Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hamáček hrozí odchodem z vlády. Babiš se diví a volbu okamurovce do Rady ČTK odmítá

Aktualizováno -
17. června 2019
16:02
Autor: ČTK - 
17. června 2019
13:40

Pro ČSSD by bylo nepřijatelné zvolení kandidáta SPD Michala Semína do rady veřejnoprávní agentury ČTK - a to za pomocí hlasů hnutí ANO, varoval předseda ČSSD Jan Hamáček. A dal koaličnímu partnerovi ultimátum. Pokud by si dle něj koaliční partneři nemohli věřit v takto zásadních hlasováních, nemělo by smysl ve vládní spolupráci pokračovat. Babiš však reagoval slovy, že ANO Semína volit nebude.

Hlasování ve Sněmovně budou předmětem úterní koaliční rady. „Musíme si dořešit tu debatu z minulého týdne, kdy jsme se hlavně věnovali fungování v Poslanecké sněmovně, abychom se vzájemně nepřekvapovali,“ uvedl šéf ČSSD Jan Hamáček. Dodal, že podpora kandidátů SPD ze strany ANO v některých personálních otázkách je věc, která je pro ČSSD nepřijatelná.

Hnutí ANOvšak podle premiéra Andreje Babiše (ANO) kandidáta SPD Michala Semína do Rady ČTK nevolilo a volit nebude. Předseda vlády v textové zprávě zaslané ČTK označil informaci o předchozí podpoře Semína ze strany jeho hnutí za nesmysl.

Babiš vzkázal ČSSD: Můžete jít, kdy chcete

Babiš k tomu dodal, že nechápe, proč o tom předseda koaliční ČSSD a vicepremiér Hamáček hovoří. Koaličního partnera kritizoval i za výhrůžky odchodem z koalice. 

„Já moc nechápu, proč mi pan Hamáček a celá ČSSD pořád vyhrožují tím, že odejdou. Jestli chtějí, můžou to udělat kdykoliv,“ konstatoval. Babiš uvedl, že Semína dosud neznal. „Ale šéf našeho poslaneckého klubu pan Faltýnek mě o víkendu o všem informoval. A to včetně toho, že hnutí ANO nemělo žádný pokyn ho volit a nebude ho volit ani teď. Přesto se o tom budu chtít s našimi poslanci ještě pobavit na klubu,“ dodal v další SMS zprávě premiér.

Semín proti Šlerkovi či Soukupovi

Sněmovna na počátku června nezvolila žádného z kandidátů na dvě místa v Radě ČTK, která se uvolní 20. června. Ke zvolení bylo nutných 89 hlasů. Semín jich získal 83.

Do druhého kola volby kromě něj postoupili také zastupitel hnutí ANO v Praze 3 David Soukup s 82 hlasy, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka nominovaný Piráty a lidovci se 72 hlasy a bývalý předseda rady Tomáš Mrázek navržený ODS s 36 hlasy. 

„Je to tajná volba a naši poslanci nemají závazné hlasování,“ napsal ČTK Faltýnek. Místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová kontrovala, že Semínova podpora od ANO lze dovodit z propočtení hlasů. Klub SPD nyní při stoprocentní účasti poslanců disponuje 19 hlasy, ANO jich má 78.

Semín je pro Hamáčka nepřijatelný 

Hamáček dnes řekl, že zvolení Semína by bylo obrovským problémem. „Pan Semín je pro nás nepřijatelný. To by znamenalo, že ta důvěra prostě nefunguje. Pokud bychom si nebyli schopni věřit v takto základních věcech, pak nemá smysl v tom pokračovat,“ varoval Hamáček. Koalice by se podle něj měla bavit i o fungování vlády a o tom, jak její členové chápou koaliční smlouvu.

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury. Kandidáty do Rady ČTK navrhují poslanecké kluby. ČTK veškeré své náklady hradí z komerční činnosti. Sněmovna vybírá nové členy rady za předsedu Miroslava Augustina (zvolen za ANO) a za Jakuba Heikenwäldera (zvolen za KDU-ČSL), jimž končí pětiletý mandát.

Faltýnek: Chceme do rady Soukupa

Předseda  poslanců ANO Faltýnek minulý týden ČTK napsal, že ANO usiluje o zvolení svého kandidáta Soukupa. „Je to tajná volba a já na rozdíl od médií nevím, jak kdo hlasoval,“ uvedl. Proti volbě činovníka spolku Akce D.O.S.T Semína se minulý týden postavila například Federace židovských obcí. Semín podle ní vystupuje antijudaisticky a dohled nad veřejnoprávní tiskovou agenturou by neměl být svěřován lidem s fundamentalistickým viděním světa.

vavrjan ( 18. června 2019 09:47 )

Toho pána s SPD neznám, ale pokud mají poslanci svůj názor, že tam patří, tak o co jde. Hamáček ať se uklidní. Pokud bude vyhrožovat že odejdou z vlády, tak ať jde. Buď přijde do vlády Okamura a nebo budou nové volby. V každém případě to bude konečná pro Hamáčka a jeho partu. Babiš konečně začíná prozírat koho si to vzal do vlády.

murQ ( 17. června 2019 21:15 )

marmat je Adolfa

Pseudodemokracie1 ( 17. června 2019 19:55 )

Také pravda

hejhej ( 17. června 2019 19:49 )

rustikal:
Nemá cenu na ty příspěky rozvráče a šmejda reagovat ani je nečíst.

marmat ( 17. června 2019 19:22 )

Pseudodemokracie1: AB JE JEDINEJ, KTEREJ TO NEPOTŘEBUJE !!! určitě
MILIONY CHVILEK MU TO NAŽENOU SAMOSPÁDEM

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa