Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Daň z tepla klesne, daněný bude i zahřívaný tabák. Zeman podepsal balíček změn

Aktualizováno -
15. března 2019
15:20
Autor: ČTK, vei - 
12. března 2019
20:00

Dodávky tepla a chladu budou spadat do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty od příštího roku. Počítá s tím vládní daňový balíček, který v pátek podepsal prezident Miloš Zeman, nově bude daněný i zahřívaný tabák. Sněmovna podobu balíčku potvrdila v úterý, když odmítla pozměňovací návrh Senátu, který chtěl zařadit teplo a chlad do desetiprocentní sazby DPH už od letošního 1. července.

Senátoři chtěli také snížit DPH na vybrané služby řemeslníků a na točené pivo na deset procent už nyní, zatímco vláda s tím počítá až v novele zákona o elektronické evidenci tržeb. Tato novela však ve Sněmovně prošla teprve prvním čtením. Senát chtěl také snížit spotřební daň z piva. Ministerstvo financí se senátní verzí nesouhlasilo, podle něj by přinesla nežádoucí dopady.

Pokrytectví, pustila se Schillerová do ODS

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) poukazovala na to, že novela zákona o evidenci tržeb, která současně snižuje DPH na vybrané zboží a služby, je ve Sněmovně už od loňského června.

„Kdyby opozičním poslancům na snižování daňové zátěže těmto podnikatelům skutečně záleželo, nebránili by schválení novely. Nynější snaha zákonodárců z řad opozice převtělit snížení DPH do senátního pozměňovacího návrhu se mi tak zdá poněkud pokrytecká,“ uvedla v tiskové zprávě.

Video  Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) zvažuje obnovení myšlenky jednotného inkasního místa. Podporuje ji i Babiš.  - Lukáš Havran, Blesk
Video se připravuje ...

Za slova o pokrytectví se jí dostalo kritiky ze strany ODS. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura prohlásil, že není pokrytectvím, když hájí program, se kterým byl zvolen.

Balíček ve schválené podobě mimo jiné zavádí zdanění zahřívaného tabáku spotřební daní. Zvyšuje limity pro využití výdajových paušálů u živnostníků z nynějšího jednoho milionu korun na dva miliony. Výdajové paušály slouží živnostníkům při výpočtu základu daně. Místo toho, aby dokládali jednotlivé výdaje během roku, uplatní je paušální částkou, kterou zákon stanoví procentem, a to podle jednotlivých druhů podnikání. Do balíčku se zvýšení limitu dostalo na základě pozměňovacího návrhu poslanců ODS a ANO.

Krycí doklady pro celníky

Předloha zahrnuje změnu zákona o celní správě, která umožní celníkům, aby při kontrole hazardu a dodržování elektronické evidence tržeb používali krycí doklady.

Obcím a dalším samosprávám balíček rozšiřuje možnost získat odpočet na dani z přidané hodnoty, kterou zaplatily například při budování infrastruktury. Tato změna podle vlády reaguje na požadavky obcí, které se často setkávají s nemožností uplatnit nárok na odpočet daně u déle trvajících investic.

Daň za zahřívaný tabák

Spotřební daň ze zahřívaných tabákových výrobků by podle návrhu měla být aplikována na váhu, se sazbou daně ve stejné výši, jako je u tabáku ke kouření. Zdanění má začít platit letos, a to šest týdnů od prvního dne měsíce následujícího od vyhlášení daňového balíčku ve sbírce zákonů.

Balíček také na návrh sněmovního rozpočtového výboru prodlužuje České televizi a Českému rozhlasu možnost využívat částečné odpočty na DPH, a to až do konce roku 2021. Zjednodušit se mají daňové odpočty na podporu výzkumu a vývoje. Zpřesňuje se také pravidlo, že pokud si firma najme manažera, který bude funkci vykonávat jako podnikatel, bude jeho odměna podléhat DPH.

Taurus70 ( 13. března 2019 06:25 )

Vzdyt celou dobu jen slibuji a lzou na to jim muze sednout jen clovek rozumu velmi mdleho nabo tzv.stadovy tip jedince😂😂😂😂

prasatkopepicek ( 12. března 2019 22:08 )

Po celou dobu se chovaji jako by meli s Buresem ropne pole nebo diamantovy dul a najednou se setri? To ale muselo byt prekvapeni ze dosly prachy. To ta dortikova baba nevi kdyz budou jen rozdavat, ze jednou sahnou na dno? Bures mlel ze stat bude ridit jako firmu. Jenze nemit dotace tak se mu Agrofert s timhle pristupem davno polozil. Zeman mel pravdu, ze tretina naroda je dementni. Plne to kortesponduje s 33% podporou kterou ma ANO. Kdo tohle muze volit...

jentakjenkobliha ( 12. března 2019 22:05 )

povl981: Co se pořád čílíš troubo, jak nejde o život , jde o howno.

hradnisamohonka ( 12. března 2019 22:03 )

Machna Schillerka se ještě nevzpamatovala od Kalouskova nářezu v Otázkách.

jentakjenkobliha ( 12. března 2019 22:00 )

povl981: Tak to dělej taky a nepráskej, čůňasi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa