Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zdraží alkohol i cigarety. Zeman u podpisu daňového balíčku zmínil ďábla, chybu a mrzení

Aktualizováno -
19. prosince 2019
13:55
Autor: ČTK, kal - 
17. prosince 2019
16:51

Spotřební daň z tabákových výrobků a lihovin se od příštího roku zvýší, vzroste i zdanění loterií. Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zdvojnásobí na 2000 korun. Takzvaný daňový balíček se ve čtvrtek dočkal podpisu prezidenta Miloše Zemana, na kterého v tu chvíli „dohlížela“ správkyně státní kasy Alena Schillerová. Zeman uvedl, že si člena vlády k podpisu zákona pozval poprvé za sedm let. Předtím v úterý Sněmovna u normy přehlasovala Senát.

Horní komora chtěla mimo jiné zachovat poplatek za vklad na současné úrovni a odmítla Sněmovnou schválené vyšší zdanění loterií. Senát chtěl také proti vládnímu návrhu upravit daňovou uznatelnost technických rezerv v pojišťovnictví.

Pro sněmovní verzi hlasovalo 108 poslanců ANO, ČSSD a KSČM, k přehlasování Senátu jich bylo zapotřebí nejméně 101.

Vláda návrh na zvýšení spotřební daně obhajuje omezením dopadů účinků návykových látek na zdraví obyvatel. Mezi její argumenty patří i to, že vzhledem k růstu příjmů jsou cigarety i alkohol dostupnější.

Schillerová doufá: Češi sníží spotřebu 

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) k tomu ve Sněmovně řekla, že vyšší daně mohou nejen zvýšit příjmy veřejných rozpočtů, ale také motivovat spotřebitele ke snížení spotřeby, a tím omezit související zdravotní problémy.

Opozice ji během projednávání ve Sněmovně obviňovala, že jí jde jen o hledání peněz do státního rozpočtu.

Veřejné rozpočty by podle propočtů ministerstva financí měly změnami získat v letech 2020 a 2021 každoročně přes deset miliard korun.

Přečtěte si celý projev prezidenta u podpisu daňového balíčku:

Vážená a milá paní ministryně, poprvé za sedm let svého prezidentování jsem pozval člena vlády, aby se účastnil podpisu zákona. Je tomu tak proto, protože jste odvedla velikou práci na takzvaném daňovém balíčku. Dovolte mi, abych Vám za to poděkoval a abych Vám popřál mnoho úspěchů ve Vaší další práci.

Protože mám vždy kritické poznámky, chtěl bych konstatovat, že tento zákon má jednu chybu, a sice pozměňovací návrh poslance Veselého na zdanění loterií, což nechápu, protože tím v podstatě ohrožuje voliče sociální demokracie, ale je to jeho problém.

Závěrem bych dodal, že jsem chtěl pozvat i paní ministryni Maláčovou kvůli rodičovskému příspěvku, ale zamrzelo mě, že původně podpořila senátní verzi, neboť cokoli vychází ze Senátu jest od ďábla. Premiér tomu říká antivláda, a já tomu říkám ďábel, ale ono je to v podstatě totéž, neboť v obou případech postoj Senátu by rozbil rozpočtovou stabilitu a narušil koaliční vztahy, což ostatně Senát zřetelně sleduje.

Takže ještě jednou blahopřeji, já usednu a učiním tři podpisy.

palko52 ( 31. prosince 2019 00:55 )

Tu dan z loterie ( sportka ) apod. Nemusel podepisovat. Kdyz nejaky nahodny stastlivec vyhraje vyhru vetsi nez 1000000, namasti si kapsu Schilerova ! Pak bude chodit v drahych kostymech a bude mit co pul roku nove auto !

prcmart ( 20. prosince 2019 00:12 )

Najednou reve vůl aby se zalíbil, to je pozvánka!? Už si i ze Zemana dělá prdy.

prcmart ( 20. prosince 2019 00:09 )

kokodebil,z tebe by Zeman radost neměl

prcmart ( 20. prosince 2019 00:05 )

Máš pravdu,nebudeme, už aby byly volby

agfor ( 19. prosince 2019 23:34 )

Nelíbí se vám nestálé zdražování (v rozporu s předvolebními sliby) ? Tak tuhle sebranku nevolte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa