Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zavírání obchodů o svátcích skončí, chce Senát. Má to zařídit „podpultová finta“

Autor: ČTK, kal - 
3. května 2019
10:10

Senát chce zrušit zákon, který zakazuje prodej ve velkých obchodech o vybraných svátcích. Svůj návrh na zrušení zákazu prodeje v pátek vložil do poslanecké novely, která má z regulace prodejní doby vyjmout velkoobchod, tak trochu „podpultově“. Předloha se tak nyní vrátí do Sněmovny, která o senátním návrhu rozhodne.

S pozměňovacím návrhem na zrušení celého zákona přišel senátní hospodářský výbor. Stejný návrh však Sněmovna už dříve odmítla. Při schvalování projednávané novely stejně tak odmítla návrhy na rozšíření počtu svátků, o nichž mají být obchody zavřené. Samostatný návrh na zrušení zákona podala ve Sněmovně již dříve i TOP 09.

Například maďarský parlament v roce 2016 obdobný zákon zrušil, a to zhruba po roce jeho fungování. Tamní zákaz prodeje se nelíbil podnikatelským svazům ani odborům, které poukazovaly na ztráty tisíců pracovních míst.

Nacher: Pokud návrh projde, podpořím ho ve Sněmovně

Zástupce předkladatelů poslanec ANO Patrik Nacher řekl, že pokud návrh na zrušení zákona v Senátu projde, podpoří ho ve Sněmovně. Poznamenal však, že nemá takový vliv v klubu poslanců ANO, aby je přesvědčil o tomtéž.

„Zákaz prodeje o vybraných státních svátcích nepřinesl od svého zavedení v podstatě nic dobrého, za to ale dost zmatků a nejasností. Není jasné, podle jakého klíče byly vybrány svátky, o kterých se může, nebo naopak nemůže prodávat ve všech obchodech,“ uvedl v tiskové zprávě senátor za ODS Zdeněk Nytra. „Pořád chceme lidi nějakým způsobem usměrňovat,“ podotkl Jan Horník (STAN).

Kubera: Pokladní se těší na přesčas a víc peněz

Zákona se zastala místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, která navrhovala, aby Senát předlohu přijal v podobě schválené Sněmovnou, tedy, aby z regulace vyňala velkoobchod. Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) řekl, že pokladní v obchodech se těší, že budou mít přesčas a dostanou víc peněz. Podnikatelé podle něj nejsou hloupí a o Vánocích zavírají obchody sami, když nejsou tržby.

Nynější platná zákonná regulace prodejní doby se týká obchodů s plochou nad 200 metrů čtverečních. Prodejny musí mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno do 12:00.

Kdo nemusí zavřít ani teď?

Na dodržování zákazu dohlíží Česká obchodní inspekce. Zákaz se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zákaz se naproti tomu týká i bazarů, zastaváren a výkupen odpadu.

Návrh poslanců ANO a ODS, jak ho předložili a jak ho posléze schválila Sněmovna, počítá s tím, že se omezení prodeje o stanovených svátcích nebude týkat velkoobchodu. Vládní nařízení definuje velkoobchod jako činnosti spojené s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho dalšího prodeje k další podnikatelské činnosti.

Předkladatelé návrhu argumentovali hlavně tím, že uzavření velkoobchodů ohrožuje zásobování těch obchodů, které můžou mít o stanovených svátcích otevřeno. Poukazovali například na stravovací provozy, které každodenně potřebují z velkoobchodů především čerstvé nebo rychle se kazící potraviny. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

diskutujici ( 3. května 2019 17:37 )

Tady nejsme v posahane zapadni evrope

moje_vec ( 3. května 2019 17:21 )

POZOR! Prosím OHLAŠUJTE A BLOKUJTE každý nick :mtpetr a jeho další, co
zde propagují
pornostranky, pedofilii a nahé ženy ! Pozor je tam agresivní VIR! Spálí
vám to a
zablokuje PC!Vlastní zkušenost! Je tam následný sledovací vir :oswarr44x/#.

verka1 ( 3. května 2019 14:06 )

Nechte otevřeno na Štědrý den až do 200 h.
V neděli a o svátcích zavřeno tak jak to mají v západní Evropě.

fionora ( 3. května 2019 13:38 )

Bože, za co ty senátory platíme nehoráznými penězi. To nemají nic
důležitějšího na řešení? V EU mají o svátcích zavřeno a nikomu to
nevadí. Vytahujete blbosti, aby jste lidi zabavili,aby se o ic jiného
nestarali. Senát je zbytečný požírač peněz.

havran2 ( 3. května 2019 11:55 )

SENÁT-ZRUŠIT ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa