Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman „namíchnul“ Kyjev. Český velvyslanec vysvětloval Rusíny

Autor: ČTK - 
12. září 2019
09:51

Český velvyslanec v Kyjevě ve středu ukrajinským diplomatům objasňoval okolnosti setkání českého prezidenta Miloše Zemana s delegací ukrajinských Rusínů, které se minulý týden uskutečnilo v Praze. O vysvětlení podle zprávy agentury Unian požádalo ambasadora Radka Matulu ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Matula „odmítl jakékoli výzvy z české strany k rusínské autonomii v Zakarpatské oblasti“, napsala ukrajinská agentura s odvoláním na tiskovou zprávu ukrajinského ministerstva. Český diplomat potvrdil podporu územní celistvosti Ukrajiny v rámci mezinárodně uznaných hranic. „Česká strana k tomu připraví oficiální informaci,“ napsal Unian.

Ukrajinské ministerstvo v prohlášení uvedlo, že Kyjev bude „dál rozhodně reagovat na jakékoli pokusy zpochybňovat svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny“.

Podle mluvčího české ambasády byl Matulův rozhovor na ministerstvu zahraničí krátký. „Velvyslanec zopakoval, co už dříve řekl mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček,“ konstatoval mluvčí Tomáš Pavlíček. Se Světovou radou podkarpatských Rusínů, jejíž delegace Zemana navštívila, ambasáda v Kyjevě neudržuje žádné kontakty, dodal.

Ovčáček po Zemanově setkání s Rusíny prohlásil, že prezident plně podporuje územní celistvost Ukrajiny, a zdůraznil, že otázky decentralizace jsou výhradně vnitřní záležitostí Ukrajiny.

O Zemanově schůzce s rusínskou delegací informoval počátkem týdne Deník N, podle něhož byl v delegaci i rusínský pop Dmytro Sydor odsouzený na Ukrajině za separatismus. „Zeman Rusínům slíbil, že o jejich problémech bude jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským,“ napsal český list.

Podle posledních oficiálních demografických statistik se k rusínskému původu v ukrajinské Zakarpatské oblasti hlásí 10.000 lidí. Rusíni, kteří na Ukrajině nemají status národnostní menšiny, tvrdí, že tyto údaje jsou silně podhodnocené. Kyjev považuje proruskou část rusínské komunity za pátou kolonu Moskvy a podezírá ji z rozvratnictví.

 

sekebo ( 12. září 2019 13:27 )

Opravdu nechápu, jak tahle ta lidská troska může ještě někoho namíchnout, vždyť se na něj podívejte, to je spíše k politování

prudentiacz ( 12. září 2019 13:14 )

Tak Zeman má podporovat ukrajinskou územní celistvost a srbskou nesmí? Tady se zjevně snaží rozhodovat Trautenberk aby "celá Česka patřila do rakouského domu".

prasatkopepicek ( 12. září 2019 13:03 )

Eman si muze do denicku odskrtnout dalsi den kdy nekoho nas...
Pokud nekoho nenas.. nebo neurazi, jeho den byl promarneny a ten dalsi to musi napravit.

Manowar ( 12. září 2019 12:47 )

Blázen jsi akorát ty.

doktormediciny ( 12. září 2019 12:27 )

Diskuzni prispevky jsou dost imper­tinen­tni.­.Nik­do z nas nevidi do toho nevidi..S timk Kosovem je to podobne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa