Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Čeho se Češi nejvíc bojí? Migranty hravě předčila krize bydlení, lidé řeší peněženky

Autor: simao - 
16. listopadu 2019
05:02

Strach z migrantů v Češích „usnul“. 30 let od sametové revoluce je nejvíc tíží krize bydlení, ukázal exkluzivní průzkum Phoenix Research pro Blesk. Podle politologa Jana Kubáčka je to proto, že lidé nyní řeší hlavně obsah svých peněženek. Jak Češi vnímají třeba členství v EU, NATO a to, zda je Česko demokratickou zemí?

S blížícím se výročím 30 let od 17. listopadu 1989 je jedno jasné - největší strašák dnes není pro Čechy polistopadový politický vývoj či obava z migrantů. Lidi nejvíc trápí situace kolem bydlení, jehož ceny v posledních letech raketově vzrostly.  

„Bezesporu ano, protože to bydlení je samozřejmě základní potřeba, protože v tu chvíli lidé mají zázemí, mohou plánovat, nemusí se bát zakládat rodinu, mají pevné místo, na které se mohou spolehnout. Pro mnohé je bydlení určitým statutem, pojistkou pro budoucnost na stáří, pro fungování a zázemí v rodině,“ řekl pro Blesk Zprávy politolog Jan Kubáček.

„Má to širší rozměr a ukazuje se, že je to naprosto zásadní téma, na které by se měli politici zaměřit nejen v rámci Prahy a velkých měst, ale ono se ukazuje, že se to začíná prostupovat a objevovat napříč republikou,“ upozornil odborník.

Bydlení? Téma číslo jedna napříč skupinami obyvatel

„Ukazuje se, že to má přesah, že to platí téměř v jakémkoli období. V momentě, kdy lidé nebydlí tak, jak by chtěli, tak jsou přesvědčeni, že nebudou zvládat ani růst, natož nějakou ekonomickou depresi a nejistotu. Je to téma opravdu číslo jedna napříč skupinami. I věkovými,“ doplňuje Kubáček.

A tak krizi bydlení za největší problém současnosti označilo hned 46 procent dotazovaných.

Exkluzivní průzkum Phoenix Research pro Blesk ke 30. výročí od sametové revoluce Exkluzivní průzkum Phoenix Research pro Blesk ke 30. výročí od sametové revoluce | Infografika Blesku

Agentura Phoenix Research uspořádala průzkum napříč republikou ve dnech 8. až 11. listopadu, na sérii dotazů odpovědělo 811 respondentů. 30 let od sametu přitom není migrace, nedávno ještě ve společnosti pořádně žhavé téma, tak děsivá. Jsou tedy v Česku na ústupu obavy z migrantů? Je to stále hrozba?

„Myslím si, že není bezprostřední, ale myslím si, že je takové zasunuté, spící v lidech. Migrace je vnímaná i statusově jako bezpečností i sociální otázka. Dlouhodobě se ukazovalo, když jsme dělali i jiné průzkumy, že se lidé obávají migrace z bezpečnostního důvodu, ale i toho, že tu bude atak na sociální dávky, na důchody a že toho sociálního komfortu v tu chvíli bude méně,“ říká k tomu Kubáček.

„Zaplať pánbůh, je to informace o tom, že se lidé nebojí v ČR, ale myslím si, že to téma nemizí, jen usnulo. A kdyby nedej bože došlo opět k jakémukoli problému, tak zase velmi silně ožije. Teď je vidět, že lidé mnohem víc řeší peněženku a to své nejbližší. A to je primárně bydlení,“ podotýká politolog.

Česko je demokratické, přikyvují Češi

Za demokratickou zemi považuje Česko 62 procent lidí. Rovněž vstup do EU i NATO vyzněl v průzkumu poměrně pozitivně.

Exkluzivní průzkum Phoenix Research pro Blesk ke 30. výročí od sametové revoluce Exkluzivní průzkum Phoenix Research pro Blesk ke 30. výročí od sametové revoluce | Infografika Blesku

„Ukazuje se, že to lidé stále vnímají jako určitou bezpečnostní kotvu v nejistém světě, ale je vidět, že tam spousta lidí má otazník, bylo tam poměrně vysoké ′nevím′,“ řekl Kubáček Blesk Zprávám.

„Lidé stále očekávají, jakou tyto organizace budou do budoucna sehrávat roli, jaký budou mít obsah. Ale myslím si, že u Čechů primárně, protože vidí, že svět kolem nás je hodně nestabilní a byl i v minulosti, je to obojí vnímáno jako určitá garance svobody, volnosti cestování, obchodování, ale už je tam několik ′ale′. Myšlenka dobrá, ale jaké to bude mít do budoucna směřování, to je pro společnost velmi důležité,“ dodal. 

Exkluzivní průzkum Phoenix Research pro Blesk ke 30. výročí od sametové revoluce Exkluzivní průzkum Phoenix Research pro Blesk ke 30. výročí od sametové revoluce | Infografika Blesku, Foto ČTK/Pavel Hroch

Za největší pozitiva 30 let od sametové revoluce vnímají Češi možnost volně cestovat do zahraničí, svobodu a možnost soukromého podnikání.

Exkluzivní průzkum Phoenix Research pro Blesk ke 30. výročí od sametové revoluce Exkluzivní průzkum Phoenix Research pro Blesk ke 30. výročí od sametové revoluce | Infografika Blesku

zvonik54 ( 16. listopadu 2019 14:42 )

Dobře tak lidem, že mají strach z budoucnosti bydlení. Před 30 lety chrastili klíčema, věřili lháři Havlovi a souložili, a teď mají strach z nákladů na bydlení pro parchanty. Válku potřebují! Aby ubyli a bylo všude víc místa. I ekologie by se zlepšila, protože by nebyl nikdo, kdo by svými odpadky a zplodinami škodil přírodě....

sairait ( 16. listopadu 2019 10:26 )

deset milionů přizdisráčů nebude nikdy svobodných, protože jsme malý a taky zbabělý, tak to vždycky bylo a bude,

sairait ( 16. listopadu 2019 10:22 )

největší strach mám z toho až začne starej Svěrák hopsat s minářem na tribůně, že uklouzne spadne a zláme si hňápu, geront jeden

panda82 ( 16. listopadu 2019 10:22 )

Nezdá se vám, že žiji slušněji než vy, co budete dělat až tu přijde 40 sedmnáctiletých sirotků a budou mít vše naservírováno pod nos, bez práce, a vy byste zvládnul paterčata bez podpory a jakou mají pleť, a co ten z TOPky, co dělá za ty peníze co bere

wicci ( 16. listopadu 2019 10:19 )

Když není u paterčat diskuze, snad si to maminka dětí přečte tady. Deskové hry pro více hráčů. Je to pro předškoláky i školní děti. Výběr velký !!

http­s://de­ti.men­sa.cz­/index­.php?p­g=ti­py--hry--deskove

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa