Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bitva o rozpočet ve Sněmovně: Babiš je ze hry, dorazí Zeman, Kalousek tasí důchod

Autor: Nikola Forejtová, vei, ČTK - 
23. října 2019
05:10

Je to zákon roku a jeho schvalování ve Sněmovně tradičně provázejí bouřlivé emoce. Letos si první čtení návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok nechá ujít premiér Andrej Babiš (ANO), který byl v Japonsku na intronizaci nového císaře. A opozice je ve varu. Zchladit ji zkusí prezident Miloš Zeman, který návrh ve středu přijede podpořit osobně. Tradiční vládní kritik, šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, odmítá 40miliardový deficit jako nezodpovědný a varuje před budoucími problémy s vyplácením důchodů. Řada seniorů přitom na Kalouska vzpomíná ve zlém, pamatují si, jak jim důchody valorizoval o drobné.

„Vláda se chlubí absolutní výši investic, že jsou vyšší než kdykoliv předtím, ale ve vztahu k hrubému domácímu produktu jsou mnohem menší než v dobách krizí,“ zkritizoval Miroslav Kalousek návrh rozpočtu vlády Andreje Babiše (ANO) pro Blesk Zprávy.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nachystala na rok 2020 Česku hospodaření se schodkem 40 miliard. Menšinový kabinet ANO a ČSSD má pro normu předjednanou podporu opozičních komunistů, i když také oni měli k výši schodku výhrady. Požadovali ho snížit pouze na 30 miliard. Poslanec Jiří Dolejš ale vysvětlil, že po debatě s vicepremiérkou Schillerovou jsou připraveni rozpočet podpořit.

Kalousek: Na důchody po roce 2030 nebude

To opozice s výjimkou komunistů se rozpočet podpořit nechystá a varuje před schodkovým hospodařením v době ekonomického růstu a možnými důsledky do dalších let.

„Podle pravdivých (leč neveřejných) dokumentů současné vlády začne krach důchodového systému po roce 2030. Máte-li v úmyslu zemřít dříve a nemáte-li děti, nevšímejte si toho. Já nejsem žádný z těchto případů, takže mi to jedno není,“ uvedl na twitteru už v dubnu Miroslav Kalousek a kvůli podobě rozpočtu Čechy znovu varuje.

„Odpovědní se budoucnosti bojí. Současná vláda ale odpovědná není, a tak si říká, že si s tím musí poradit jiní. Současná vláda šest let po sobě oslabuje odolnost rozpočtu vůči budoucímu ochlazení ekonomiky. Chová se stejně, jako bychom měli teď odmontovávat protipovodňová opatření na řekách a říkali, že žádná povodeň už nepřijde,“ postěžoval si Kalousek pro Blesk Zprávy.

Video  Babiš hájil, proč šel jednat o rozpočtu s komunisty: Oni nám nic nediktují. 
Video se připravuje ...

Podle bývalého ministra financí lze uvést do chodu změny, které rozpočet alespoň zlepší, i když to stále bude špatný rozpočet. Klíčové je podle něj hlavně to, aby to byly stránky rozpočtu, které se dají opravit do 20 dnů. 

„Navrhujeme, aby se celkové výdaje snížily o 20 miliard. To byl původní návrh z května. Chceme, aby se snížilo saldo o 20 miliard a aby se podíl investičních výdajů vůči celkovým výdajům alespoň o deset procent zvýšil,“ poradil Kalousek směrem do vládních řad. Jeho klub má nicméně jen sedm poslanců z celkových 200. Oproti tomu vládní tábor s komunisty má dohromady 108 rukou.

Premiér Andrej Babiš přitom už v roce 2014 sliboval, že do dvou let bude mít vyrovnaný rozpočet bez schodku. V Otázkách Václava Moravce prohlásil, že podle jeho představ by mohl být vyrovnaný státní rozpočet v roce 2017. „K tomu směřujeme, takový je cíl,“ řekl tehdy. Za nynější podobou rozpočtu si ale Babiš – i přes středeční nepřítomnost – stojí.

Zeman a jeho program ve Sněmovně

Do Sněmovny dorazí ve středu i samotná hlava státu, Miloš Zeman. Prezident se debat o rozpočtu účastní pravidelně, netají se, že dosavadní rozpočet podporuje. 

„Pan prezident přijede do Sněmovny před desátou hodinou. Žádné speciální přípravy ani požadavky nejsou, návštěva proběhne podle standardního scénáře – z jednacího sálu přejdeme do mé pracovny a chvilku si popovídáme,“ přiblížil Blesk Zprávám šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO). Zeman se objeví na veřejnosti poprvé od nedělního návratu z rekondičního pobytu v Ústřední vojenské nemocnici.

Jaký rozpočet Schillerová navrhuje?

První čtení rozpočtu určuje základní parametry rozpočtu. Celkové výdaje navrhuje ministerstvo financí na 1,618 bilionu korun a příjmy 1,578 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2021 a 2022. Letos je rozpočet schválen rovněž se schodkem 40 miliard korun.

Pokud Sněmovna základní parametry schválí, už je nebude moci měnit. Bude už jen možné navrhovat přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Nejprve budou sněmovní výbory projednávat jednotlivé kapitoly a vyjadřovat se k nim. Jednotliví poslanci dostanou šanci ve druhém čtení, které by se mělo uskutečnit 27. listopadu. Loni takto navrhli přesuny za víc než 130 miliard korun.

Až Sněmovna rozpočet schválí, dostane ho k podpisu prezident. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zacotomame_ ( 23. října 2019 13:14 )

Kalousek tentokrát zklamal, nenadchnul. Nic nového neřekl, pořád jsem stejné báchorky, asi je už úplně na dně

ivoadller ( 23. října 2019 12:22 )

Kalousek měl prý třikrát řeku Lužnici ve svém domě. Hovado prolhané. Bydlí sice v Zářečí u Lužnice, ale dům má na kopci a vodu v domě nikdy neměl, pouze na zahradě.

zacotomame_ ( 23. října 2019 10:20 )

Posranci se chovají jako malí nevychovaní smradi, jsou hluční a pořád ***jí sem a tam. To je opravdový vzor pro řadové občany této země.

xiioma ( 23. října 2019 10:15 )

Koukám, že už má znovuzrozený prezident standardně dva vodiče a ne jen jednoho, jako ještě nedávno....inu, pokrok prostě nezastavíš.

xxxx678 ( 23. října 2019 10:11 )

Vypadá unaveně, pan prezident.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa