Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vraťte titul! Do „mlátičky“ Ondráčka se kvůli pochybné práci pustila univerzita

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2019
15:45

Poslance KSČM Zdeňka Ondráčka vyzvala Univerzita Palackého, aby rezignoval na svůj akademický titul získaný v rozporu s etickými pravidly. Ondráček dostal výzvu dle ČTK osobně v dopise od olomouckého rektora. Univerzita tak reagovala na výsledky kontroly Ondráčkovy disertační práce.

Další „plagiátorská“ kauza míří do finále, oficiálně už ale poslanec Zdeněk Ondráček o titul přijít nemůže, doktorát získal v roce 2011, zákonná lhůta k zahájení řízení o zneplatnění obhajoby již uplynula, informovala mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Ondráčkovo vyjádření ČTK shání. Výzva, kterou UP zveřejnila, má obecnou platnost i pro další podobné případy.

„Univerzita Palackého v Olomouci apeluje, aby držitel akademického titulu, jenž byl doložitelně získán v rozporu s etickými pravidly, rezignoval na jeho užívání a na prospěch z něj plynoucí. V tomto smyslu univerzita osloví konkrétní osobu, které se záležitost týká, byť se jedná o akt nad rámec stávajícího zákona,“ uvedla mluvčí univerzity.

Ondráček napsal a v roce 2011 obhájil práci s názvem Násilí jako sociálně patologický jev v rodině. Podle výsledků kontroly jeho práce ve své disertaci porušil citační zásady, neuvedl citované zdroje nebo je uvedl nepřesně či nesprávně.

Většinu teoretické části, která tvoří více než polovinu textu, sestavil jako kompilát z poznatků, které byly v době jejího vzniku známé, aniž je analyzoval nebo kriticky posoudil jejich vztahy a souvislosti. Pouze je ve výčtech uvádí, uvedli v pátek zástupci UP. Odborníci tak došli k závěru, že Ondráček porušil zásady a zvyklosti tvůrčí vědecké práce, které obsahují etický kodex zaměstnanců a studentů UP. Porušil zejména zásady pro tvůrčí činnost.

Video  „Občané tolerují lži politiků, berou je jako součást jejich marketingu,“ říká Dvořáková.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ondráček vyjádření k titulu opakovaně odmítl

Univerzita v souvislosti s výsledky šetření disertační práce Zdeňka Ondráčka vyslovila politování nad pozitivním nálezem a opětovně konstatuje, že vzhledem k uplynutí zákonné lhůty nelze zahájit řízení o zneplatnění obhajoby. Vzhledem k tomu, že poslanec není členem akademické obce UP, nelze dát podnět k projednání jeho případu etickou komisí rektora, ani zahájit disciplinární řízení.

Po zveřejnění výsledků kontroly v pátek minulý týden Ondráček opakovaně odmítl žádost novinářů, aby se k posudku vyjádřil. Po mluvčí vzkázal, že o věci bude komunikovat s univerzitou, až dokument dostane písemně. Vedení KSČM kauzu neřešilo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Detetkory ( 15. listopadu 2019 18:00 )

Agente Babiši vyprdnete se na tu lůzu i s tim ožralou z Hradu.Je to odpad a rozvzraceč naroda 🤮🤮🤮🤮👎👎👎👎

marmat ( 15. listopadu 2019 17:54 )

Kromě Mikuláše Mináře a Benjamina Rolla nechyběl předseda ODS Petr Fiala, šéf Pirátů Ivan Bartoš, poslankyně za TOP 09 Adamová Pekarová, předseda lidovců Marek Výborný a za STAN Vít Raku­šan.­....­....­....­.. CO ASI UPEČOU !???? Zítra uvidíme.

marmat ( 15. listopadu 2019 17:50 )

VIDEO Milion chvilek? Musíte vidět: Zdeněk Svěrák... A někdo zvoní. Další umělec!
A TOP 09, ODS a další

marmat ( 15. listopadu 2019 17:28 )

Vyčpělé téma Benešové Vás taky ještě drbe???.......Od začátku BUBLINA

marmat ( 15. listopadu 2019 17:26 )

Fanatizmus v podobě jakou jste nasadili....s vybíráním podpůrného na transparentní účet....BEZ KONKRÉTNÍ VIZE/programu ....je jenom happening, kterého se někdo rád i kvůli koncertu zúčastní...SAMI cítíte, že melete z posled­ního­....ne­máte čím oslnit :

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa