Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po Kalouskovi skončil o berlích i Čunek. Zlomil si kotník při adrenalinové zábavě

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
12. března 2019
19:50

Zatímco předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se léčí z operace kolene, na berle musí spoléhat i jeho někdejší lidovecký souputník a rival Jiří Čunek. S nohou v sádře se v úterý objevil v Poslanecké sněmovně, odkud „spěchal“ do nedalekého Senátu. Co stojí za zlomeným kotníkem, ale redaktorovi Blesk Zpráv prozradit nechtěl.

„Zlomil jsem si nohu. Zlomil jsem si kotník, lépe řečeno tedy, takže nic dramatického,“ řekl nejprve Jiří Čunek Blesk Zprávám do telefonu, když si ho redaktor všiml o berlích ve Sněmovně.

Tou dobou už byl Čuněk v nedaleké budově Senátu. Sádru na levé noze má podle svých slov čtyři týdny, dva ještě zbývají. „Adrenalinové sporty vedou k velké radosti a k malé bolesti, což je zlomený kotník, ale vzhledem k tomu, že se to nemuselo šroubovat ani nijak lepit, zlomenina srůstá téměř sama, tak to odnesly jen ty berle a jde to,“ nese zlínský hejtman své zranění statečně.

Senátor kolem svého zranění mlží. Lyže za tím prý ale nejsou. „Z lyžování ne, lyžování je takový normální sport, ale říkal jsem adrenalinový. A všechny nechávám na pochybách, co to je,“ zareagoval Čunek tajuplně.

Už za dva týdny přitom čeká lidovce volba nového předsedy. Delegáti KDU-ČSL si nového šéfa po Pavlu Bělobrádkovi budou vybírat na brněnském výstavišti. Jestli tam dorazí také Čunek, ale není zatím jasné.  

„Brno? To právě nevím, tam mám mít nějakou rekonvalescenci, takže nevím, jak to dopadne. Ale v každém případě mě ty berle při mé práci neruší. Naštěstí jsou nohy potřebné méně než ta hlava,“ odvětil Čunek, který tak víc než kdy dřív spoléhá na služby svého řidiče.

Na předsedu to Čunek tentokrát nezkusí

Právě o Čunkovi se po jeho úspěchu v loňských senátních volbách, kdy zvítězil hned v prvním kole, mluvilo jako o možném kandidátovi na nového předsedu KDU-ČSL, poté, co Pavel Bělobrádek oznámil, že už znovu kandidovat nebude.

A Čunek, který si post předsedy vyzkoušel v minulosti, chvíli váhal. Před časem ale řekl, že do boje tentokrát nepůjde. „Protože jsem mluvil o tom, že bych mohl kandidovat, tak jsem oznámil, že jsem to odmítl,“ řekl s nohou v sádře Blesk Zprávám a přidal hned důvody, proč nechce lidovce vést.

„Podle mě by bylo velmi náročné u poslanců, kteří už mají nějaký názor na tuto vládu, na to s ní nespolupracovat, to znamená jiný názor než já, naráz změnit jejich myšlení. To by asi nešlo, navíc by to bylo zbytečné, protože vláda už je hotová. A myslím, že naše počty ve Sněmovně s tím nic nenadělají,“ dodal Čunek. Pouštět se do přesvědčování lidovců, aby bylo přístupnější k menšinové vládě ANO a ČSSD, nechce. „Navíc bychom ani nemohli do vlády s komunisty,“ dodal.

Dalším z důvodů je prý to, že jako senátor a hejtman má své práce víc než dost a do Poslanecké sněmovny daleko. Chce se prý naplno věnovat přípravě stavby nové nemocnice v kraji. „Což je ojedinělý projekt nejen český, ale také evropský, takže proto jsem tu svou kandidaturu přehodnotil tak, že jsem do toho nešel,“ přidal další z důvodů.

Koho v Brně volit

Koho podpoří při volbě předsedy, ale Čunek prozradit nechtěl. Někdy to je polibek smrti, označovat někoho, navíc mě o to nikdo nepožádal, takže se k tomu nevyjadřuji s tím, že své preference nesděluji,“ postěžoval si trochu na adresu kandidátů na lidoveckého předsedu. O kandidaturu se zatím přihlásili bývalý ministr zemědělství a současný první místopředseda strany Marian Jurečka, předseda poslaneckého klubu a místopředseda lidovců Jan Bartošek a poslanec Marek Výborný

„Určitě z těch tří se dá vybrat. Téměř vždycky, až na malé výjimky, pro nějakou variantu hlasuji, i když třeba není ideální,“ nechtěl Čunek zveřejnit své preference. Zavzpomínal alespoň, s kým měl v minulosti v předsednickém křesle KDU- ČSL problém. „Určitě vím, že například Mirka Kalouska jsem na předsedu nikdy nepodporoval,“ zmínil.  

I po těch letech ale spolu Jiří Čunek a Miroslav Kalousek přeci jen něco společného mají. A tím jsou právě berle. O nich brázdil ještě nedávno malostranské paláce také šéf poslanců TOP 09. Kalouska ale trápí koleno, se kterým je v těchto dnech na rehabilitacích, a tak je omluvený z jednání Sněmovny. A nestihl kvůli tomu zatím ani navštívit čestného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga v nemocni, kde nedávno absolvoval operaci srdeční chlopně.

kradlous ( 13. března 2019 18:10 )

Na rozdíl o Čunka by křivák Kradlousek potřeboval ještě opravit hlavu.

nemocna ( 13. března 2019 02:05 )

Jenom kotník? škoda měl si zlomit vaz a kolik lidem by tak udělal radost a zachránilo by se zvířat od zabití

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa