Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rath z kriminálu píše Blesku: O loučení s rodinou, návštěvě synů a splácení 10 milionů

Autor: Jakub Veinlich - 
29. listopadu 2019
05:02

Už téměř dva měsíce sedí bývalý středočeský hejtman David Rath ve vězení. Sedmého října místo do ruzyňského katru nastoupil sedmiletý trest v Teplicích. Vyhnul se tak novinářům, se kterými ale krátce před tím promluvil v Hostivici. Blesk Zprávy na konci října poslaly Rathovi do vězení dopis. Odpověď na 28 otázek přišla tento týden. Bývalý vlivný člen ČSSD se tak rozepsal o tom, jak se před nástupem do výkonu trestu loučil s rodinou, zda už za ním byli synové, o režimu ve vězení a exkluzivně také prozradil, jak je to se splácením jeho peněžitého trestu ve výši 10 milionů korun, kvůli kterému se mu mohl prodloužit trest o 2,5 roku. Dnes vám přinášíme první část z dopisu psaného z teplické káznice. Bývalý hejtman si stále trvá navíc na svém tvrzení, že byl odsouzený bez důkazů.

„Nějakou dobu jsem přemýšlel, jestli mám odpovídat, protože už nějakou dobu nepůsobím ve veřejných funkcích a jako venkovský doktor mám jiné starosti i priority, navíc jako zavřený venkovský lékař,“ píše Rath v úvodu čtyřstránkového dopisu, psaného rukou, tiskacím písmem a na první pohled několika propiskami.

Redaktor Blesk Zpráv v dopisu zaslaném 29. října, také psaného rukou a s přiloženou nadepsanou obálkou pro případnou odpověď, položil bývalému středočeskému hejtmanovi 28 otázek. Netýkaly se jeho procesu, ale spíše toho, co následovalo v posledních týdnech. David Rath (D. R.) tak odpovídal na otázky spojené s nástupem do vězení, pobytem za mřížemi i na to, jak se s nastalou situací vypořádala jeho rodina.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa