupitele má, a zároveň získat zastupitele i ve všech dalších regionech. „My teď vedeme tři největší města v České republice - Ostravu, Brno a Prahu - tam se soustředíme na ty zásadní otázky transparentnosti, ale řešíme školství, bydlení, dopravu, ekologii. Toto know-how musíme v následujícím roce a po volbách přenést i na jednotlivé krajské posádky na úrovni krajů a na politiku v nich,“ řekl Bartoš.

Bartoš byl předsedou strany mezi říjnem 2009 a červnem 2013, následně krátce mezi zářím 2013 a červnem 2014 a poté od dubna 2016.  Horkým favoritem je i v letošním roce. 

Také Pikal a Ferjenčík už v minulosti byli ve vedení strany - Pikal byl v letech 2014 až 2017 prvním místopředsedou, Ferjenčík zastával funkci místopředsedy v letech 2010 až 2014.

Ferjenčík: Pojďme zlegalizovat konopí

Mikuláš Ferjenčík pak v projevu naopak připoměl úspěchy Pirátů. „Zlepšili jsme podmínky pro hráče pokeru ale i pro domácí vaření piva,“ zmínil mimo jiné s tím, že Piráty ve Sněmovně údajně nazývají  jako mravence právě kvůli těmto dílčím úspěchům.

„Pojďme konečně legalizovat konopí a peníze z toho dejme do důchodového systému nebo do modernizace tohoto státu,“ pokračoval Ferjenčík a setkal se s bouřlivým potleskem. Ke konci projevu dodal, že nestačí dělat jen daňové reformy a chce z Čech udělat „mozkovnu, a ne montovnu“. 

Pikal rozesmál sál, rozpuštění vyloučil

Třetí kandidát na post předsedy Vojtěch Pikal celý sál svým projevem rozesmíval. „Věšel jsem budky, opravoval Wikipedii, vedl jsem oddíl, dělal táborového vedoucího, vyprávěl příběhy a pořádal hry – byl jsem činorodý, chtěl jsem svět udělat lepší a barevnější. To jsem mohl dělat i v Pirátské straně. Je to strana pro lidi, co chtějí být aktivní,“ zavzpomínal sněmovní místopředseda. 

Řeč byla i o rozpouštění strany. „Naším cílem na začátku nebylo vyhrát, ale přinést naše témata a prosadit náš program. Říkali jsme si, že když to někdo prosadí za nás, můžeme se rozpustit. Dnes už víme, že kvalitně náš program nikdo jiný neprosadí,“ pokračoval Pikal, který připoměl, že nyní už není Pirátů jen 200, jako v jejich počátcích, ale přes tisíc. „I to je ale strašně málo,“ doplnil. 

Celostátní sněm Pirátů v Ostravě: Kandidáti na předsedu Vojtěch Pikal, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík (11.1.2020) Celostátní sněm Pirátů v Ostravě: Kandidáti na předsedu Vojtěch Pikal, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík (11.1.2020) | Reprofoto ČT

Na místopředsedy Pirátů kandidovalo deset členů včetně tří aspirantů na post šéfa strany. Ze současných místopředsedů se o post znovu ucházeli Olga Richterová a Radek Holomčík. Richterová nakonec své místo první místopředsedkyně obájila.

Richterovou podpořilo 288 z 564 hlasujících. Za ní skončil se 160 hlasy místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal, který před druhým kolem volby vyzval Piráty, aby hlasovali právě pro Richterovou. Zvolená první místopředsedkyně za to po zveřejnění výsledků poděkovala. „Není tolik politických stran, kde by přímo někdo řekl 'nevolte mě'. To je něco výjimečného,“ řekla.

Richterová by se jako první místopředsedkyně i nadále chtěla zasadit o propojování strany. „Stejně tak jsem jedním z nositelů takového rozvojového programu Pirátů, hodně se snažíme vzdělávat naše lidi, jak v těch odborných tématech, tak ve věcech lídrovství,“ jmenovala své cíle.

Neúspěšný kandidát na předsedu Vojtěch Pikal pak stanul na postu druhého místopředsedy. Bylo pro něj 285 z 525 hlasujících. Po zvolení řekl, že očekává aktivitu členů Pirátů při řešení toho, co považují za zásadní vnitrostranické problémy.

Piráti si zvolili ještě dva další místopředsedy. Stal se jím Radek Holomčík, který na post místopředsedy kandidoval. V Pirátské straně Holomčík funguje jako místopředseda od roku 2017.

Posledním členem nového užšího vedení je pak Martin Kučera. Ten funguje jako zastupitel městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. 

Kandidáti do Senátu jsou na světě

Na zasedání fóra Piráti blíže představili kandidáty do Senátu. Na podzim bude kandidovat ve volbách do Senátu ve Strakonicích Michal Horák, v Kladně Adéla Šípová, v České Lípě Petr Jeník a v Olomouci Zdeněk Žák. 

Horák je zastupitelem města Písku a od ukončení studií působí v oboru informačních technologií. Šípová pracuje v mezinárodní advokátní kanceláři, kde se zabývá právem veřejného zadávání.

Jeník je českolipským zastupitelem, působí jako webový developer, bojuje proti internetovým podvodníkům a provozuje satirický web Bonzačka.cz. Žák pracoval na manažerských nebo technických pozicích v obchodu a bankovnictví a Piráty zastupuje v olomoucké dopravní komisi.

V Chebu za Piráty do voleb půjde karlovarská krajská zastupitelka a jednatelka cestovní agentury Markéta Monsportová. V Kolíně bude kandidovat odborný referent pro oblast národnostních menšin středočeského krajského úřadu Cyril Koky a v Hradci Králové městský zastupitel Pavel Vacek, který působí na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové. Kandidátem Pirátů v Plzni bude městský zastupitel Daniel Kůs.

Účastníkům fóra se představili rovněž všichni lídři kandidátek pro krajské volby. Ve středních Čechách kandidátku povede krajský předseda Pirátů Jiří Snížek. Jihočeským lídrem bude českobudějovický zastupitel a lékař Lukáš Mareš.

V Plzeňském kraji povede Piráty do krajských voleb domažlický zastupitel Rudolf Špoták, v Karlovarském krajský radní Josef Janů, v Ústeckém vedoucí charitního Domu svatého Materny a bývalý ústecký místostarosta Karel Karika a v Libereckém turnovský radní Zbyněk Miklík. Lídrem kandidátky v Královéhradeckém kraji bude královéhradecký zastupitel Pavel Bulíček a v Pardubickém kraji chrudimský zastupitel Daniel Lebduška.

V Olomouckém kraji bude v čele kandidátky Pirátů prostějovský zastupitel Petr Kapounek, v Moravskoslezském kraji karvinská zastupitelka Zuzana Klusová a v Jihomoravském kraji předseda Místního sdružení Znojemsko Lukáš Dubec. Ve Zlínském kraji kandidátku povede členka kroměřížského kontrolního výboru Hana Ančincová a v kraji Vysočina telčská zastupitelka Hana Hajnová.

Piráti si na celostátním sněmu v Ostravě volí nového předsedu (11.1.2020) Piráti si na celostátním sněmu v Ostravě volí nového předsedu (11.1.2020) | Blesk:Tomáš Ptáčník

Straníci se také zabývali změnou stanov, kterou chtějí zjednodušit vylučování členů strany, kteří neplatí členské příspěvky. Dosud za to Pirátům hrozilo jen pozastavení členství, nově jim členství automaticky zanikne rok poté, co bylo pozastaveno.

Změnu stanov podpořilo 406 Pirátů z 431 hlasujících. Pro schválení změny byla nutná třípětinová většina všech hlasujících. Do volby se zapojilo 41,8 procenta členů.

Část straníků před zasedáním celostátního fóra navrhovala, aby členství automaticky zanikalo už šest měsíců po jeho pozastavení. Návrh ale nezískal dostatečnou podporu, aby se na fóru projednával.

Piráty pozdravil senátor Václav Láska (Senátor 21), který byl s jejich podporou zvolen. „Je nemálo politických stran a hnutí, které chtějí konec vlády Andreje Babiše. Ale pouze Piráti jsou zárukou toho, že až jednou vláda Andreje Babiše skončí, a ono se tak dřív nebo později stane, nevrátí se do české politiky staré pořádky. Staré pořádky, které upřímně řečeno byly jen o trochu míň zlé a nebezpečné, než jsou pořádky nastolené současnou vládou,“ řekl Láska.

Kazin ( 13. ledna 2020 12:41 )

No otcové rodin neznamená, že Má rozum vrznout si umí každý. Podívej jak jsi dopadl Ty 😂

barracuda.sro ( 12. ledna 2020 13:46 )

anonym01: "Soudružko" ,co si představuješ pod slovem úspěch ?

hejhej ( 12. ledna 2020 10:58 )

marmat: Jejich činnost je především v udávačství a boj o přijímání muslimských násilníků. Bartoš člen ANTIFY

mandat ( 12. ledna 2020 08:28 )

Doporucil bych drogove testy u teto bandy.

AVIGLION ( 12. ledna 2020 07:54 )

A opět zdejší parta primitivnich tupounů co se ukájí svou debi..litou tím,že sem píšou své ubohé sra..čky jsou stale dokola ten stejny odpad,jen pod jinym nickem. Samej srab a uchyl..
Je to sorta bezmocnych skřetů,co se se svou zakomplexovaností vyblijí alespom zde v žumpě Blesku,protože jinde by dostali přes držku
Mají zkur..venej promarněnej zivot zlodějíčků ,samej duševni a asi i tělesný mrzák..tak si jdou kompenzovat své komplexy a uchylky na diskuse,pokud mozno nadavat na p.Zemana a p.Babiše..Asi odnož milionu chcanek co maji misto mozku prdeI

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa