Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Šílenost, nevkus.“ Halík se obul do státního pohřbu Gotta, zmínil zlo i servilitu

Aktualizováno -
3. října 2019
15:30
Autor: kal - 
3. října 2019
12:00

Plán uspořádat v katedrále svatého Víta státní pohřeb zpěváka Karla Gotta (†80) doběla rozpálil katolického kněze Tomáše Halíka. V e-mailu pro pražské arcibiskupství ostře zkritizoval, aby se „hvězdě normalizačního průmyslu“ dostalo takové pocty. Podle něj jde o „šílený a nevkusný nápad“, jak z jeho listu citoval web Forum24.cz. Katedrálu má ve společné správě stát a církev, vláda Andreje Babiše (ANO) už dala státnímu pohřbu souhlas podmíněný tím, že ho bude chtít rodina. Svolný je k němu i kardinál Dominik Duka. Babiš upřesnil, že nakonec půjde o pohřeb se státními poctami. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček i nad vyjádřením Halíka nechápavě kroutil hlavou.

„Projevit úctu k uměleckému talentu zemřelého je jedna věc, šílený a nevkusný nápad s národním pohřbem v katedrále věc druhá,“ začíná Halík v dopise.

„V tomto pokusu o mytizaci hvězdy normalizačního zábavního průmyslu jde nejenom o projev naprosté devalvace hodnot a morální kýč, nýbrž i o politicky účelovou interpretaci našich moderních dějin a také o další pokus zatáhnout náboženské a církevní symboly do politiky zemanovsko-babišovského populismu,“ pokračuje už Halík rozezleně.

A do prezidenta Miloše Zemana, svého častého terče, Halík šije dál. „Je to zcela v logice Zemanovy devalvace státních vyznamenání a státních svátků. Je to zároveň projev hrubé neúcty nejen vůči hrdinům disentu a skutečným tvůrčím umělcům, nýbrž i vůči ohromnému množství občanů, kteří se před komunistickou mocí nesklonili.“

Halík: Státní pohřeb Gotta je tragikomické poselství

Podle kněze „je to zároveň tragikomické poselství o současných národních hodnotách, národním sebepochopení a sebeúctě, které tím ‚Gottland‘ vysílá do zahraničí“.

Video  Gottův tajemník: Sundával jsem mu i ponožky, čas mu zkrátily mobily!  - Petr Macek, Lukáš Červený
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Halík svůj elektronický list uzavírá se slovy: „Jsem opravdu zvědav, zda se naše církevní vrchnost propůjčením katedrály zapojí do této blasfemie neonormalizačního režimu. Je to další morální zkouška církve, dilema mezi věrností prorocké tradici odpůrců zla a kýčové, nemravné servilitě vůči jakékoliv moci.“ A před svůj podpis nakonec připojí i poznámku adresovanou přímo Dominiku Dukovi: „Beran, Tomášek a Vlk by řekli: Nemlč, arcibiskupe!“

„Úcta k zesnulému je tou nejvyšší civilizační hodnotou, a proto se podivujeme nad každým nevkusným vyjádřením na adresu těch, kteří chtějí projevit - každý dle svých možností - bol svých srdcí,“ pohoršil se nad slovy Halíka hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Babiš: Bude to pohřeb se státními poctami

Zpěvák Karel Gott zemřel ve věku 80 let v úterý před půlnocí v kruhu rodiny, zprávu o jeho smrti se veřejnost dozvěděla ve středu dopoledne. Plán na státní pohřeb zveřejnil premiér Andrej Babiš (ANO) krátce nato a už v 16 hodin ho odsouhlasila i vláda.

Právě Babiš chce odpoledne sdělit veřejnosti datum a místo konání pohřbu zpěváka Karla Gotta. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vláda čeká na stanovisko zpěvákovy rodiny. Poslední rozloučení bude mít podle Babiše podobu pohřbu se státními poctami, nikoli klasického státního pohřbu. Nejslavnější český zpěvák populární hudby v úterý před půlnocí podlehl akutní leukemii, bylo mu 80 let.

Leo Podstanicky ( 7. října 2019 16:29 )

Karel je Veliký - nejvýznamnější osobnost posledních tisíc let. Milion na pohřbu to ukáže.

hejhej ( 5. října 2019 14:45 )

LukStechr:
Komunismus u nás nikdy nebyl, byl socialismus. A za socialismu se muselo pracovat a každý dělal, co uměl.Pan Gott neměl před nikým ohnutá záda, zpíval, dělal radost lidem a především byl slušný člověk.
Halík je představitel zla a nenávistí.

Vetrnik ( 5. října 2019 14:04 )

Na pohřeb Mistra pana Karla Gotta přijde celý národ, až bude muset odejít Halík, nepřijde mu na pohřeb nikdo, pojede šupem do Pekla. To bude a je nejlepší ocenění práce obou mužů pro český národ a pro lidi.

Vetrnik ( 5. října 2019 13:57 )

Halík, samozvaný kněz je nesmírně zlý a závistivý tvor, satanista, převlečený za pomocníka Pána pro lidi. Nemá pražádné právo mluvit k pohřbu Mistra pana Karla Gotta, který celý život pracoval pro radost

Misla ( 5. října 2019 13:32 )

Co Vás nutí plivat na zesnulého člověka, který rozdával radost a na nikoho neútočil? Je to vaše ego, které nesnese, že je někdo větší než vy? Pane faráři, říkají vám něco slova "nesuďte, abyste nebyli souzeni"?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa