Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Babiš hrozí předčasnými volbami, když neprotlačí rozpočet. A s koncem Staňka počítá

Autor: ČTK - 
22. května 2019
09:19

Pokud prezident bude váhat s přijetím demise ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), je předseda vlády Andrej Babiš (ANO) připraven navrhnout jeho odvolání. Ve středečním rozhovoru pro server iDnes.cz také premiér řekl, že zatím neřešil, s kým prosadí státní rozpočet na příští rok, když ho nepodpoří komunisté. Pokud Sněmovna rozpočet neschválí, jsou na stole i předčasné volby, prohlásil.

Babiš uvedl, že na spolupráci se Staňkem ve vládě si nemůže stěžovat, ale nehodlá posuzovat, zda je dobrý ministr. Vyřešit si tuto věc musí sociální demokracie. „Já si na spolupráci s ním nemohu stěžovat. Jestli je odborník nebo není odborník... já jsem ho nenominoval,“ řekl premiér. Na dotaz, zda navrhne Staňkovo odvolání, když prezident bude otálet s přijetím ministrovy demise, odpověděl: „Určitě, určitě, samozřejmě. Platí koaliční smlouva“.

Premiér po pondělní schůzce se Zemanem označil Staňkovu rezignaci za neobvyklou. Při jejím oznámení totiž ministr kultury napsal, že se rozhodl skončit ke konci května nikoliv z vlastní vůle, ale na základě požadavku předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Prezident podle ústavních právníků nemusí povinně odvolat ministra, který podá prostřednictvím předsedy vlády demisi, musel by ho ale odvolat v případě, že takový návrh předloží přímo premiér.

Babiš zatím nepřemýšlel nad záložní variantou, s kým prosadí vláda rozpočet, kdyby tento klíčový zákon nepodpořili poslanci KSČM. „Myslíte, že by někdo neschválil vyšší rodičovský příspěvek a navýšení důchodů o 900 korun? Tak to mu budu držet palce,“ reagoval na váhavý postoj komunistů, kteří tolerují Babišovu menšinovou vládu ANO a ČSSD. „Nepřemýšlel jsem o tom. Jen říkám, že když nebude schválen rozpočet, tak jsme v situaci, kdy jsou na stole asi předčasné volby,“ dodal.

V rozhovoru také uvedl, že hnutí ANO navrhne, aby v Evropské komisi dál pokračovala současná eurokomisařka Věra Jourová. Bude o tom ale ještě jednat se sociální demokracií. V rozhovoru pro pondělní Hospodářské noviny Babiš jasně neodpověděl na otázku, zda jeho vláda znovu navrhne Jourovou. „To není o paní Jourové. To je o tom portfoliu v komisi. Určitě budeme chtít, abychom v příští komisi měli jiné, důležitější portfolio. Například by to mohl být vnitřní trh,“ řekl tehdy Babiš.

Video  Ministr Staněk: Onderka na mě útočí z neznalosti, měl si přečíst mé důvody  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

luder ( 26. května 2019 15:17 )

50 tisíc lidí? Každý přece ví, že na Václavák se nevejde více než deset tisíc lidí, a to se jich musí ještě stovky tlačit ve všech přilehlých ulicích. A vědí to i statistici a také policisté. Není to náhodou zpráva z Rádia Jerevan?

marmat ( 22. května 2019 23:34 )

satanas : Nových věcí si všimli včera dokonce na ČT24 všichni komentující i politologové.Nebyla tam NIKDE zveřejněná reálná hrozba-jen PODEZŘENÍ, že je kdosi podvodnice! STB, ani Čapí hnízdo NIKDE !Takový 100% jalový jarní happening

marmat ( 22. května 2019 23:25 )

turbínovej zdenkku: Šípková Růženko....doma je tady...narodil se na Slovensku...tady je kolem 35%....tam by to psalo min.40 Máte rád asi sado i maso...nebo JEN vlastní důtky na biči ???

marmat ( 22. května 2019 23:21 )

zdenkku: guru sociálních sítí . Vyhrožujete ??? To je ovšem už poslední level trollování !!!

marmat ( 22. května 2019 23:18 )

tomíčku/JamesBonde: Předčasně jste si štěstím UCIKOL

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa