Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Žárlíte a budeme vám kontrolovat pivo, hrozí polský ministr po kauze s jedovatým masem

Aktualizováno -
21. února 2019
12:50
Autor: ČTK - 
21. února 2019
11:50

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v souvislosti s kontrolami polského hovězího v Česku řekl, že každá záminka je dobrá k obvinění Polska, že má odporné potraviny. V rozhovoru pro Radio Wnet ve čtvrtek uvedl, že věc zveličují ty země, které v oblasti produkce potravin nestačí na polskou konkurenci. Po kauze přestaly některé řetězce odebírat z Polska hovězí maso.

„Možná právě kvůli tomu, že se nám dobře daří, je každá záminka dobrá k tomu udeřit na nás, obvinit nás z toho, že máme odporné potraviny,“ řekl v rozhlasu Ardanowski. „Je to zveličované, protože z toho má někdo užitek, protože buď jsou volby, nebo chtějí rozvíjet svoji produkci a prohrávají v konkurenci s námi, protože vyrábíme více a levněji,“ tvrdí šéf polského resortu zemědělství.

České úřady dnes začaly s kontrolou hovězího z Polska. Stalo se tak poté, co veterináři zjistili, že ve zhruba 700 kilogramech masa z Polska byly bakterie salmonely.

Ministr: Začnem kontrolovat pivo!

Ministr Ardanowski ve středu podle rádia TOK FM varoval, že jestli Polsko bude ze strany Česka „vydírané“, může začít s kontrolami českého piva.

Polský veterinární inspektor Pawel Niemczuk ve středu řekl, že česká strana nezadala informace o nalezení salmonely v polském hovězím do Systému rychlého varování Evropské unie. Rovněž podle něho o nálezu neinformovala polské ministerstvo zemědělství. Niemczuk také dodal, že polské úřady nařídily kontrolu masokombinátu, odkud se nakažené maso do ČR dostalo.

Česká strana si stojí za tím, že informace do systému varování zadala, zatím je však neověřila Evropská komise. „Národní kontaktní místo pro RASFF vložilo do systému varování informaci ve středu ve 13:06, zatím nebyla informace schválena ze strany Evropské komise,“ řekl za Státní veterinární správu Petr Majer.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.

Makro přerušilo dovoz polského hovězího

Řetězec Makro po kauze přestal odebírat hovězí maso z Polska, Tesco čeká s komentářem k současnému dění na přesné znění mimořádných veterinárních opatření, které by měl stát zveřejnit dnes. Agrofert přerušil spolupráci s polským dodavatelem.

Tisková mluvčí Makra Romana Nýdrle sdělila, že řetězec je schopen sehnat hovězí maso z alternativních zdrojů, výpadky dodávek by neměly nastat. Řetězec se podle ní ve středu rozhodl, že maso z Polska odebírat nebude. „Aktuálně toto zboží neobjednáváme," dodala. Zatím řetězec přestává brát z Polska pouze hovězí maso. „Situaci nadále monitorujeme a vyhodnocujeme," dodala.

„Čekáme na další výsledky kontrolních testů, které by měly potvrdit, nebo vyvrátit výskyt salmonely v dané šarži. Prozatím jsme spolupráci přerušili a nevylučujeme ani její úplné ukončení, i když doposud šlo o bezproblémového obchodního partnera," dodal mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Z řetězců bere pak maso z Polska ještě Tesco nebo Kaufland. „Dnes by měla veterinární správa uvést detaily k tomuto opatření a až na jejich základě budeme vidět, co to pro nás bude znamenat. Do té doby je předčasné cokoliv komentovat," sdělil mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. 

Spotřeba hovězího masa v posledních letech v ČR mírně klesá. V roce 2008 činila 10,1 kilogramu na obyvatele, předloni pak 8,4 kilogramu, meziročně předloni podle posledních údajů Českého statistického úřadu klesla o půl procenta.

Vysoká spotřeba byla podle statistiků v 80. letech minulého století, kdy činila i přes 30 kilogramů na hlavu a rok. Následně před rokem 2000 skokově padala, naopak v ČR roste spotřeba drůbežího masa, kterého se předloni snědlo na osobu zatím nejvíce, 27,3 kilogramu. Nejvíc však Češi jedí vepřového, které tvoří více než polovinu české spotřeby masa, předloni šlo o 42,3 kilogramu na osobu.

 

Video  Ochránce zvířat: Závadné maso z Polska není ojedinělé, reportáže by odhalily víc případů i jinde  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anna1234 ( 21. února 2019 16:55 )

.. s manipulací lidí máš sice pravdu, ale v případě polského masa se nejedná o informaci bulváru. Tajná reportáž! z polských jatek byla jednoznačná a hrůzná.

jajas ( 21. února 2019 16:47 )

Zajímavé je, jak s určitostí poznáme, že kupujeme české maso, když se z Polska doveze a tady se udělá přebal na "země Česko". Člověk prý má číst štítky.....no to určitě! Tady se to ví už dlouho, kolikrát jsme už nakoupili tzv. české maso "z Polska".

joun ( 21. února 2019 14:56 )

Nechci se zúčastnit nějaké hysterie proti Polsku, ale z různých materiálú jsem se dověděl, jak fungovaly zemědělské společnosti před rokem 1989 podobné je to i v Izraeli/ a že Češi nepotřebovali dovážet žádné maso, mléko apod. Proč dnes tomu tak není? Když cestuji po Čechách, vidím zničené budovy, kde dříve byly kravíny, vepříny a dnes jsou to ruiny. Kdo se podílel na zničení něčeho, co zřejmě fungovalo? A nejedná se jenom o zemědělství. Stačí se podívat na místa, kde dříve stála ČKD, vyrábějící tramvaje a lokomotivy/dnes Siemens s celou dokumentací bývalé ČKD/, Poldovku, OKD, Čezetu, atd.

bleskbulvar ( 21. února 2019 14:20 )

Z Polska přišlo jedovaté maso. Je třeba to kontrolovat nebo vypovědět. Ostatní jsou jen kecy. Z polskými potravinami to není poprvé a oni místo aby řekli pardon, víckrát se to nestane, jsou drzí a mluví o vydírání. Chucpe, polský ministerský šmejde!!!

petr12 ( 21. února 2019 13:52 )

To je moc dobře že se bude kontrolovat vy dobytkové špinavý!!! zákaznik na tom jen vydělá!!konečně potravinová mafie bude v ***i!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa