Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman vytkl SPD odpor k armádním misím v cizině. Okamurovo hnutí má za radikální

Autor: ČTK - 
13. července 2019
11:55

Prezident Miloš Zeman ve zdravici delegátům celostátní konference SPD v Praze uvedl, že hnutí nepokládá za extremistické, ale za radikální. Vytkl SPD odpor k armádním misím v cizině.  Podle šéfa SPD Tomia Okamury evropské volby ukázaly, že má hnutí pevné voličské jádro. V projevu zdůraznil vlastenectví, přihlásil se například k historikovi Františku Palackému a prvnímu československému prezidentovi Tomáši Garriguu Masarykovi.

Zeman podotkl, že radikalismus znamená cestu ke kořenům. Radikální strany obecně představují podle něho část politického spektra. Z programu SPD prezident podpořil myšlenku přímé demokracie, připomněl, že byl na jejím základě zvolen. Prezident míní, že přímo by se mohli volit starostové, primátoři, hejtmani. Zdůraznil také, že dlouhodobě podporuje zavedení obecného referenda.

Od SPD se ale prezident, jak připomněl, liší v pohledu na zahraniční mise. Zeman řekl, že proti islámskému terorismu se nemá bojovat jen slovy, ale i činy, proto podporuje misi v Afghánistánu. „Přemýšlejte o tom, zda se vaše slova a vaše činy nerozcházejí,“ nabádal delegáty pražské konference Zeman.

„Jsme lidové hnutí, nejsme elitářský klub,“ řekl Okamura, jenž se postavil proti politické korektnosti a „diktátu menšin“ a liberalismus označil za cestu do otroctví. Volal po přeměně Evropské unie ve společenství národních států, jinak by podle něho mělo Česko z Unie odejít. „Být vlastencem vyžaduje především odvahu,“ poznamenal Okamura.

V projevu, který delegáti ocenili potleskem ve stoje, také zopakoval programové cíle hnutí. Patří k nim podpora tradiční rodiny, růst nižších důchodů nebo boj s lichvou. Okamura mluvil také o ukončení dotací „solárním baronům“ nebo „politickým neziskovkám“ a o ukončení státní podpory lidem odmítajícím pracovat.

Svoboda a přímá demokracie získala v květnových evropských volbách dva mandáty, podle místopředsedy hnutí Radima Fialy tím splnilo úkol. SPD podle Fialy poškodila „zrada“ Lubomíra Volného, který s dalšími dvěma poslanci z hnutí odešel, jinak by SPD podle Fialy mohlo mít mandáty tři.

kotow ( 13. července 2019 18:01 )

Puberta, tak baf.

kotow ( 13. července 2019 17:20 )

Souhlasno, nejraděj leze do zadnic Kremlu a Chine.

montevideo ( 13. července 2019 16:46 )

Bu bu bu bu ...

ivoadler ( 13. července 2019 15:18 )

Nadchází jeden z klíčových okamžiků ve vývoji EU. Jaký bude mechanismus rozhodování? Bude o nejvyšších funkcích rozhodovat europarlament nebo Rada Evropy (premiéři a prezidenti států). Samozřejmě ti, co chtějí centralizovanou Evropu, jsou pro europarlament s jeho špicenkandidáty. Česko nemá žádný důvod být touto variantou nadšeno. SPD hájí naše národní zájmy.

hu11 ( 13. července 2019 14:50 )

Zeman to je politik, kterého jsme jak je dlouho neměli. Prostě Zeman to je rybníkoplavec na močále a prezident k pohledání

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa