Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš zamíří za Zemanem ve středu do Lán sám. Hamáček řekl, proč je rád

Aktualizováno -
17. července 2019
22:16
Autor: ČTK, for, vei - 
17. července 2019
19:48

Prezident Miloš Zeman přijme ve středu 24. července na zámku v Lánech premiéra Andreje Babiše (ANO). Na twitteru to ve středu oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Babiš v úterý požádal prezidenta o schůzku společně s předsedou sociálních demokratů Janem Hamáčkem kvůli sporu o výměnu ministra kultury. Do Lán však pojede nakonec bez Hamáčka. Andrej Babiš Blesk Zprávám prozradil, že o středeční schůzy zažádal „na vlastní triko“.


Zeman při poslední schůzce s Hamáčkem 12. července uvedl, že je připraven k 31. červenci vyhovět Babišově návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD).

Hamáček tehdy také řekl, že ohledně nominanta ČSSD na ministra Michala Šmardy Zeman vyčká na rozhodnutí pondělního předsednictva ČSSD. To potvrdilo setrvání na dosavadních návrzích ČSSD. Zeman minulý týden podle Hamáčka nicméně neřekl, zda bude pondělní rozhodnutí předsednictva respektovat.

Andreje Babiše přijal Zeman den předtím – 11. července na Hradě. A další schůzka na úrovni prezident–premiér se má uskutečnit 24. července v Lánech. „Nežádal jsem dohromady, ale jen pro sebe," řekl Blesk Zprávám předseda vlády.

Premiér v úterý odmítl námitky, že nevyužívá všechny možnosti, jak řešit situaci, například když vyloučil podání kompetenční žaloby na Zemana. Podle něj by nic nevyřešila. Připomněl předchozí spory o jmenování některých ministrů současné vlády i kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který sám musel opustit jako ministr financí. Před dvěma týdny v Lánech po jednání s prezidentem Babiš řekl, že doufá v to, že se podaří najít řešení, které zachová stávající menšinovou vládu ANO a ČSSD.

O schůzku žádal i Hamáček, o něm se ale ve zprávě od tiskového mluvčího nepíše. „Je to primárně věc pana premiéra a jsem rád, že to řeší,“ vzkázal nyní Blesk Zprávám Hamáček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ferrys ( 18. července 2019 09:11 )

Ach jo. Ti socani jsou na tom opravdu bídně, předtím Poche, teď Šmarda, to nemluvím o ostatních.Když já chci být ministrem, i když k tomu nejsem způsobilý, bé bé.My přece potřebujeme, aby za nás kvákali pražští "umělci", se kterými to již dojednal sám Hamáček.Sice je na úrovni Bohuša, ale je náš.Je vidět ty jeho prezentace v televizi.

pragonos ( 18. července 2019 04:47 )

Autore článku - schůz"i" se píše měkké "i"., nikoliv "y".

kotow ( 17. července 2019 22:22 )

Hamáčku není dobré ty dva nechávat o samotě.

vide­o.in­fo.cz­/strun­c/ze­mano­vo-okoli-panikari-nikdo-netusi-co-udela-skodi-i-svym-blizkym-rika-holec-4229­0.ht­ml?ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz­&utm_m­edium=­sekce-z-internetu

kotow ( 17. července 2019 22:15 )

To se potáhne do září.

ingmarie ( 17. července 2019 21:12 )

A teď se ukaž Babiši, jestli jsi premiér nebo Zemanúv koblihovej šmudla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa