Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Klasnová slavila 9 let od svatby: S Bártou a dcerou (3) na místě činu. A koupili i chatu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. července 2019
05:02

Brali se v červenci 2010. Někdejší prominentní pár české politiky však na podzim zažije ještě jedno výročí. 17 let od doby, co jsou spolu. Bývalá místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (41) a její manžel, exministr dopravy Vít Bárta (45), se i s dcerou Amálkou (3) vydali na zámek do Mcel. A Klasnová pro Blesk Zprávy promluvila o tom, jak to nyní mají s politikou, jak vidí protesty proti Andreji Babišovi (ANO) nebo návrh ODS na zrušení přímé volby prezidenta, kterou naopak sama v minulosti aktivně prosazovala. A za jejímž smyslem si stojí i dnes.

„Tradičně jsme se vrátili na místo činu, na zámek Mcely, kde jsme měli před 9 lety svatbu. Je to sice 9 let manželství, ale jinak na podzim spolu budeme 17 let, to považuji za významnější datum,“ říká Blesk Zprávám blonďatá politička, která loni vypadla ze zastupitelstva na Praze 1, kde s Vítem Bártou a dcerou Amálkou žijí.

Na jihu Čech si koupili chatu. Utíkají tam před pražským vedrem

Slavila s nimi nyní právě i Amálka – Klasnová a Bárta se brali 10. července 2010, v den, kdy má Amálie svátek. Nyní čeká rodinu dovolená. „Letos zůstaneme víc v ČR, protože jsme si na jaře pořídili po mnoha letech, kdy jsme o tom diskutovali, chalupu v jižních Čechách. Takže se věnujeme spíš chalupaření a v podstatě zůstáváme celé léto v ČR a děláme různé výlety po okolí jižních Čech. Jen jeden týden teď strávíme v německých Alpách s příbuznými mého manžela,“ prozradila novinku i nejbližší plány Klasnová.

Odjet z centra Prahy je pro ni „neskutečný relax“. „Zvlášť v letních měsících, kdy je tady každý rok víc turistů, je to pro nás přežívající rezidenty horší a horší. Když přijedu na chalupu do toho klidu, do přírody, tak se 10 minut jen dívám z okna a říkám si: To je krása,“ podotýká Klasnová v době, kdy i v metropoli opět rtuť teploměrů stoupá směrem ke třicítce. A pražské byty se často mění v rozpálené výhně. „I v našem bytě, kde je přes třicet stupňů,“ posteskne si někdejší poslankyně za Věci veřejné.

Návrat do politiky?

Podzimní komunálky znamenaly pro Klasnovou po 12 letech konec v zastupitelstvu. „Dnes jsem předsedkyní komise pro bydlení na Praze 1 a místopředsedkyně bezpečnostní komise. Z tohoto hlediska moje politické angažmá přetrvává, stejně jako zájem o dění na Praze 1 v komunální politice. Jestli někdy přijde návrat, třeba na pozici zastupitelky, to teď není úplně na pořadu dne. Další volby jsou za 3 roky. A celostátní politiku pozoruji, ale úplně v tomto ohledu dravé ambice nemám. Neříkám, že mě politika nezajímá, ale není to tak, že bych po tom toužila. Praha 1 je pro mě mnohem důležitější, to, co se tu děje, se nás bezprostředně dotýká,“ říká Klasnová.

Velký den Kateřiny Klasnové a Víta Bárty. Psal se červenec 2010. Velký den Kateřiny Klasnové a Víta Bárty. Psal se červenec 2010. | Archiv Kateřiny Klasnové

Loni Blesk Zprávám před volbami prozradila, že její manžel Vít Bárta je mimo politiku mnohem šťastnější. „Platí stoprocentně, že je mimo politiku šťastnější, rozeběhlo se mu hezky podnikání, ke kterému se vrátil. Nemyslím tedy k bezpečnostním službám,“ říká o někdejším šéfovi bezpečnostní agentury ABL. Dnes se Bárta věnuje jinému oboru – oprava nákladních vagonů. „Je jednatelem společnosti, která mu velice dobře prosperuje. Trošku mě mrzí, že ho teď moc s dcerou nevidíme. Musí hodně cestovat, zakázky jsou primárně z východní Evropy. Jezdí do Maďarska, Polska, na Ukrajinu, teď je ale zrovna v Chorvatsku,“ pokračuje Klasnová.

A co onen debatovaný návrat do politiky? „Manžel určitě ne, já neříkám ano, neříkám ne. Když se v životě objeví smysluplná možnost, jak pozitivně ovlivňovat veřejné dění, tak v tu chvíli ano. Ale víc mě to pořád táhne do komunální politiky,“ poznamenává.

Klasnová a Bárta na "místě činu". 9. výročí svatby vyrazili oslavit na Chateau Mcely Klasnová a Bárta na "místě činu". 9. výročí svatby vyrazili oslavit na Chateau Mcely | Facebook K. Klasnové

Protest na Letné: Mezi „zlem“ Babišem a „dobrem“ Kalouskem

Její rodnou Prahu zasáhly přitom v poslední době i masové protesty, namířené proti současnému premiérovi Andreji Babišovi (ANO). „Co já na to říkám? Spíš co na to říká pan Babiš, toho by se to mělo osobně dotknout,“ směje se Klasnová. Rychle však zvážní. „Máme jednoznačně danou Ústavu a jakkoli velká demonstrace nestačí k tomu, aby došlo k politické změně tak, jak by lidé očekávali. Je to skutečně jen otázka svědomí politiků, případně nervů koaličních partnerů, jako v tomto případě. ČSSD ale už asi nemá co ztratit a kdo ví, jestli po dalších volbách téměř nezmizí z politické mapy. To číslo (250 tisíc lidí) je samozřejmě ohromné. Sama jsem se neúčastnila. Je to pro mě zajímavé sledovat, na druhou stranu situace v ČR je nyní opravdu složitá,“ připomíná Klasnová.

„Na jedné straně je „zlo“ v podobě Andreje Babiše a současného prezidenta Miloše Zemana, na druhé straně je „dobro“ v podobě pana Kalouska. Je to schizofrenní situace, kdy jen čekáte, že se uprostřed objeví něco „normálního“. Až se to objeví, bude to pro republiku ze všeho nejlepší,“ míní Klasnová. K tomu, aby současná vláda skončila, nestačí, aby vyšli lidé do ulic, byť v takovém množství, upozorňuje.

Karel Schwarzenberg a Kateřina Klasnová ve Sněmovně Karel Schwarzenberg a Kateřina Klasnová ve Sněmovně | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Za přímou volbou prezidenta si stojí

Pozastavila se však i nad návrhem z dílny opoziční ODS, aby se zrušila přímá volba prezidenta. Ten hájí Petr Fiala, dle kterého je na tuto debatu ideální doba. Klasnová platila naopak za zastánkyni přímé volby.

„Já jsem opravdu tuto věc prosazovala a obhajovala. Stále si za touto změnou stojím. Stále si stojím za tím, že lidé by měli mít možnost volit hlavu státu, to, koho si zvolí, je druhá věc. Nedomnívám se, že kdyby volba zůstala nepřímá - v rukou horní a dolní komory Parlamentu – tak by situace byla o tolik jiná. I dřív se děly zvláštní věci okolo prezidentské volby a bylo to spojené s korupčními kauzami. Nemyslím si, že by to bylo lepší,“ připomíná dobu dohadování hlasů na záchodcích Pražského hradu, podezření na uplácení či rozesílání kulek poštou volitelům.

„To, kdo tam sedí, je do značné míry obraz tohoto národa. A ať se to nějaké části národa líbí, anebo nelíbí, tak větší část takto rozhodla. Lidé by podle mě nikdy nebyli spokojení,“ pokračuje Klasnová s tím, že by mělo jít především o upřesnění Ústavy. „I třeba teď situace okolo odvolávání, anebo neodvolávání ministra kultury je dána širší možností výkladu Ústavy. Takto si ji vykládá teď pan prezident a tyto věci by se daly dotáhnout nebo obecně ještě omezit pravomoci prezidenta. Zatím spíš záleží na tom, kdo je do té funkce zvolen, jaká persóna. A nezáleží, jakým způsobem je zvolen,“ dodává.

Charitativní akce pro Vojtíška pod záštitou nadace v čele s Klasnovou a Jaroslavem Petroušem Charitativní akce pro Vojtíška pod záštitou nadace v čele s Klasnovou a Jaroslavem Petroušem | Foto Blesk - Jitka Pecharová

Pomoc hendikepovaným

Klasnová je nadále činná v nadačním fondu KlaPeTo. I přes léto rozmýšlí, co dál. Tradiční aktivitou je každoročně pochod na Sněžku, exposlankyně by k němu ráda přidala další akce. „K dnešnímu dni se nám podařilo vybrat už téměř 1,7 milionu. Čeká nás podzimní benefice, kde budeme rozdávat peníze zhruba 30 hendikepovaným dětem. Většinou na rehabilitace nebo kompenzační a zdravotní pomůcky. Žádostí máme hrozně moc. Mnohem víc, než kolik jsme schopni obsáhnout a uspokojit, i když bychom rádi pomohli každému. Takže nás samozřejmě čeká, probírat se těmi žádostmi a s těžkým srdcem vybrat těch cca. 30 dětí. A pak zase začne příprava na Sněžku. Rozmýšlíme rozšíření aktivity, abychom měli akcí vícero v roce,“ prozrazuje Klasnová.    

Na dobu, kdy byli s manželem politickým párem, vzpomíná i z jiného úhlu pohledu. „Myslím si, že obecně platí, že je lépe, když se partneři věnují každý jiné činnosti. Potom to aspoň není zdrojem sváru nebo případných nesrovnalostí,“ míní.

„Bláhový“ Babišův Bláha: „Neví, o čem mluví,“ míní Klasnová

Jako matka reagovala i na jeden aktuální spor, který se zrodil na sněmovní půdě. Poslanec Babišova hnutí ANO Jiří Bláha tam uvedl, že ženy na mateřské ztrácí pracovní návyky. „Ti lidé absolutně ztratí pojem o tom, co to je vstávat do práce, organizovat si rodinný život tak, jak by měl být organizován (…) Ztratili ty návyky, které jsou normálně běžné nám všem, kteří chodíme každý den do práce,“ tvrdil Bláha a vyvolal smršť reakcí.

„Takové kontroverzní výroky se vždycky budou objevovat. Ono je to těžké, od všech matek se očekává, že budou pracovat tak, jako kdyby matky nebyly, a zároveň budou takové matky, jako kdyby nepracovaly. Co mám Amálku, tak jsem se celou dobu práci věnovala, i když samozřejmě ne na plný úvazek. Návyky zůstávají. Ale je fakt, že když máte malé dítě, které je například nemocné, tak v tu chvíli se ženský mozek přepne na pozornost jen směrem k dítěti. V tomto je to složitější, myslím, že vy muži to úplně tak nemáte, proto to, konec konců, tak příroda zařídila. Ženám, které mají děti, by měl stát maximálně vycházet vstříc a také umožnit, aby mohly pracovat a skloubit roli mateřskou s kariérou a pracovní rolí. Ano, jsou státy, kde se děti po půl roce odkládají do nějaké státní péče, ale já si myslím, že rodina a výchova je strašně důležitá a role rodičů je do jisté míry nezastupitelná. Tohle vystoupení pana poslance spíš vnímám s úsměvem, protože asi neví, o čem mluví,“ rýpla si Klasnová.

Žen v politice dle ní není nadále dost, zavádět kvóty či něco podobného, to by však Klasnová za rozumné nepovažovala. Je na zvážení, zda se ta či ona konkrétní žena na politiku hodí. „A zda je schopna obětovat velké množství času, které politice věnuje. Ono to není o tolik jiné, jako v jiných zaměstnáních, spíš z toho často máte obrovský pocit marnosti, protože řada té práce se odehrává v rámci různých jednání, jejichž výsledky často neodpovídají vašim představám. Žen v politice tolik není, logicky pak ani párů, kdy se oba věnují politice. Ale je to i tím, že sami partneři mají často odlišný názor na to, jaká politika by se měla dělat. Často vím, že v rodinách jinak volí muž a jinak žena,“ dodává s úsměvem Klasnová.

Video  Klasnová, Peake, Kočí: Někdejší ženská legie z VV při focení billboardu  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 20. července 2019 18:35 )

Perfekt!To je Napoleon Bonaparte,super postreh.

murQ ( 20. července 2019 15:52 )

taky něco mám echo24.cz/a/SJtx5/v-praze-se-chysta-dalsi-protest-tentokrat-na-hrade-proti-milosi-zema­novi?­utm_s­ource­=www­.sez­nam.cz­&utm_m­edium=­sekce-z-internetu

murQ ( 20. července 2019 15:40 )

Už se u toho v padouchovi236 vzteká po článkem politických slavičům.

murQ ( 20. července 2019 15:35 )

To je teda výčet melounů. Zavřít, zabavit majetek.

hehehe ( 20. července 2019 12:48 )

Jest tak.Právě se začítám
Panstvo má zelenou. Celý článek, celý výčet.
http­s://ww­w.fo­rum24­.cz/po­divne-podnikatelske-radeni-zemanova-kanclere-nezna-hranic/
Mynářova podnikavost a bažení po dotacích jsou ale značné. Jak uvádí Seznamzpravy.cz (17. 7.): „V Osvětimanech si navíc kancléř postavil penzion, na který stát přispěl celkem 32 miliony korun. Příjemci dotací byly spolek založený Mynářem a firma vlastněná Mynářem. Od ministerstva školství získal Mynář v letech 2007 a 2008 dotace ve výši 26 milionů korun na stavbu sportovní ubytovny. Firma Clever Management posléze dostala dalších 6 milionů korun z Regionálního operačního programu Střední Morava na přestavbu objektu na wellness penzion.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa