Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ukrajinci si vyměnili zajatce se separatisty. Povstalci pustili 76 vězňů

Aktualizováno -
29. prosince 2019
20:18
Autor: ČTK - 
29. prosince 2019
11:50

Ukrajinská vláda a proruští separatisté v Donbasu si v neděli vyměnili celkem 200 zadržovaných osob. Završení akce odpoledne oznámil úřad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, podle něhož povstalci propustili 76 lidí. Informaci potvrdila podle agentury TASS i druhá strana, které Kyjev předal 124 osob. Výměnu uvítali mimo jiné ruský prezident Vladimir Putin, německá kancléřka Angela Merkelová a také francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Vzájemné propuštění zadržovaných osob skončilo. V bezpečí na území kontrolovaném Ukrajinou je 76 našich lidí. Podrobnosti později,“ citoval na svém webu list Ukrajinska pravda zatím krátké sdělení prezidentské kanceláře.

Na výměně ve formátu „všichni za všechny“ se na začátku měsíce dohodli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ruská hlava státu Vladimir Putin, když spolu jednali v Paříži za účasti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Merkelové. Detaily plánu ale ani po zahájení jeho realizace nebyly zcela jasné.

„V doněckém regionu na kontrolním stanovišti Majorsk začal proces propouštění zadržených osob,“ uvedl Zelenského úřad už dopoledne bez dalších podrobností. S prohlášením zveřejnil fotografie, na nichž jsou vidět autobusy či sanitky zaparkované na nespecifikovaném prostranství pod dohledem vojáků.

Radost měl Macron i Merkelová

Podle sdělení tiskové služby Kremlu jako pozitivní událost ocenili nedělní výměnu zadržovaných podle principu „všichni za všechny“ v telefonickém rozhovoru Putin a Merkelová. Jako krok, který by měl prospět obnovení důvěry, uvítal podle mluvčí německé vlády osvobození zajatců v Donbasu společně s Merkelovou také francouzský prezident Macron.

Výměna zajatců mezi Ukrajinou a proruskými separatisty (29. 12. 2019) Výměna zajatců mezi Ukrajinou a proruskými separatisty (29. 12. 2019) | Reuters

Úspěšné provedení akce potěšilo také ukrajinského ministra zahraničí Vadyma Prystajka, který však potvrdil pochybnosti, že se nejednalo o úplnou výměnu „všichni za všechny“. „Při následujících kolech budeme pracovat na konečném vzorci 'všichni za všechny'. To je priorita,“ uvedl Prystajko v prohlášení zveřejněném na twitteru.

Podle agentury AFP jiné oficiální záběry ukazují, jak ráno na střežené místo u vesnice Odradivka ležící na kyjevské straně frontové linie dorazily dva automobily z území separatistů. O půl hodiny později přijela z opačného směru trojice vozidel s policejním doprovodem. Následovaly je sanitky, vozidla Červeného kříže i pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Očekávanou výměnu ve formátu „všichni za všechny“ iniciovala dohoda Zelenského a Putina, kteří před třemi týdny jednali v Paříži za účasti Macrona a Merkelové.

Ukrajinská tajná služba SBU už zveřejnila jmenný seznam všech osob, které separatisti v neděli propustili. Dvanáct z nich jsou vojáci, z nichž někteří byli v zajetí od roku 2015, a ostatní civilisté.

Výměna zajatců mezi Ukrajinou a proruskými separatisty (29. 12. 2019) Výměna zajatců mezi Ukrajinou a proruskými separatisty (29. 12. 2019) | Reuters

Koho všeho se výměna zajatců týká?

Takzvaná Doněcká lidová republika, kterou separatisté na východě Ukrajiny vyhlásili v roce 2014, v sobotu ohlásila, že propustí 55 zajatců, zatímco Kyjev jich vydá 87. Podle informací ukrajinských médií se mezinárodně neuznávaný celek chystal propustit kromě ukrajinských vojáků také stoupence Kyjeva z řad novinářů a aktivistů.

Na druhé straně by se zase mohli dostat na svobodu tři muži odsouzení na doživotí za atentát z úvodu roku 2015 či skupina bývalých elitních policistů, která je podezírána ze střelby do kyjevských demonstrantů v roce 2014.

Zelenskyj v sobotu prohlášení povstalecké vlády zcela nepotvrdil a uvedl, že „zatím nebylo dokončeno úplné ověření všech lidí“. Poslední podobná výměna mezi Kyjevem a povstalci je z konce roku 2017, kdy ukrajinská vláda za propuštění 73 lidí vydala 233 separatistů.

Konečná výměna zajatců byla dohodnuta jakožto možný významný krok k vyřešení ozbrojeného konfliktu, který si od roku 2014 v oblasti Donbasu vyžádal už kolem 13 000 lidských životů. Dříve uzavřené příměří se ale stále porušuje, přičemž se z toho obě strany tradičně obviňují navzájem. Podle Ukrajiny a západních států mají separatisté vojenskou podporu Ruska, Moskva tato tvrzení vehementně odmítá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 29. prosince 2019 19:45 )

Manowar...Mate o tom divne predstavy.Ti Ukrtajinci, to je nestastny narod od doby Stalina asi az po dnesek

Manowar ( 29. prosince 2019 16:21 )

Konečně banderovci vyměnili s vlastenci,kteří brání obyvatelé před banderovci z Donbasu vězně.

Zobrazit celou diskusi