Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Okamura se má omluvit. Web označil za „žumpu“ a spojil ho se Sorosem

Autor: ČTK, tsv - 
13. srpna 2019
10:55

Předseda SPD a poslanec Tomio Okamura se má omluvit Ústavu nezávislé žurnalistiky, provozovateli serveru HlídacíPes.org. V úterý o tom nepravomocně rozhodl pražský městský soud. Okamura v příspěvku na facebooku označil web za podvodný, spojený s miliardářem a filantropem Georgem Sorosem, novináře také nazval mediální žumpou. Okamurův právní zástupce novinářům řekl, že se proti rozsudku odvolá.

Okamura v příspěvku, kvůli kterému by se měl omluvit, reagoval na článek serveru z prosince 2017, ve kterém autorka tvrdí, že politik v majetkovém přiznání neuvedl prodej podílu v pražské restauraci. Ten by musel evidovat v případě, kdy by částka přesáhla 100 tisíc korun. U soudu dnes zaznělo, že Okamura podíl prodal za 20 tisíc korun.

Okamura následně na sociální síti uvedl, že je web podvodný a spojený s penězi George Sorose. „Nemá smysl jakkoli věřit takovým novinářům, je to jedna velká mediální žumpa s cílem obelhávat dokola občany,“ uvedl mimo jiné Okamura. Přiložil také obrázek společností, jež jsou podle něj se Sorosem propojeny a jejichž cílem je podle něj rozklad tradičních hodnot.

 

Ústav nezávislé žurnalistiky v žalobě požadoval, aby se Okamura za tvrzení omluvil. Soudkyně Růžena Kučerová žalobě vyhověla. „Kritika není přiměřená, nevychází z žádného konkrétního pravdivého základu,“ uvedla soudkyně. Omluvu musí Okamura zveřejnit na svém facebookovém profilu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa