Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Bude stávka učitelů? Jednání o vyšších platech selhalo, výbory vyhlásily pohotovost

Aktualizováno -
24. září 2019
18:37
Autor: ČTK, tva - 
24. září 2019
12:40

Školské odbory se v úterý nedohodly s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) na růstu platů, a následně vyhlásily stávkovou pohotovost. Zatímco odbory žádají pro příští rok navýšení pevných základů platů učitelů o desetinu, Plaga navrhl růst platů o pevnou částku 2250 korun a dalších průměrně 1400 korun na odměny. S tím ale odboráři nejsou spokojeni. Požadavky odborů podpořili zástupci asociací ředitelů škol.

Odbory požadovaly nejprve zvýšení platů o 15 procent. Po jednáních pak souhlasily s desetiprocentním přidáním, vše ale chtěly do základu výdělku. Ministr navrhoval růst tarifů o pět procent a zbývajících pět procent do odměn. Poté navrhl zvýšení o pevnou částku 1750 korun pro všechny a v úterý částku upravil na 2250 korun. „Je to politický signál, že dochází k nedohodě,“ uvedl předák školských odborů František Dobšík. Odbory jsou podle něj připraveny v případě nutnosti přerušit práci ve školách.

Průměrný příjem vyučujících v letošním prvním čtvrtletí činil 36 224 korun a průměrná mzda v Česku byla 32 466 korun. Současná vláda slíbila, že pedagogové by na konci volebního období, tedy v roce 2021, měli pobírat 150 procent svého výdělku z roku 2017. Průměrný učitelský plat by tak měl podle Plagy činit minimálně 45 000 korun. Navrhovaným růstem kabinet Andreje Babiše (ANO) plní své programové prohlášení, uvedl Plaga.

Školství prioritou vlády?

„My vnímáme to, že vláda naplňuje své programové prohlášení. Nicméně první věta začíná tím, že školství je prioritou této vlády. Jestliže je ta priorita taková, že průměrný plat učitele dosahuje maximálně 110 procent průměrného platu v ČR, tak musíme jasně říci, že to žádná priorita v podstatě není,“ řekla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. I výdělky v jiných oborech podle ní rostou výrazně.

Plaga hájil svůj návrh tím, že by se neměly zvedat jen platové tarify, ale i odměny, aby ředitelé škol mohli lépe odměňovat kvalitnější učitele. Asociace ředitelů škol však podpořily požadavky školských odborářů. Předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček řekl ČTK, že obecně souhlasí s potřebou růstu odměn a příplatků, jak navrhuje ministr. Nelze na to ale podle něj vyhradit peníze z dohodnutých deseti procent navíc. Takový postup by byl možný třeba, kdyby měly platy růst o 15 procent, dodal. Podobně se vyjádřili i Hana Stýblová z Asociace ředitelů základních škol a Renata Schejbalová z Asociace ředitelů gymnázií.

Školy už dříve stávkovaly

Platy zvyšuje svým nařízením vláda. Návrh předpisu by měla projednávat v brzké době. O tom, zda odbory přistoupí ke stávce, by se rozhodly právě podle toho, jak vláda o nařízení rozhodne.

Platy českých učitelů zůstávají navzdory jejich růstu v posledních letech ve srovnání s příjmy ostatních zaměstnanců i výdělky v jiných ekonomicky vyspělých zemích nízké. Vyplývá to ze studie, kterou vypracoval Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI. Platy učitelů podle ní nerostou o moc rychleji než příjmy jiných vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců a neumožňují ani výraznější odměňování kvalitnějších a zkušenějších pracovníků.

Kalkulačku čisté mzdy naleznete zde >>>

Pracovníci ve školství již v minulosti několikrát kvůli platům stávkovali. Například v červnu 2008 se do stávky zapojila více než polovina mateřských, základních a středních škol. Podle školských odborů tehdy protest podpořilo kolem 130 000 pracovníků škol. Podobný počet lidí se zapojil v prosinci 2007 do stávky, kterou školské odbory odpověděly na neúspěšné jednání o navýšení rozpočtu na rok 2008 o tři miliardy korun.

tekyla ( 1. října 2019 13:35 )

já bych vám dal stávku za opozice jste drželi hubu,det máte veklé platy a stále je vám to málo!!v pruměru pracujete 6hodin polovina s vás nemá nato ani učit psa ale nenažranost to jo.Dva měsíce prázdnin výkony učitelu tak na pomocnou školu začínáte srát občany nic se nemá přehánět a určitě ne u poloviny učitelských jelit!!

ferrys ( 24. září 2019 18:11 )

První práce, a potom láce.Kvalita učení jak v šedesátých letech minulého století a peníze již do příštího století.Před více než padesáti lety jsme povinně maturovali z matiky a nikdo nereptal.To jsme ještě šoupali logáro místo kalkulaček.Od té doby se kvalita vyučování nezměnila.Dokažte naučit, a potom řvěte.

verka1 ( 24. září 2019 17:31 )

Policie, vojsko pobírají plat, příspěvky a pak rentu. Mají se velice dobře.
Učitelé VS tak čistého 30 tis., záleží co a jak žáky naučí.

zada ( 24. září 2019 16:03 )

další řvouni? mládež je blbá že ani maturity neudělá, děti pouštějí na demostrace v době z hodin učení, a ještě chtějí přidat??? Všichni natahujou ruku, a na obyčejnýho člověka plivou a mládež to učej....mě fakt to halva nebere!!!

Evka4 ( 24. září 2019 15:04 )

český-novinar Hlavně že ta postkomunistická generace je košér Haranti ze SŠ na dotaz, kdo je Milada Horáková řeknou, že jeptiška.Jak dlouho budete vše svádět na komunisty? Já, jako socialistický dítě jsem dobře věděla, kdo byl Masaryk, Slánský, Horáková...Jdi do pr--le.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa