Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hamáček pohořel u Zemana, zmínil hranu ústavní krize a „dupne si“ u Babiše

Aktualizováno -
27. června 2019
23:25
Autor: Nikola Forejtová, vei, kal, ČTK - 
27. června 2019
15:30

Česká republika se dostala na hranu ústavní krize, prohlásil šéf ČSSD Jan Hamáček k rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana neodvolat ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Vicepremiér chce od předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) slyšet řešení, uvedl po čtvrtečním jednání špiček sociální demokracie. Na něm byl ve hře i odchod pěti oranžových ministrů z vlády. Hamáček a Zeman spolu téma řešili v restauraci v Novém Veselí na Vysočině, kde má prezindent chalupu. Zeman předtím vzkázal, že za 30 let v politice nepřijal jediné ultimátum ani vydírání a vždy to pokládal za drzost. Okomentoval tak termín 30. června, do kdy má podle Hamáčka situaci na ministerstvu kultury vyřešit.

„Česká republika se dostala na hranu ústavní krize,“ prohlásil Hamáček v souvislosti se Zemanovým oznámením. Prezident uvedl, že odmítá ultimáta, a že tedy Antonína Staňka (ČSSD) do konce června nenahradí Michalem Šmardou, jak ČSSD požaduje. Navíc mu v Novém Veselí začala dovolená.

„Ústava hovoří o tom, že pokud předseda vlády navrhne ministra k odvolání, tak prezident této žádosti vyhoví,“ uvedl Hamáček. V pátek dopoledne se chce proto od Babiše dozvědět, jak je připraven tuto situaci řešit. „A podle toho bude sociální demokracie dál postupovat,“ podotkl. Babiš nicméně pro Českou televizi už vyloučil, že by na hlavu státu podal kompetenční žalobu. Stejně tak vyvracel spekulaci TV Barrandov, že by vládu opustili jen tři z pěti sociálnědemokratických ministrů - vedle Hamáčka ještě Jana Maláčová a Tomáš Petříček.

Předseda ČSSD uvedl, že od předsedy vlády a ANO bude chtít slyšet, jaký má Babiš plán a jak chce postupovat. Tématem jednání bude podle Hamáčka i požadavek ČSSD, aby se situace vyřešila do konce června. Schůzka se má uskutečnit na Úřadu vlády. Babiš uvedl, že kvůli Zemanovu postoji k výměně ministra kultury nevidí důvod, proč na prezidenta podávat kompetenční žalobu, jak chtěla ČSSD.

Hamáček k obsahu podvečerní schůzky se Zemanem uvedl, že „pan prezident hovořil o tom, jak on vidí celou tu situaci“. „Byla to výměna názorů, já tu diskusi naši nechci dál komentovat, ale myslím, si, že to moje úvodní vyjádření celkem popisuje situaci,“ dodal šéf ČSSD.

ČSSD chce mít jasno do neděle. Zeman si počká

„Chci mít záležitost ohledně výměny ministrů na ministerstvu kultury vyřešenou do 30. 6. 2019. V případě, že se tak nestane, svolám v nejbližším možném termínu jednání předsednictva ČSSD. Sociální demokracie trvá na dodržování Ústavy ČR,“ uvedl Hamáček poté, co se Zemanem mluvil ve středu telefonicky.

Protože prezident se do Prahy jen tak nevrátí a z návštěvy Kraje Vysočina se přesunul rovnou do Nového Veselí, Hamáček přijel za ním. Zeman původně navrhoval ke schůzce datum 10. července, s tím se ale lídr strany nespokojil.

„Pan Hamáček o toto setkání požádal. Já jsem mu navrhl setkání asi tak v polovině července, až si trochu odpočinu, s panem Staňkem, kde bych se pokusil o roli mírotvůrce, to znamená, že bych oba dva usmířil,“ řekl Zeman, který pak večer zahájil dovolenou.

Šmarda ministrem? Zeman zatím neřekl jasné slovo

Zeman dosud nepřijal demisi současného ministra Staňka. Prezident odmítl na tiskové konferenci na závěr návštěvy Vysočiny odpovědět na dotazy novinářů, zda se Šmarda ministrem stane. Na otázku, co řekne Hamáčkovi, opáčil, že schůzka se koná na žádost šéfa ČSSD. Výsledek schůzky ale ani jeden z politiků nekomentoval.

Se Šmardou se Zeman sešel v úterý, tehdy ani jeden z nich schůzku nekomentoval. Ve čtvrtek Zeman oznámil, že Šmardovi řekl, že má dvě volby: „Buď se stát ministrem kultury a tedy pomoci sám sobě. Anebo, jak bylo původně určeno vedením sociální demokracie, stát se hlavním volebním manažerem sociální demokracie pro krajské volby a v tomto případě pomoci sociální demokracii. Každý sociální demokrat musí volit mezi pomocí sobě a pomocí své straně,“ poznamenal prezident.

ČSSD se snaží dosadit Michala Šmardu místo Antonína Staňka celý měsíc. Prezident jim ale svým zamítnutím udělal čáru přes rozpočet. „Žádné kategorické stanovisko neuvedl. Je to na další jednání. Hovořil jsem o tom jak s premiérem, tak s panem prezidentem,“ zmínil Hamáček.

Šmarda: Rozhodnutí o ministrech ČSSD je jen na Hamáčkovi

Ve čtvrtek na sociálních sítích svůj úděl okomentoval Michal Šmarda. „Ten jediný, kdo může předkládat personální návrhy jménem sociální demokracie, je náš předseda Jan Hamáček. Je ten jediný, kdo může rozhodnout, kdo za sociální demokracii bude a kdo nebude členem vlády. Úkolem premiéra pak je, aby zajistil dodržování koaliční smlouvy, a to včetně personálních změn na ministerstvech,“ řekl Šmarda. Na ministerstvu kultury podle něj neprodleně musí skončit období nestability a nejistoty.

„Teď je čas odvolat stávajícího ministra. Pak přijde čas rozhodnout o tom, kdo bude ministrem po něm. Čím dříve se tato zbytečná diskuse ukončí, tím lépe pro nás pro všechny,“ doplnil.

Schillerová: Zeman se pohybuje v mezích ústavy 

Odmítnutí navrhovaného kandidáta bere sociální demokracie velmi vážně. „Je klíčové, aby všichni dodržovali ústavu, to platí i pro prezidenta,“ zmínil Hamáček před novináři.

K prezidentskému výpadu se vyjádřili i místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Nevyloučili, že se kvůli vzniklé situaci znovu potká premiér Andrej Babiš s prezidentem, aby problém rozklíčovali. 

Schillerová řekla, že se ale prezident stále pohybuje v mezích ústavy. „Prezident republiky jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi,“ píše se v ústavě. Fakticky zde tak není psáno, že musí demisi přijmout.

Ústava ve článku 74 ale také obsahuje větu, že „prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády“. Babiš tento krok učinil.

Babiš o Staňkovi i Šmardovi: sám neví, kdo skončí na ministerstvu kultury Babiš o Staňkovi i Šmardovi: sám neví, kdo skončí na ministerstvu kultury | Archiv Blesku

ČSSD hrozí: Bez Šmardy žaloba i pětinásobná demise

Hovořili jsme i o kompetenční žalobě, ale žádné závěry jsme neudělali, odpověděl Hamáček na dotaz novinářů, jaké další kroky by sociální demokracie provedla v případě, že Zeman Šmardův nárok na křeslo neposvětí. 

Dohady o kompetenční žalobě potvrdil ve čtvrtek v ČT také Jan Chvojka (ČSSD). Uvedl ale, že nyní sociální demokraté čekají, co vyplyne z rozhovoru jejich předsedy a prezidenta, a do té doby nebude strana dělat žádné závěry.

Kompetenční žalobu řeší Nejvyšší správní soud. V případě, že by Zeman nepodpořil ČSSD, mluví se i o demisi všech pěti ministrů, kteří jsou ve vládě za sociální demokracii. Kromě samotného Hamáčka by šlo o ministra zahraničních věcí Tomáše Petříka, ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, ministra zemědělství Miroslava Tomana a o dosavadního ministra kultury Antonína Staňka. 

Sociální demokraty odpor prezidenta k ministerské výměně notně zaskočil. Původně se snažili oddálit hlasování o nedůvěře vlády, ale neúspěšně. Následně se vyjádřili pro uchování důvěry a další kroky podniknou až po setkání s hlavou státu. 

Spor stran a Zemana vznikl kvůli odvolání současného ministra Staňka, kterého už od konce května nechce ČSSD v jeho resortu. Poprask kolem ministra způsobila situace, kdy Staněk odvolal ředitele Národní Galerie Jiřího Fajta. Proti tomuto odvolání se postavilo několik zahraničních i tuzemských galerií a institucí. Staněk se z rozbouřeného moře snažil uniknout podáním demise, ta už je nyní měsíce stará a nový kandidát Šmarda stále vyčkává. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cepp ( 29. června 2019 07:43 )

Zeman se spoléhá na to, že většina z vás tu naši platnou ÚSTAVU nezná. Není to tak těžké se do ní podívat. Pokud to uděláte, tak přijdete na to jak si ji Zeman přizpůsobuje podle svého a to je špatně. Hlavně ON by ji měl dodržovat.

serzant ( 28. června 2019 16:47 )

Hamáček dostal rozkaz z Pražské ČSD,což je banda která celou stranu pohřbí.Ví toho na Hamáčka asi tolik že se jich bojí víc než jít do konfrontace s Presidentem.Tu jistě nevyhraje,vládní krize.Jak budou volby jdou do kopru i s Kalouskem a starosty.Bude klid.

pstruzi ( 28. června 2019 14:03 )

OBČANÉ - RYBA SMRDÍ OD HLAVY

jiri.k ( 28. června 2019 10:49 )

Kajmane, podle tvého inteligentního a kultivovaného projevu tě vidím jako typického voliče soudruhů agentů bureše a mana.

cepp ( 28. června 2019 08:54 )

Jak ten Zeman s vámi manipuluje je úžasné. On si neplní ústavní povinnost, po měsíci protahování se Hamáček ozve a Zeman ho nařkne, že neustoupí vydírání. To je na palici. V první řadě je vyděračem Zeman, který neplní ústavní povinnost, to neoddiskutujete. Zeman to otočí proti němu.
Je to jako když zloděj volá chyťte zloděje. Tak jednoduchou věc si nedokážete srovnat v hlavičkách a bezmezně věříte tomu, co vám Zeman ve své spravedlnosti nakuká.
Nejsem příznivcem ČSSD, ale ústava je zákon a když ji bude někdo vykládat po svém, tak budeme "banánová republika".
Vzpamatujte se.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa