Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dostupnější bydlení jen tak nebude. Dostálová zákon předloží nejdříve za rok

Autor: ČTK - 
17. října 2019
09:26

Nový zákon o dostupném bydlení v Česku v tomto volebním období platit zřejmě nezačne. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) plánuje návrh paragrafů vládě předložit v prosinci příštího roku. Sněmovna pak za tři čtvrtě roku do podzimních voleb 2021 normu nejspíš přijmout nestihne, takže by ji měl schvalovat až povolební kabinet a noví poslanci. Uvedla to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) je ale nutné problém s bydlením v Česku řešit rychle. Norma má mimo jiné usnadnit přístup k bydlení lidem se středním příjmem.

Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů ve svém programu slíbila zákon o sociálním bydlení. Loni od něj upustila a nahradila ho dotačním programem Výstavba. Obce od konce května do začátku října podaly 13 žádostí o celkem 114,4 milionu korun na sociální a dostupné byty. Podle odborníků na sociální problematiku se bytová nouze v Česku bez zákona nevyřeší.

Hnutí ANO a sociální demokraté jsou spolu ve vládě druhé volební období. V prvních čtyřech letech zákon o sociálním bydlení chystalo ministerstvo práce pod vedením ČSSD. S ministerstvem pro místní rozvoj pod správou ANO se dlouho na podobě normy neshodovalo. Sněmovna pak předlohu do voleb nestihla projednat.

Dostálová řekla, že nejdřív je třeba vyhodnotit dotační program a pak najít „bílá místa“, která nynější předpisy neupravují. Na podobě normy mají spolupracovat samosprávy i bytová družstva. „Není možné střemhlav tvořit zákony. Je potřeba vygenerovat problematické věci,“ uvedla ministryně.

„V prosinci 2020 by paragrafové znění šlo do vlády. Pak se to rozjedná v Poslanecké sněmovně. Je mi jasné, že do toho jsou volby. Nicméně si nemyslím, že bude proces (projednávání) ukončen. Tam samozřejmě to převezme další vláda a další Poslanecká sněmovna. Tím, že se to rozjedná, tak by to mohlo být předmětem schvalování v prvním roce budoucí vlády,“ popsala Dostálová.

Maláčová: Musíme to začít řešit

Ministryně práce označuje situaci v Česku za bytovou krizi. Šéfky obou resortů se už několikrát sešly a o zákonu jednaly, kupředu se ale neposunuly, řekla ČTK Maláčová. „Máme závod s časem. Nájmy a ceny nemovitostí jsou čím dál tím vyšší. Musí se to začít řešit. Nějaký dotační program za miliardu to nevyřeší. Je to sice dobrý krok správným směrem, ale je to kapka v moři,“ uvedla ministryně práce.

Pokud podle ní návrh zákona nebude na začátku příštího roku, jeho šance na schválení je malá. „Rozumím tomu, že je to složité. Složitých problémů je ale v české politice spousta. Já mám třeba důchodovou reformu, revizi dávek, balíček zaměstnanosti. To neznamená, že když je něco složité, že se to nemá řešit,“ dodala Maláčová. V polovině září poslancům sněmovního sociálního výboru řekla, že pokud ministerstvo pro místní rozvoj s návrhem zákona nepřijde, převezme přípravu její resort.

Podle statistického úřadu se ceny bydlení a energií od loňského září za rok v ČR zvedly o pět procent a nájemné o téměř čtyři procenta. V Praze se nájmy podle studie poradenské společnosti KPMG přiblíží v příštích letech cenám ve větších městech v Německu či Rakousku. Ceny nových bytů v metropoli od poloviny roku 2015 vzrostly podle údajů trojice developerů zhruba o 90 procent. Metr čtvereční v hlavním městě stál na konci června v průměru 107.700 korun, zjistila společnost Deloitte. Částky se zvedají i jinde v republice.

bleskovka ( 17. října 2019 12:21 )

Ještě,že komunisti postavili králíkárny.

agfor ( 17. října 2019 12:17 )

Jak jde o to jak okrádat lidi, tak se vládnoucí sebranka vždycky domluví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa