Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman: Pozor na „ekošílenství“ a daňové výjimky. Expert ODS: Zapomněl být ekonom

Autor: Nikola Forejtová, Jakub Veinlich - 
23. října 2019
13:45

Prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně ve středu okomentoval rozpočet na příští rok. Nešetřil ovacemi na adresu ministryně Aleny Schillerové (ANO), pochválil i její kolegyni Janu Maláčovou (ČSSD), ale přidal špetku kritiky. Vadí mu velký počet státních úředníků i daňových výjimek. Rovněž se mu nelíbí neefektivní výdaje na „klimatické šílenství“. Projev hlavy státu ocenila i opozice, především pak jeho stručnost a věcnost. Našli se ovšem i škarohlídi. Podle ekonoma a poslance ODS Jana Skopečka zapomněl prezident na své ekonomické vzdělání.

Prezident Miloš Zeman se poprvé od opuštění rekondičního pobytu v nemocnici objevil na veřejnosti, a to rovnou v dolní komoře Parlamentu. Přijel vyjádřit podporu k dosavadnímu návrhu státního rozpočtu, jakkoli má mít schodek 40 miliard.

Zeman se bojí ekologického šílenství

Prezident Zeman komentoval současnou situaci v Německu a srovnával ji s možnou hrozbou pro ČR. U západních sousedů je totiž nejdražší cena elektřiny v Evropě, do ceny se promítlo odstavování elektráren, které měly nepříznivý vliv na životní prostředí, zmínila hlava státu.

„Říkám to proto, protože bych si přál, aby naši zemi nezachvátilo obdobné klimatické šílenství a abychom si uvědomili, že náš energetický mix je sestaven tak, že pouze tři procenta výroby jsou solární elektrárny, čtyřicet sedm procent uhelné elektrárny a třicet pět procent elektrárny jaderné,“ uvedl Zeman v projevu.

Kritizoval také velké množství státních zaměstnanců a velký počet daňových výjimek.

Zeman: Zdroje jsou

„Česká ekonomika má rezervy ve výši tři sta osmnácti miliard korun. Zdroje jsou. Ale tyto zdroje by byly dosažitelné pouze v případě, kdyby byly zrušeny všechny daňové výjimky. Obávám se, že za každou z nich je lobbistická skupina, která bude bojovat, ale tvrdím, že podobně, jako každý energetický zdroj, by měl mít rovné podmínky a neměl by tedy být dotován, tak i pokud jde o daňové výjimky, uvědomte si, že na ně doplácí lidé, kteří své daně řádně platí,“ rozlítil se Zeman. 

Video  Zeman podpořil rozpočet. Prezident ve Sněmovně šel ale ztěžka.  - abl
Video se připravuje ...

Opozice kritizuje prezidenta za zjednodušování

Opozice uznala, že tentokrát byl prezidentův zhruba 13minutový projev stručný a věcný. Zároveň ale podle poslanců řadu věcí zjednodušoval.

Právě o daňových výjimkách podle opozice mluvil prezident zjednodušeně a i zkresleně. „Samotného mě to číslo zaujalo, protože je dosti vysoké, když to srovnáte s naším rozpočtem. Já bych tuhle cifru nepodepsal. Pokud mi někdo předloží relevantní data a bude to odpovídat, tak svůj názor rád změním,“ doplnil pro Blesk Zprávy ekonom a poslanec za ODS Jan Skopeček

Skopeček rovněž dodal, že Zeman nejspíše zapomněl své ekonomické vzdělání, když rozpočtu vyjádřil plnou podporu. „Předeslal bych, že pokud Poslanecká sněmovna návrh zákona schválí, tak ho podepíšu,“ řekl Zeman hned na začátku projevu. 

Občanskodemokratický ekonom připomněl, že ještě za Sobotkovy vlády Zeman kritizoval deficitní rozpočet, ale nyní jej vítá. Letošní rozpočet má v dosavadním návrhu schodek ve výši 40 miliard.

„Oceňuji, že se tentokrát prezident vyhnul osobním výpadům. Projev byl věcný a byl o mnoho kratší než v předchozích letech a věnoval se skutečně rozpočtu bez odbočování,“ vyjádřil se pro Blesk Zprávy také předseda STAN Vít Rakušan.

Rakušan připojil, že s prezidentem v řadě argumentů i souhlasil. Především pak v počtu státních úředníků, které by se podle hlavy státu měly snižovat.

„Domníváme se ale, že jeho pohled na energetickou koncepci státu je zjednodušující, jsme v jiné pozici než Německo. Nemůžeme si dovolit přejít jen na jadernou elektřinu. Na druhou stranu, postupný příklon, aby část uhelných elektráren ničící prostředí nahrazovala jinými zdroji, tak ten považujeme za pozitivní,“ doplnil šéf STAN. 

Ferjenčík: Rozpočet je cár papíru 

Podle místopředsedy rozpočtového výboru Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) měl prezident projev dost podobný tomu loňskému a opět ho přizpůsobil tomu, na čem má sám zájem.

„Mrzí mě, že pan prezident v některých věcech trochu mystifikoval veřejnost. Třeba objem daňových úlev neodpovídá tomu, co si lidé běžně představují pod daňovými úlevami,“ reagoval Ferjenčík. Zeman podle něj trochu veřejnost mystifikuje. „Pan prezident v rámci své vlastní agendy trochu, řekněme pružně, zachází s fakty,“ dodal.

„Rozpočet je prakticky cár papíru, vláda si s ním pak udělá, co chce. Naposledy udělala v rozpočtu více než 900 změn, některé v řádu miliard. Myslet si, že teď něco schválíme, a tak to bude vypadat, je úplně naivní,“ pohoršoval se místopředseda Pirátů. 

Ve Sněmovně musel prezident Miloš Zeman zdolat také jeden schod, který vede od řečnického pultíku. (23. 10. 2019) Ve Sněmovně musel prezident Miloš Zeman zdolat také jeden schod, který vede od řečnického pultíku. (23. 10. 2019) | Blesk:Martin Přibyl CNC

Reakce na projev hlavy státy nechyběly ani z řad vládní koalice. „Jsem rád, že pan prezident řekl, že je ochoten podepsat zákon o státním rozpočtu, pokud projde Poslaneckou sněmovnou,“ ocenil Zemanova slova z úvodu jeho projevu vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Drobné výhrady prý od prezidenta očekával. „Tam nepřišlo nic jiného. Je dlouhodobým kritikem přehnané podpory solárních elektráren. A současně je kritikem daňových výjimek,“ dodal Hamáček s tím, že v obou věcech je vláda připravena konat a Zeman informovat o opatřeních. Projev byl ale jinak podle Hamáčka vyvážený, očekávatelný a pro vládu pozitivní.

Zeman pochválil ministryně

Na úvod rozpočtu také zeman ocenil práci dvou znepřátelených ministryň, a to strážkyně kasy Aleny Schillerové (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). 

„Při této příležitosti musím vysoce ocenit, jak ekonomickou erudici paní ministryně, tak i její diplomatické mistrovství, s nímž jednala s jednotlivými ministry,“ uvedl na začátku projevu a s ovacemi pokračoval na adresu Maláčové. 

„Chtěl bych ocenit paní ministryni Maláčovou, která zrušila bez náhrady Fond dalšího vzdělávání, který měl šest set zaměstnanců, takže těchto šest set zaměstnanců se může uplatnit v soukromém sektoru. Zlí jazykové sice říkají, paní ministryně, že jste je vzala zpátky, ale při naší minulé schůzce jsem si potvrdil, že tomu tak není,“ řekl Zeman. 

Došlo i na kuriózní moment, kdy se hlava státu při příchodu do Sněmovny zeptala, kde je premiér Andrej Babiš. Předseda vlády přitom Zemana zastupuje na zahraniční cestě v Japonsku.

Video  Zeman dorazil do Sněmovny.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa