Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Babiš vytáhl „totální znechucení“ za Sobotky i změny ve vládě. Pojede kvůli nim za Zemanem

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
7. dubna 2019
11:31

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli připustil, že by mohlo skutečně dojít na vládní změny. O schůzku již požádal prezidenta Miloše Zemana a čeká prý u něj nyní na termín. Během tajemné pondělní schůzky s ním prý personálie neřešil. Uvedl to v pořadu Partie na FTV Prima.

Andrej Babiš změny ve vládě nevylučuje. „Já jsem to nevyloučil, ani to nevylučuji. Já samozřejmě jsem velmi náročný i na sebe, ale hlavně na ministry,“ řekl v Partii na FTV Prima. Během pondělní rychlé a nečekané schůzky na Hradě je prý s prezidentem Zemanem neřešil. „Nemluvili jsme, i když byly o tom spekulace. Ale teďka se chystám k panu prezidentovi a čekám na termín. Chci to s ním probrat,“ prozradil.

Ovčáček: Schůzka bude do středy

Pokud půjde za Zemanem s nějakým konkrétním návrhem, musí mít v hlavě i nástupce, podotkl. „Pan premiér požádal pana prezidenta o setkání. Nyní hledáme vhodný termín. V každém případě se ale schůzka uskuteční velmi brzy. Očekávám, že nejpozději ve středu,“ zareagoval ještě v době, kdy byl Babiš na televizní obrazovce a řešil další záležitosti, hradní mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru. „Ano, chci s panem prezidentem mluvit o složení vlády,“ potvrdil i po odvysílání pořadu Babiš.

Konec Novákové? Některé výroky se nepovedly, připustil Babiš

Spekuluje se přitom především o blížícím se konci ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO). „Paní redaktorko, netrapte mi. Víte, že to nemůžu komentovat. Ani to nechci komentovat,“ odmítl se Babiš opět vyjádřit k jednotlivým jménům, která by mohla být v ohrožení. Nejprve o tom chce mluvit se Zemanem a s ministry samotnými.

„Paní Nováková je úspěšná byznysmenka a má to velice těžké. Já myslím, že ona se snaží. Byly tam některé výroky, které se nepovedly, ale nechci to nějak komentovat. Nechci kritizovat tu recepci, kde kolega z vlády to chce řešit,“ uvedl poté, co se kolem Novákové rozhořela další kritika, když ze schůzky vykázali na žádost čínského velvyslance zástupce Tchaj-wanu.

Novákovou zkritizoval i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ministryně, která se tento týden na vládě bránila tím, že šlo o chybu podřízených, zaslala vytýkací dopis svému náměstkovi Bärtlovi. „Ten ministr to má skutečně načasované - aspoň si myslím, že i o  statní to tak mají - že člověk doběhne, po cestě si přečte ten projev. Ona přišla s tím, že tam přečte ten projev nebo tam vystoupí. Samozřejmě to zázemí tam neřešila. Je to chyba samozřejmě podřízených, ale nese za to samozřejmě odpovědnost, já tomu rozumím. Je to poučení, člověk se musí spolehnout na své spolupracovníky,“ hájil dál Babiš Novákovou.

Nastalou situaci s ní řeší. „My máme v pondělí vládu, my jsme v kontaktu, my spolu komunikujeme, ale ten incident, já myslím, že ona je v tom, dá se říct, nevině (...) My jsme se jí ptali na vládě, tam nám to vysvětlila,“ říkal po Partii Babiš.

„Pokud já se rozhodnu změnit ministry, tak to určitě bude mít důležitější důvody,“ upozornil v televizi Babiš. Pokud by Nováková skutečně skončila, jejím nástupcem by se mohla stát Babišova pravá ruka pro vědu, výzkum a inovace Karel Havlíček, který Babiše doprovází (nejen) při důležitých zahraničních cestách.

S mýtem nemá setrvání Ťoka prý nic společného

V Partii reagoval i na dotaz, zda se s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO) na sjezdu svého hnutí domluvili, že skončí, ale nyní se situace protahuje kvůli mýtné kauze.

„Mýto a Kapsch určitě nic nemá společného s tím, jestli pan ministr zůstane, a nebo nezůstane. Pan ministr se stal nejdéle sloužícím ministrem dopravy v historii naší země,“ řekl dnes Babiš. „Uvidíme, jak to dopadne. Co se týká kauzy Kapsch, tam jsme společně s ministrem Ťokem já a on to řešili společně a jsme de facto chtěli to i vysoutěžit transparentně. To se i stalo, my jsme ušetřili 15 miliard a ještě asi 25 procent rozsahu té služby,“ uvedl Babiš.

Připomněl, že na vládu pozval společně s Janem Hamáčkem (ČSSD) kvůli mýtné kauze šéfa antimonopolního úřadu (ÚOHS) Petra Rafaje. Pokud se potvrdí podezření z korupce, bude požadovat Rafajovu rezignaci.

Skončí ministryně Nováková? Babiš chce se Zemanem probrat vládní změny. Nahnuté to má mít i ministr dopravy Dan Ťok Skončí ministryně Nováková? Babiš chce se Zemanem probrat vládní změny. Nahnuté to má mít i ministr dopravy Dan Ťok | ČTK

Babiš: Sobotka mi napsal jednu SMS a nikdy mě nikam nevzal

Premiér komentoval i vztahy ve vládní koalici. „My máme v rámci této nové vlády, si myslím, dobré vztahy. Hlavně tedy já s panem Hamáčkem. Za minulé vlády mi napsal pan premiér Sobotka jednu esemesku za tři a půl roku. Potom mě vyhodil z vlády. Nikdy mě nevzal na žádnou cestu, nikdy jsme netelefonovali, v životě jsme spolu netelefonovali,“ podotkl Babiš, který si prý dnes esemeskuje s Hamáčkem i všemi ministry.

S vicepremiérem Hamáčkem má prý velice korektní vztahy a dle svých slov je přísnější k ministrům za ANO, než k ministrům za sociální demokracii. Podle něj si však Jana Maláčová a Tomáš Petříček „dělali nějakou kampaň, aby byli zvoleni“ do vedení ČSSD.

Rýpnutí do Maláčové: Neřeší příjmy, tvrdí premiér

A pozastavil se i u sporů o rodičovskou, která se má od 1. ledna 2020 zvýšit. Jenže není jasno, pro koho všeho. „Rodičovský příspěvek nebyl koaličně domluven a dal se do prostoru. Pokud paní ministryně slíbí maminkám, že zpětně jim dá 300 tisíc, tak to nebylo domluveno,“ rýpl si Babiš do Maláčové, které vytkl: „Paní Maláčová neřeší ty příjmy. Čekáme, že začne řešit konkrétní příjmy.“

Podle premiéra Maláčová slíbila věci, které nebyly domluvené. V debatě ale nechce pokračovat přes média, rodičovský příspěvek je součástí rozpočtu a situace se prý vyřeší do konce května.

Nerad by ale, aby se sporem nadále „otravovala atmosféra“ a na vládu chodil jako v minulosti „s vědomím, že tam sedí lidi, kteří nějakým způsobem nespolupracují“. „Takhle to bylo za Sobotkovy vlády a dopadlo to, jak to dopadlo. Já už nechci si vzkazovat přes média, protože potom skutečně to otravuje atmosféru, a já jsem to zažil za Sobotkovy vlády a potom je člověk totálně znechucen,“ říkal Babiš.

Babiš: Ministři musí šetřit a nejíst za státní

Sám Babiš nyní u členů vlády kritizuje mj. provozní náklady. „Možná méně cestovat a samozřejmě si pohlídat, co ti jejich úředníci tam dělají,“ doporučil jim. „Ministři musí šetřit, nemohou mít pocit, že budou jíst zdarma za státní, jak to bylo zvykem na vládě. Obědy jsem zrušil, každý, když něco konzumuje, tak nechť si to zaplatí,“ podotkl.

„Určitě není dobře ministerstvo pojmout jako svou marketingovou agenturu a stále něco komentovat, stále něco propagovat. Ale řídit takové ministerstvo je velice náročné, já jsem to zažil jako ministr financí. Samozřejmě máme tady zákon o státní službě. Úředníci jsou zvyklí, že ti ministři přicházejí a odcházejí, takže často mají tendenci dělat si, co chtějí,“ říkal na Primě také Babiš.

Chlebíčky a žvanírna?

Vysoké náklady vadí Babišovi i u chystaného předsednictví EU. „Premiér to na vládě označil za žvanírnu s chlebíčky, která je jen drahá, stojí to hodně peněz a on v tom nevidí přínos,“ citoval nejmenovaného člena vlády Denník N. 

Babiš to v nedělní Partii přesel s úsměvem. Brání se, že kritizoval především plánované náklady, a nechce, aby se opakovala situace z minulosti, kdy jsme dle něj v době minulého předsednictví a hesla „Evropě to osladíme“ měli „akorát ostudu“. Nepolemizuje o tom, že by ČR předsedat EU měla. Ale návrh na náklady ve výši 3,8 miliardy ho zarazil. „Já jsem kritizoval, že za naše předsednictví v roce 2009 jsme utratili 3 miliardy 450 milionů,“ podotkl.

Pustil se i do šéfa NKÚ

Babiš si v Partii také rýpl do šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly.  „Chce si stavět pompézní budovu za stovky milionů,“ upozornil na záměr NKÚ na stavbu nového sídla, o kterém Blesk Zprávy tento týden obsáhleji informovaly.

Premiér se do prezidenta NKÚ pustil zostra. „Pan Kala je profesionální politik, dostal tuhle trafiku na NKÚ, byla to tehdy nominace ČSSD a ODS,“ uvedl Babiš. „Pokud tam rozkryje věci, které jsou špatně, já s tím problém nemám (...) Kritizuje plno věcí, které ano, já s ním mohu souhlasit, ale nechť je to v objektivní rovině,“ dodal Babiš a ke Kalovi podotkl: „A ještě bere velké peníze.“

kmur ( 7. dubna 2019 23:35 )

anonym01... byli jsme venku, má odpověď..Nevím, v tuto dobu asi p. Fišera, chytrý, vzdělání, praxe, bez arogance, vystupování a vyjadřování má, jazyky umí.

kmur ( 7. dubna 2019 22:53 )

Nevím, v tuto dobu asi Fišera,, chytrý, bez arogance, vystupování a vyjadřování má, jazyky umí.

marmat ( 7. dubna 2019 19:20 )

zdenkkju :Všechny jeho akce Vás ničí,jako červy pod šutrem...Vy jste malá vzteklá a zaplacená chapadýlka nikdy s argumenty, jen nadávkami a vzteklinou III.stupně Vy nás chcete školit , jak se má diskutovat ??? To si děláte ko.zy nééééééé

marmat ( 7. dubna 2019 19:13 )

arne100: JSOU TO mentálně postižené děti, které dostávají za nadávky stravenky.Musíme být tolerantní i oni jsou lidi jen nemoc je hodně vyčlenila/poznamenala a tak se vytahují mezi sebou,i když to nemá ANI HLAVU,ani patu !

marmat ( 7. dubna 2019 18:21 )

cezar8:OK mám na mysli, to, že každou odpovědí na jejich UBOHÉ lži, nadávky a NEdiskuzi setrochu dostáváme tam, kam bychom nikdy nešli.Ale nechat jim celou plochu, znamená jim dát prostor na totální demagogii...Zaplacenou asi mizerně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa