Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš se Zemanem bez kravaty řešili státní kasu, drahá mobilní data i brexit

Aktualizováno -
25. března 2019
21:00
Autor: ČTK, kal - 
25. března 2019
19:15

Přípravu státního rozpočtu na příští rok, ale i odchod Velké Británie z Evropské unie projednali v pondělí na večeři v Lánech prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO). Zatímco předseda vlády dorazil tradičně v obleku a kravatě, hlava státu na společném snímku působila uvolněnějším dojmem a jídlo si vychutnala v rozepnuté košili a bez vázanky.

„Pro nás je spojenectví s Velkou Británií tradičně velmi důležité. Jak to vidím, nedá se vyloučit ani druhé referendum,“ informoval Babiš prezidenta o závěrech poslední Evropské rady. Ze zahraniční politiky předseda vlády zmínil ještě vztahy s Čínou, kam se prezident chystá a se kterou jednotlivé unijní státy vyjednávají individuálně.

Klíčovým bodem u večeře v Lánech bylo ale téma přípravy státního rozpočtu na rok 2020. „Že se neočekávají takové gigantické příjmy, jaké jsme v minulosti měli, neznamená až takové ohrožení… Od roku 2014 jsme do ekonomiky napumpovali stovky miliard,“ uvedl premiér.

Babiš zmínil i ožehavé téma „rodičáku“ a boj o to, komu všemu se zvýší na 300 tisíc korun. „U rodičovského příspěvku peníze přidáváme. Není to tak, že bychom je někomu brali,“ řekl předseda vlády a pochvaloval si, jak jsou Češi podle průzkumů s jeho vládou spokojeni.

„Je důležité, abychom si sami nenamluvili nějaký problém, který neexistuje,“ opakoval Babiš před novináři. Prezidenta prý informoval také o dalších vládních prioritách, mezi kterými zmínil rekodifikaci stavebního zákona nebo jednání s cílem zlevnění telekomunikačních tarifů a dat. 

Babiš chce schůzku se šéfem antimonopolního úřadu

U doplňujících dotazů na téma mýtného tendru, kde čelí výrazné kritice šéf poslanců ANO a Babišova pravá ruka Jaroslav Faltýnek, premiér odpovídal opatrně: „Kolem mýta je potřeba vnímat realitu. Transparentně jsme vysoutěžili zakázku, která je o 15 miliard levnější než v minulosti… Z hlediska ÚOHS má prezident ten názor, že je potřeba, aby to policie vyšetřila. Pan prezident počká, jak se kauza vyvine.“

Babiš by si chtěl každopádně pozvat na schůzku šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje, se kterým se právě Faltýnek v minulosti sešel. Jen hodinu po tom, co jednal s předsedou společnosti Kapsch Karlem Feixem, který o správu výběru mýta v Česku za dva roky přijde.

Prezident s premiérem se potkávají zhruba jednou měsíčně. Naposledy spolu oba politici jednali na konci února před cestou Babiše do Spojených států, kde se setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Kromě návštěvy Bílého domu mluvili i o sestavování státního rozpočtu na příští rok.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Dobrak2019 ( 26. března 2019 06:55 )

Ale jdi ty zakomplexovaná zavistiva zlodejska NULO

Dobrak2019 ( 26. března 2019 06:04 )

Nejlepší politici všech dob!

turbina ( 25. března 2019 19:46 )

Ti dva šmejdi určitě kují pikle proti Čaputové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa