Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Státní pohřeb Karla Gotta: Co zatím vědí v katedrále svatého Víta?

Autor: kal - 
3. října 2019
10:00

Kdy bude státní pohřeb zesnulého zpěváka Karla Gotta (†80) v katedrále svatého Víta a s ním související den státního smutku? Premiér Andrej Babiš (ANO) a po něm i celá vláda dali rozloučení v režii státu ve středu zelenou, přikývl i pražský arcibiskup Dominik Duka, klíčové je ale přání rodiny. Blesk Zprávy zjišťovaly, co o pohřbu zatím vědí ve svatovítské katedrále a na pražském arcibiskupství.

„Ani o datu, ani o přání rodiny zatím informace nemáme,“ uvedl mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman. Nic bližšího zatím nevěděli ani lidé, kteří se starají o provoz katedrály.

Naposledy Česko zažilo státní pohřeb v prosinci 2011 v případě bývalého prezidenta Václava Havla. Ten tehdy zesnul v neděli 18. prosince, státní pohřeb v katedrále svatého Víta byl pak v pátek 23. prosince – těsně před Štědrým dnem.

Volno o státním smutku nebude

Pokud by podobný časový odstup platil i pro Karla Gotta, vychází termín jeho pohřbu na začátek příštího týdne. Klíčové je ale rozhodnutí rodiny zesnulého zpěváka v čele s vdovou Ivanou Gottovou.

V den státního smutku budou vlajky na veřejných budovách stažené na půl žerdi a budou zrušená například divadelní představení. Volno v zaměstnání ale lidé nedostanou.

anna1234 ( 3. října 2019 13:07 )

.. taky je mi rodiny líto, pohřeb měl zůstat v jejich režii a nejvíc je mi líto malých dcer, budou vystaveny obrovskému tlaku. Jenže státní pohřeb se dá asi těžko odříct, rodina se po všech starostech, které do teď prožívala, dostala do nepěkné situace. Babiš se Zemanem se do toho vůbec neměli montovat.

oldedek ( 3. října 2019 12:20 )

Je mi opravdu moc líto rodiny pana Gotta - takovou pietu, kterou mu zařídí Zeman s Babišem si asi nepředstavovali - takový hyenismus si od těchto politiků na jménu Gott, asi nikdo nečekal ...

verka1 ( 3. října 2019 11:23 )

Nevědí zatím nic, teprve se vše doladuje a novináři netrpělivě čekají.
Až bude vše připraveno tak pak se zveřejní kde a jaký bude rozloučení.

dama_s_kosou ( 3. října 2019 10:42 )

Budou zrusena divadekni predstaveni? To si delate pr...?
Gott by umelec, naprosto spickovy, ale zakazat predstaveni? Tohle Bures fakt prehnal.

penecas ( 3. října 2019 10:40 )

Gott nebyl katolík. Tak nerozumím tomu, proč bude mít pohřeb v katedrále.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa