Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Janouška lovili na kole i mole: Sledovací akce soudních „špionů“ byla výjimečná

Autor: D. Polák, Jakub Kopřiva, Jakub Tomek - 
1. září 2019
05:02

Jel na kole, šmejdil po galerii nebo se vyhříval na plovárně. Údajně nevyléčitelně nemocný lobbista Roman Janoušek (51) si místo pobytu ve vězení užíval. Jenže nikde nebyl sám, v patách mu byli špioni z řad policie, které na podnikatele nasadil soud. Takové sledovačky jsou ale prý výjimečné.

Použití tzv. operativně pátracích prostředků na Janouška si „objednal“ u policie Vrchní soud v Praze. Jeho mluvčí Simona Heranová Blesku řekla, že přesná čísla, kolikrát instance přistoupí ke sledovačkám, nejsou. „Obecně platí, že to není úplně standardní záležitost,“ sdělila. A statistiku si nevedou ani na ministerstvu spravedlnosti.

Musí na policii

Pokud soud ve výjimečných případech chce někoho nechat šmírovat, obrátí se na muže zákona. Jenže Policejní prezidium, krajské ředitelství v Praze i Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) se odmítli k sledovacím akcím jakkoliv vyjádřit. „Promiňte, ale nebudeme to nijak komentovat,“ shrnul za všechny mluvčí prezidia David Shön. Z poslední analýzy, kterou zveřejnilo vedení policie, vyplývá, že v roce 2017 bylo provedeno 4513 úkonů sledování osob a věcí. Z toho dvě třetiny připadaly na krajská ředitelství a zbytek na NCOZ, Národní protidrogovou centrálu nebo kriminálku. Z dokumentu také vyplývá, že se za deset let počet těchto akcí skoro zdvojnásobil.

Stačil měsíc

Vrchní soud nechal Janouška sledovat, aby zjistil, jestli je na tom zdravotně tak špatně, jak tvrdí posudek. Podle něj je totiž v konečné fázi onemocnění bez naděje na zlepšení a trpí epileptickými záchvaty. Proto údajně musí být stále pod dohledem poučené osoby, která mu dokáže pomoct. Policistům, kteří se mu přilepili na paty, ale stačil měsíc z původních čtyř na zjištění, že lobbista na tom možná není zas tak zle.

Viděli ho samotného na plovárně ve Žlutých lázních nebo při prohlídce galerie Meridian v centru Prahy. Největší překvapení ale byl jeho cyklovýlet. Zvládl i poměrně fyzicky náročnou činnost, když se dne 23. července 2019, kdy teploty na celém území atakovaly tropických 30 stupňů Celsia, nechal po poledni řidičem odvézt desítky kilometrů za Prahu a v okolí Votic bez jakéhokoli dohledu odjel sám na kole,“ konstatoval v usnesení soud.

Janoušek má přitom přerušený výkon trestu kvůli zdravotnímu stavu a rád by, aby mu byl pobyt za mřížemi prominut úplně. Kontroverzní podnikatel a kdysi šedá eminence pražské politiky má za mřížemi strávit 4,5 roku, jenže zatím tam pobyl jen třetinu trestu. Do basy soud poslal Janouška poté, co opilý srazil v roce 2012 ženu v pražské Michli a z místa nehody ujel.

Chodili k sobě?

Žluté lázně byly v minulosti spojovány právě s lobbistou a kontroverzním podnikatelem Janouškem a spekulovalo se, že patří skutečně jemu. Koupaliště totiž bylo oblíbené mezi pražskými politiky, se kterými Janoušek přicházel do styku. Například bývalý pražský primátor Pavel Bém (56, ODS) v lázních slavil narozeniny a v roce 2010 tam občanští demokraté zapíjeli volební úspěch.

mrdlafka ( 2. září 2019 08:52 )

kriminálníci ho tam moc š.ukali

franz ( 1. září 2019 15:38 )

Zjistili jenom to. co si domyslel kdejaký blb. Doufám, že znalec či jeho kolegové za to dobrozdání půjdou do basy i s jejich sponzorem.

PPP150W ( 1. září 2019 12:50 )

Nikoli, na to jsem se neptal, protože to je všeobecně známý fakt. Ptal jsem se, zda děláte rozdíl mezi zločiny. A u čapáku na zločin podezření je.

PPP150W ( 1. září 2019 12:44 )

Když tady nežijete, strčte si tu agitaci do prd.ele a starejte se o sebe.

mrdlafka ( 1. září 2019 12:44 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa