Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Maláčová šije do „uštěkané“ opozice: „Chtěli v pátek na chalupy.“ Rodičák poslanci nestihli

Aktualizováno -
1. listopadu 2019
20:20
Autor: Jakub Veinlich - 
1. listopadu 2019
11:42

Sněmovna se zasekla. Poslanci měli v pátek na programu hned dvě mimořádné schůze. Na obou se měli zabývat zvýšením rodičovského příspěvku. Na té první, kterou ukončili před půl jedenáctou, ho schválit nestihli. Krátce po půl jedenácté se tak vrhli na další mimořádnou schůzi, na které se nejprve vrhli na daňový balíček. Ani tady ale nakonec poslanci k hlasování nedostali. Nelibě to nesly ministryně Alena Schillerová (za ANO) i Jana Maláčová (ČSSD).

Poslanci se v pátek ráno sešli k první mimořádné schůzi. Na jejím programu bylo hlasování o zvýšení rodičovského příspěvku z 220 na 300 tisíc korun. Jako první vystoupila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Schůze začala v 9 hodin ráno a mohla trvat jen do 10:25. Maláčová mluvila necelou hodinu. Opozice ji začala obviňovat z obstrukce.

Maláčová jako kůl v plotě

„Mám velkou radost, že jsme se dostali k projednávání našeho návrhu na navýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun,“ řekla ministryně v úvodu třetího čtení zákona.

Upozornila, že to byla právě ČSSD, která jako jediná prosazovala zvýšení rodičovského příspěvku. „Byla jsem jako kůl v plotě,“ posteskla si ministryně.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová zjednodušila rodičům žádost o rodičovský příspěvek. Už kvůli němu nebudou muset chodit na úřad práce. Ten si vyžádá údaje od ČSSZ Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová zjednodušila rodičům žádost o rodičovský příspěvek. Už kvůli němu nebudou muset chodit na úřad práce. Ten si vyžádá údaje od ČSSZ | Blesk Zprávy

ODS mluví o tom, že vláda chce svým návrhem znevýhodnit část rodin, které by na zvýšení příspěvku nedosáhly. „Když vláda navrhuje opatření, která by selektivně zvýhodnila určitou část rodin, měla by to vysvětlit. Tento návrh jde proti principu spravedlnosti,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. Občanští demokraté varují před tím, že vláda balancuje na hraně ústavnosti.

„Modrá zoranžověla,“ pustila se do ODS Maláčová. A na twitteru si posteskla: „Opozice vykládá o daňovém balíčku desítky hodin, já si dovolila mluvit hodinu k rodičáku. A výsledek? Uštěkaná pravice už se asi viděla někde na chalupě a odmítla dnešní jednání do sedmé hodiny.“

Schillerová: My to prosadíme

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) stejně jako komunisté chtějí mít jistotu, že na zvýšení rodičovského příspěvku budou v rozpočtu na příští rok peníze. Proto chtějí nejdříve schválit daňový balíček.

Schillerová upozornila, že o daňovém balíčku se ve Sněmovně diskutovalo už 22,5 hodiny. „My ho tady prosadíme. Dohodli jsme se na tom, a prosadíme ho,“ upozornila.

Kvůli dohadům a krátkému času, který zbýval do konce mimořádné schůze, kde jednali poslanci o rodičovské, navrhla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, aby se k zákonu vrátili politici ještě dnes ve 12 hodin.

I když předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ohlásil, že návrh prošel, pravda byla jiná. Jednání po 12. hodině podpořilo jen 65 poslanců.

„To, co zde momentálně pácháte, je zrada na mladých rodinách,“ reagoval předseda poslaneckého klubu KDU–ČSD Jan Bartošek.

Z vládní lavice se zvedl naštvaný vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. „Tohle už je moc. Byli jsme jediní, kdo to s hnutím ANO dojednal. Nikoho z vás to nenapadlo a vy nás budete obviňovat ze zrady?“ Rozčilil se Hamáček a bouchl rukou do stolu.

„Nehrajte tady na voliče habaďuru, mohli jsme za hodinu a půl vše schválit,“ dodala Pekarová.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik se ministryně Maláčové ve Sněmovně zastal s tím, že je potřeba ale nejdříve vědět, kde se vezmou peníze na rodičovský příspěvek. Tím mířil k daňovému balíčku, který zatím není schválený. „Je to, jako když zloděj křičí: chyťte zloděje,“ zakončil Kováčik.

Jednání do večera neprošlo

Předseda poslanců za ČSSD Jan Chvojka se snažil ještě „rodičák“ udržet dnes při životě a navrhl, aby poslanci mohli hlasovat dnes i po 19. hodině. To ovšem Miroslav Kalousek (TOP 09) za kluby TOP 09, ODS a STAN vetoval, a tak se o tomto ani nehlasovalo, a jednání Sněmovny by tak mělo skončit dnes nejpozději ve 14 hodin.

„Čekají na to tisíce rodin, Sněmovna dnes byla naprosto skandálním přístupem paní ministryně zablokovaná. Sociální demokraté plivli do tváře všem rodičům,“ pustil se do vládní ČSSD na následné tiskové konference předseda KDU-ČSL Marek Výborný s tím, že lidovci sbírají opět podpisy pro mimořádnou schůzi, kde by se poslanci opět k rodičovskému příspěvku vrátili.

Faltýnkův fígl a ústavní žaloba

Tou dobou už běžela ve Sněmovně druhá dnešní mimořádná schůze, na které poslanci projednávají právě daňový balíček. Ten má zvýšit od příštího roku spotřební daně na cigarety, alkohol a hazardní hry.

Atmosféru hned rozvířil předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Před samotným začátkem jednání totiž navrhl pevný bod, kdy se má o balíčku hlasovat. Sněmovna schválila, že se tak má stát ve středu 6. 11. v 10 hodin.

Opozice ovšem kritizuje, že vládní koalice toto datum a čas schválila s vědomím, kdy neví, jestli bude zcela ukončena rozprava k zákonu. Opozice se proto pro tento případ šikuje k případné ústavní žalobě, protože tvrdí, že pokud nebude ukončena rozprava, tak část poslanců může být krácena na svých právech vystoupit v rozpravě.

„Bude to společná ústavní stížnost ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL, která bude proti takovému ohnutí jednacího řádu směřovaná,“ avizoval na tiskové konferenci šéf lidovců Výborný.

Slova se posléze ujal v sále Sněmovny Miroslav Kalousek, který předčítá směrnici o pojišťovnách. Řídící schůze Vojtěch Filip z KSČM ho začal ale upozorňovat, že jeho vystoupení může být v rozporu s jednacím řádem, protože ve třetím čtení se mají předkládat jen procedurální návrhy. 

Filip Kalouska ho při jeho čtení přerušil a znovu ho upozornil na dodržování jednacího řádu. „Ujišťuji vás, že spěchám, abych mohl na konci přednést procedurální návrh,“ reagoval Kalousek uprostřed čtení. 

„Chci jen upozornit kolegy, že jste u bodu 20 a ta směrnice jich má 151,“ reagoval Filip. 

Z dnešního jednání se omluvilo několik desítek poslanců, včetně řady ministrů, i premiér Andrej Babiš. 

Miroslav Kalousek nakonec vydržel evropskou směrnici předčítat až do 14. hodin. Kdy jeho řeč přerušil řídící schůze Tomio Okamura (SPD). 

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka poslancům navrhl, aby se k projednávanému bodu vrátili hned v úterý a mohli výjimečně hlasovat o třetích čtení zákonů v čase od 14 do 19 hodin. Pro třetí čtení je totiž jinak vyhrazená středa a pátek. 

Návrh vetovala jménem klubů ODS a Pirátů místopřesedkyně poslanců ODS Jana Černochová, bod byl podle ní nehlasovatelný, protože na 14. hodinu v úterý už je svolaná řádná schůze Sněmovny. 

K daňovému balíčku se tak nakonec poslanci znovu vrátí až 6. listopadu ráno. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 2. listopadu 2019 05:08 )

Až bude blokovat nadávky,tak tady konečně skončíš.

e.lesanova ( 1. listopadu 2019 20:46 )

Stanjura a Kalousek by měli platit mastnou pokutu za záměrné a cílené obstrukce o ničem...neskutečná banda šmejdů, kteří by se neměli v politice ocitnout ani omylem, to bylo absolutně nechutné divadlo

strejda777 ( 1. listopadu 2019 18:41 )

Zajímavé je, že když se tam hodiny a hodiny vykecává Stanjura nebo Kaďousek, tak je to v pořádku?

jajas ( 1. listopadu 2019 18:39 )

Poslední příspěvek 16:27? Nevěřím!

strejda777 ( 1. listopadu 2019 18:35 )

Blesk asi zablokoval diskusi. Nic nepouští....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa