Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babišovi zavřeli oblíbenou restauraci ve Francii. Ztratila hvězdy i miliony

Aktualizováno -
17. října 2019
16:58
Autor: Vladimír Blažek, Jakub Kopřiva - 
17. října 2019
11:01

Na začátku roku ztratila jednu ze dvou Michelinských hvězd, teď luxusní restaurace Paloma premiéra Andreje Babiše (ANO) ve francouzské Provance končí úplně. „Podnik nikdy nevydělával, od svého otevření před pěti lety se v tom utopilo dalších několik milionů eur,” potvrdil místním novinám Nice-Matin Jakub Šíp z vedení restaurace. O krachu podniku v Česku informovaly Seznam Zprávy.

Podnik nezachránily ani Michelinské hvězdy, prestižní ocenění francouzské gastronomie. Loni měla dvě (ze tří možných), letos na začátku roku jednu ztratila. Vzhledem k tomu, že se od začátku jednalo o velmi prodělečný podnik, restaurace končí.

Svým zákazníkům to oznámila na svých internetových stránkách: „Oznamujeme naší milé klientele, že restaurace Paloma v Mougins je definitivně zavřená. Celý tým vám děkuje za důvěru a věrnost za celé roky fungování,“ visí na oficiálních stránkách luxusní restaurace na jihu Francie.

Podnik ve ztrátě a těžká konkurence

„S michelinskou hvězdou není přímá souvislost. K uzavření podniku vedly hlavně ekonomické důvody. Ztráta se pohybovala ve výši milionů eur. Svoji roli do určité míry sehrála i negativní ekonomická atmosféra v regionu, ke které přispěly například i stávky takzvaných žlutých vest,“ uvedl pro Blesk tiskový mluvčí společnosti IMOBA, jež restauraci prostřednictvím dceřiných společností provozovala.

Vzhledem k tomu, že město Mougins, kde restaurace byla, je oblíbenou gurmánskou destinací, zákazníci si bez problémů najdou jiný podnik. V horší situaci je asi dvacet zaměstnanců. Práci ztratí zřejmě i šéfkuchař Nicolas Decherchi, který získal cenné gastronomické hvězdy a otevíral i pražskou pobočku.

Menu už na internetu nenajdete. A tak jenom v průvodci TripAdvisor.cz se dočtete, že najíst jste se zde mohli v cenovém rozmezí 1500 až 7000 korun a zákazníci jí dali 4,5 bodu z maximálních pěti. V Česku je sesterským podnikem Palomy stejnojmenný podnik v Průhonicích. Ten teď nabízí třeba vánoční menu za 2900 korun. 

Interiér navrhla paní Monika

Restaurace Paloma, která se nachází nedaleko Cannes, patří do skupiny SynBio (spadá pod IMOBA). Jejím jediným akcionářem dříve byl Andrej Babiš, teď patří do svěřenských fondů.

Sám Babiš v létě na dotaz Blesk Zpráv uvedl, že se do Francie vydá, odmítl však, že by restarauce byla jeho. „Restauraci nemám, je ve svěřeneckém fondu,“ říkal premiér v červenci. Interiér restaurace oblíbené v Babišově rodině přitom navrhovala Monika Babišová.

Video  Premiér Babiš o Gottovi, důchodech, útoku na děti a hradní kandidatuře  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Blesk TV
Video se připravuje ...

Takhle restaurace vypadala, když ji navštívil Blesk:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 18. října 2019 10:44 )

Jen zcela na okraj. Dívával jsem se na televizní pořad jednoho kuchařskýho supermana na TV Paprika - Jaimie nebo tak nějak. Na základě televizní popularity otevíral jednu hospodu za druhou. Teď jedna za druhou krachuje. Stejně dopadne Pohlreich, pokud v těch svých hospodách denně nebude. Opravdu jsem si poklepal na čelo, když naši kumštýři si pořizovali hospody v naději, že se tam budou chodit zadarmo najíst a ještě si odtud budou nosit peníze. Bl bečkové! Takhle to nefunguje.

gabreta ( 17. října 2019 22:03 )

Přijde mi to tady, jako diskuze Babišovo akcionářů, kteří prodělali na tý hospodě kalhoty!! Závist je strašná vlastnost co žebroto!!

kapturek ( 17. října 2019 19:28 )

a co ze si zjisti IP ? muj pc je venku na stole, nemuzu za to ze sel nekdo kolem a napsal neco kdyz jsem byl prihlaseny , dokaze mi nekdo ze to tak nebylo ? tezko, ten tvuj co sel sedet byl mozna tak blby ze se priznal

milan1959 ( 17. října 2019 18:25 )

Bureš nepostavil v životě ani psí boudu

marmat ( 17. října 2019 17:58 )

TADY se pane admin dnes vyřádilo MNOHO zamindrákovaných trollů...Skoro se stejnými hlody jako vždy,ale jeden Vám musí VELMI imponovat !
Damir55:Když tento prolhaný šmejd umře klidně si jen odplivnu na hrob
(17. 10. 2019 12:20)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa