Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiš zaskočil: „Prezidenta nejsem schopen znásilnit,“ hájil se při konci Staňka

Aktualizováno -
31. července 2019
18:40
Autor: ČTK, kal, jt - 
31. července 2019
08:20

Andrej Babiš (ANO) a končící minsitr kultury Antonín Staněk (ČSSD) usedli k jednomu stolu a po pochvalách na ministerstvo kultury, které však Staněk dneškem opouští, došlo i na dotazy novinářů. Babiš ironicky reagoval v momentě, kdy došlo na citování slov opozice o „neschopném premiérovi“, který nedokázal od května vyřešit situaci v tomto resortu.

„Já si myslím, že jsem úplně neschopný, proto jsem kdysi založil nějakou firmu a udělal jsem jednu z největších firem ve střední a východní Evropě. A založil jsem hnutí, které vyhrálo za sedm let šest voleb. Takže asi jo,“ reagoval popudlivě premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz, zda se cítí být neschopným premiérem. Šéf opoziční ODS Petr Fiala použil též označení „slabý“.

Babiš: Prezidenta nejsem schopen znásilnit

Tím však Babiš neskončil. „Já jsem splnil svoji povinnost, napsal jsem 31. května panu prezidentovi, že podle koaliční smlouvy sociální demokracie předložila pana Šmardu,“ hájil se Babiš.

Video  Staněk se loučil s ministerstvem, Babiš mu přišel potřást pravicí  - Blesk - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nastal však problém v tom, že prezident Miloš Zeman sice svolil odvolat Antonína Staňka (ČSSD) z postu ministra kultury, ale místopředsedu ČSSD a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu jmenovat nadále odmítá. Zeman ho nepovažuje za vhodného adepta.

Babiš sliboval ČSSD, že se u Zemana přimluví, aby přání ČSSD na rošádu „Šmarda za Staňka“ přistoupil. Neuspěl. „Pana prezidenta nejsem schopen znásilnit, takže jsem asi neschopný,“ udivil následným výrokem Babiš, který podotkl, že tento problém určitě nebude řešit žalobou.

Premiér vytáhl znovu Sobotku

Právě ke kompetenční žalobě byl opozicí vyzýván. „Ty nějaké řeči o tom, jak byl schopný Sobotka, tak můžu jenom zopakovat, že když pan Sobotka chtěl jmenovat pana Prouzu na ministra průmyslu, tak se šel zeptat pana prezidenta. A pan prezident mu řekl, že ho nebude nominovat. Tak ho ani nezkusil,“ vrátil se Babiš do historie a zmínil někdejšího „pana Evropu“, dnes prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Expremiéra Bohuslava Sobotku vytáhl přitom Babiš na svou obranu i během minulého víkendu. To, když tvrdil, že kauzu Šmarda vyrobilo Sobotkovo a Chovancovo křídlo v ČSSD.

Staněk však bude nakonec na přání ČSSD vyměněn, neví se však za koho. Jasno je však po dnešku o tom, kdo místo něj povede ministerstvo kultury, než se rozhodne o novém ministrovi. Odcházející Staněk totiž pověřil vedením ministerstva od 1. srpna ekonomického náměstka Reného Schreiera. právě on bude s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) vyjednávat o rozpočtu, kdy úřad požaduje miliardu korun navíc.

Staněk zůstává poslancem za ČSSD

Staněk se chce problematice kultury dál věnovat jako poslanec. Ve Sněmovně bude v řadách sociální demokracie vyjednávat o předlohách, u jejichž začátku stál. Nicméně podle šéfa ČSSD Jana Hamáčeka Schreier není zástupcem ČSSD. Věří, že Staněk má své rozhodnutí opřené o zákony.

Babiš dnes zopakoval, že během vládních prázdnin, které proběhnou od 1. do 26. srpna, kdy se vláda sejde ve Strakově akademii znovu, nebude problematické nechat úřad bez ministra. Za nejdůležitější úkol v této době považuje jednání o rozpočtu, které Schreier zastane.

Odborný náměstek Schreier (1978) přišel na ministerstvo s bývalým šéfem úřadu Danielem Hermanem (KDU-ČSL), s nímž dříve spolupracoval v Ústavu pro studium totalitních režimů.

Staněk odchází z ministerstva po ročním působení a je přesvědčen, že zanechává resort stabilizovaný. O Schreierovi řekl, že je obeznámen s chodem úřadu. „Zná priority, zná, kde nás tlačí bota,“ konstatoval. Dodal, že zastupující náměstek nebude loutkovým ministrem. Pověřen bude zastupováním ministra při jednání vlády, v Poslanecké sněmovně, ale nebude mít žádné kompetence člena vlády, protože je mít nemůže, řekl Staněk.

Demisi Staněk podal poté, co čelil kritice zejména kvůli odvolání dvou ředitelů příspěvkových organizací. Zeman ji ale nepřijal. Argumentoval mimo jiné tím, že Staněk poukázal na hospodářská pochybení bývalého šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Zatímco demisi prezident přijmout nemusí, žádosti předsedy vlády o odvolání vyhovět musí. Staňka Zeman odvolal až po dvou měsících. Za délku doby, po kterou odvolání odkládal, byl prezident kritizován. Ústava mu však konkrétní termín neukládá. A v tomto duchu se brání i sám Zeman - že ústava o žádném termínu nehovoří. Podle ústavních právníků by ale měl konat bez zbytečných odkladů.

Situace kolem Staňka byla dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérově navržené změně ve vládě. O nominaci Šmardy chce Zeman rozhodnout až v polovině srpna. ČSSD hrozí tím, že pokud se Šmarda nestane ministrem, její ministři odejdou z vlády.

Podobnou situaci s průtahy a Zemanovou nevolí však ČSSD jednou zažila. To když na ministra kultury chtěla dosadit tehdejšího europoslance Miroslava Pocheho. Jenže proti tomu rázně vystoupil právě Zeman. A ČSSD nakonec místo Pocheho nominovala současného ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka.

Video  Babiše překvapilo, že výběr záskoku za Staňka není na něm  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

hehehe ( 1. srpna 2019 13:47 )

http­s://ww­w.fo­rum24­.cz/ba­biso­vi-dochazi-argumenty-zautocil-na-novinare-kvuli-jeho-veku/­?utm_s­ource­=www­.sez­nam.cz­&utm_m­edium=­sekce-z-internetu

marmat ( 1. srpna 2019 11:28 )

Ještě, že má anonym01 posledního "parťáka " pro "DISKUZI" ....satana....jinak pouze sám/a se sebou tam a zpět je to takové jalové přežívání maroda.

jiri.k ( 31. července 2019 21:46 )

Andy, kýbl lubrikantu, Viagru a korwa ty to dáš.

marmat ( 31. července 2019 21:32 )

Tady řada trollů ani nerozumí "přenesenému významu" tohoto výroku....To je peklo

marmat ( 31. července 2019 21:29 )

Všichni mimo soukmenovců premiéra nám vnucují, ŽE ANO .....!!! Je to slaboch, co neumí znásilnit hlavu státu !!! Díky této jejich 100% DEMAGOGII má ANO 50% náskok v průzkumech před dalšími na "pásce/bedně"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa