Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Závislost na internetu a Facebooku už se dostala do hledáčku vlády. Jak zakročí?

Autor: ČTK - 
13. května 2019
18:45

Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním nově obsahuje oblasti psychoaktivních léčivých přípravků a nadužívání internetu a sociálních sítí jako je Facebook. Novinářům to řekla místopředsedkyně Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Jarmila Vedralová. Strategii v pondělí schválila vláda.

„Hlavním cílem je prevence a snižování užívání návykových látek a vzniku závislostního chování a snižování negativních dopadů způsobených závislostním chováním,“ řekla Vedralová.

„Kromě doposud řešených oblastí, jako je alkohol, tabák, hazardní hraní, nelegální návykové látky, nově obsahuje oblasti psychoaktivních léčivých přípravků a nadužívání internetu a sociálních sítí. Nové IT technologie,“ doplnila.

Strategie podle ní obsahuje základní rámec pro devítileté období, konkrétní aktivity pro jednotlivé oblasti budou vypracovány v akčním plánu, který bude platný vždy na tři roky a každý rok se bude hodnotit, jak se aktivity plní.

Léčebné konopí bude hradit pojišťovna. S limitem do 30 gramů

Například co se týče konopí, prioritou je zvýšení dostupnosti konopí pro léčebné účely tak, aby pacienti nebyli závislí na nelegálních zdrojích konopí, zvýšení informovanosti veřejnosti o účincích konopí nebo analýza potřeb, možností a rizik regulace trhu s konopnými produkty.

„Z pohledu protidrogové politiky vnímáme, že dochází ke změně regulací v oblasti konopných drog. My toto budeme monitorovat a sledovat mezinárodní vývoj,“ poznamenala Vedralová.

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby bylo pacientům léčebné konopí hrazeno z veřejného zdravotního pojištění z 90 procent. Limit bude 30 gramů měsíčně. Dosud si ho nemocní platili sami. Ministerstvo odhaduje, že bude stát asi 150 milionů korun ročně. Sněmovní výbor pro zdravotnictví pozměňovací návrh zákona o léčivech na začátku května schválil. Pacientská organizace Kopac návrh odmítla, protože vychází podle ní z chybných dat. Limit 30 gramů konopí měsíčně je podle ní nedostatečný.

V materiálu je spíš obecnější popis cílů. Strategie mimo jiné počítá s „modelováním ekonomické a marketingové regulace“ návykových látek a hazardních her, aby se snížila dostupnost, nabídka i poptávka. O zvýšení daní, zdražení či omezení reklamy se materiál nezmiňuje.

Více ambulatntní péče a preventivních programů

Podle strategie by se měla stanovit minimální síť služeb na pomoc závislým. Dobudovat by se měla ambulantní péče. Dostupnější by měla být substituční léčba. Podpořit by se měly preventivní programy v ghettech, věznicích či v nočních klubech. Financování by se mělo změnit tak, aby se podpořila síť potřebných služeb. Na jejím vytvoření by se měly podílet samosprávy. Odborníci se víc chtějí zaměřit i na nadužívání internetu a nových technologií.

Podle dokumentu v Česku denně kouří dva miliony lidí. Alkohol denně pije asi 600.000 Čechů a Češek, zhruba 100.000 z nich popíjí nadměrné dávky. Sedativa a hypnotika zneužívá asi 900.000 osob. Závislých na hraní je 80.000 až 120.000. Pervitin a opioidy si píchá asi 45.000 lidí.

vagin-analev ( 13. května 2019 19:16 )

Pokud strana a vláda pod vedením pana presidenta rozhdne že je třeba internet zrušit tak to všichni s pokorou přijmeme. Kupředu levá zpátky ani krok.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa