Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hamáček vycouval z ultimáta, Staněk mu vmetl donašeče a Babiš to schytal

Aktualizováno -
28. června 2019
21:40
Autor: Jakub Veinlich, ČTK, kal - 
28. června 2019
12:56

Vláda ANO a ČSSD vydrží minimálně do úterního podvečera. Prezident Miloš Zeman se rozhodl přerušit dovolenou a přijme 2. července v 17 hodin na zámku v Lánech premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Lídři koalice spolu jednali v pátek před polednem na Úřadě vlády a Hamáček, který původně dával jako ultimativní nedělní termín pro vyřešení sitace na ministerstvu kultury, už chce s dalším postupem počkat do úterního jednání. Proti kritice stranického šéfa se ostře ozval ministr Antonín Staněk, jeho resort podle něj není destabilizovaný a Hamáčkovi prý radí lidé, kteří se bojí auditů. Podle politologa Jakuba Charváta je pak Babiš slabý premiér, který si neumí prosadit výměnu ministra ve své vládě a bojí se podat i kompetenční žalobu.

„Platí koaliční smlouva. Udělám maximum pro to, aby koalice pokračovala a fungovala,“ řekl po společné schůzce s vicepremiérem Janem Hamáčkem šéf vlády Andrej Babiš. V nejbližších dnech se proto chce potkat s prezidentem Zemanem, který ovšem dnes zahájil dovolenou na Vysočině.

Babiš už kolem poledne předpokládal, že se se Zemanem potká nejdříve začátkem příštího týdne, tedy v pondělí, nebo úterý. V pátek se totiž setká s premiéry visegrádské čtyřky v Praze a v neděli bude diskutovat v České televizi a letí také na mimořádný summit EU do Bruselu.

„Požádám pana prezidenta o schůzku a budu se snažit projednat situaci a najít řešení, abychom mohli jet dál a konflikt byl zažehnán,“ doplnil Babiš.

Podle vicepremiéra Hamáčka nadále platí, že sociální demokraté chtějí mít jasno do konce června – tedy do neděle. „Odjíždím odsud s tím, že pan premiér chce situaci co nejrychleji řešit,“ řekl novinářům Hamáček. Pak ale dodal, že počká až na jednání s Babišem a Zemanem.

Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček pak oznámil na twitteru, že prezident přijme Babiše i Hamáčka v úterý na zámku v Lánech v pět odpoledne. Pro Blesk Zprávy dodal, že Zeman přeruší dovolenou.

Hamáček: Staněk neumí kulturu uřídit

Prezident podle šéfa ČSSD také neřeší to, jestli se má stát příštím ministrem Michal Šmarda, ale nevidí prý důvod, proč odvolat Antonína Staňka. „Pan prezident je přesvědčen o tom, že by tam pan Staněk měl zůstat,“ vrátil se Hamáček ke čtvrteční schůzce s prezidentem Zemanem na Vysočině. Hlavním důvodem proč má Staněk podle Hamáčka odejít, není prý odvolání šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta, ale situace v rezortu, kterou se mu prý nedaří uklidnit.  

„Dál v čele ministerstva kultury nemá sociální demokracii co přinést,“ stojí si za svým Hamáček. Staněk se ostře proti kritice ostře ohradil. „Pokud si pan Hamáček nechává našeptávat od donašečů a slídilů, je mi ho líto - budou to nejspíš ti, kterým jsem sáhl na penězovody nebo se bojí, že se k nim kontroly právě blíží,“ uvedl Staněk ve vyjádření pro média.inisterstvo kultury podle něj není destabilizované. Hamáčkovi radí lidé, kteří se bojí auditů, uvedl.

Ve čtvrtek šéf ČSSD a vicepremiér Hamáček mluvil o tom, že Česko je na pokraji ústavní krize, a to podle něj zatím stále platí. „Ústavní krize se vyřeší ve chvíli, kdy bude naplněna ústava,“ naráží Hamáček na to, že Zeman s odvoláním Staňka lavíruje už skoro měsíc. „Pokud by ČSSD ztratila právo nominovat své ministry, tak nemá důvod, abychom zůstávali ve vládě,“ pohrozil dnes znovu Hamáček, zároveň ale věří, že se situace uklidní.  Další stanovisko chce říct ČSSD v pondělí.

Babiš odmítá žalobu na prezidenta 

Babiš návrh na odvolání Antonína Staňka a jeho nahrazení v čele ministerstva kultury Michalem Šmardou (oba ČSSD) poslal na Pražský hrad na konci května. Sociální demokraté mluví o možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta, pokud by Zeman s výměnou nadále otálel. Žalobu ale může podat jen premiér a Babiš k tomu nevidí důvod. O věci chce dál jednat.

„Je potřeba to řešit jiným způsobem a udělám vše pro to, abychom našli řešení,“ zopakoval v pátek Babiš.

Podle politologa Jakuba Charváta z Metropolitní univerzity Praha je Babiš slabým premiérem, protože si v parlamentním systému neumí dupnout a prosadit výměnu ministra ve své vládě. 

Politolog: Babiš je slabý premiér 

„Bohuslav Sobotka byl kritizován jako slabý premiér. Voliči vložili naděje do Andreje Babiše, ten se ale nyní jeví jako ještě slabší premiér. Není si totiž schopný v parlamentním režimu na Pražském hradě prosadit výměnu ministra, kterou dávno navrhnul, a ještě se bojí podat byť jen kompetenční žalobu,“ řekl Charvát Blesk Zprávám.

Sám Babiš přitom odmítá, že by byl ve své funkci slabý. „Jsem silný premiér a snažím se řešit situaci v konsenzu a ne konfliktem. Když dostanu termín od pana prezidenta, tak to budu řešit,“ obořil se dnes Babiš na novináře a prezidenta v jeho rozhodování mírně bránil. „Pan prezident není prezident na to, že mu budeme diktovat nějaké termíny,“ dodal Babiš.

Zeman opakuje, že ústava mu pro navrhovanou výměnu ministrů nestanoví lhůtu. Podle ústavních právníků ale musí prezident podle výkladu ústavy vyhovět premiérovi bez zbytečného odkladu. Po případném odchodu ministrů sociální demokracie z vlády by podle prezidenta vznikla nová většina bez ČSSD, která by Babišův kabinet podporovala.

Video  Politoložka Dvořáková: Lidé protestují, protože se země dostává do mrtvého stavu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Prezident Miloš Zeman je v tuto chvíli na dovolené v Novém Veselí na Vysočině. Fotografové Blesk Zpráv ho vyfotili, jak opouští svou chalupu. Na 12. července si zve na zámek v Lánech jak předsedu ČSSD Hamáčka, tak ministra kultury Antonína Staňka. Prezident už v minulosti řekl, že by chtěl oba politiky usmířit.

Hamáček věří, že podobná schůzka už nebude potřeba. „Pokud naděje dojde k naplnění, tak by schůzka 12. července byla zbytečná,“ dodal dnes Hamáček.

Karel ehak ( 30. června 2019 16:13 )

Kdy BUDE už u Babišů LÍP?

cezar8 ( 29. června 2019 16:22 )

lev1 ( 29. června 2019 16:22 )

Hamáček by měl vynaložit úsilí aby stíhali zloděje Faita který by měl vrátit ukradený milion státu.Potom by si získal možná příznivce jinak ČSSD prohraje všechny volby

11karel11 ( 29. června 2019 15:17 )

Hamáček si už nikdy ani nešrtne. Ty ultimáta a vyhrůžky občanům si může nechat na doma.

vladimir1950 ( 29. června 2019 11:56 )

Hamáček je politik? Určitě ne! Se Staňkem by měl mluvit a ne jen naslouchat zmetkům, kterým Staněk šlápl na "kuří oko", tedy zavřel jisté peníze. A mocí mermo prosazovat Šmardu, který na to nemá ani podle Zemana. Už od pohledu je Šmarda pito ma, po tom, jak jsem ho viděl u Soukupa je to pouhý nekompetentní šašek z NMNM..I tam je za pitom ce!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa