Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Maso z nemocných krav je v Česku! Ministra Tomana Poláci naštvali, došlápne si na ně EU

Aktualizováno -
1. února 2019
17:55
Autor: simao, ČTK - 
1. února 2019
15:42

Maso z problematických polských jatek, kde se porážely nemocné a umírající krávy, se dostalo i do České republiky. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD), kterého tím Poláci pořádně dopálili, šlo o zhruba 300 kilogramů hovězího. Spotřebitele vyzval, aby se polskému masu zcela vyhýbali a nejen v obchodech, ale i restauracích se ptali na původ masa. Polský masokombinát, odkud závadné hovězí pocházelo, je uzavřen. A do skandálu, který zasáhl minimálně 14 zemí, se vložila i Evropská unie. Ta zahájila vyšetřování.

„Jsem velmi znepokojen vývojem kolem aféry s polským hovězím masem. Není možné, aby stát EU Polsko nejprve tvrdil, že hovězí maso u nemocných a umírajících krav neopustilo polský trh, aby se hned v dalších dnech zjistilo, že to není pravda,“ hřímal dnes ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). „Ujišťovali nás několikrát, že do ČR nešlo nic,“ dodal.

Dnes odpoledne však ministerstvo podle systému rychlého varování zjistilo, že polská strana nemluvila pravdu. „Hovězí maso z nelegálních porážek v Polsku se dostalo i do ČR,“ potvrdil Toman.

„Jedná se v tuto chvíli řádově o 300 kilogramů masa, v České republice se dostalo na čtyři místa. Byl to Nový Bydžov, Praha, Varnsdorf a Kostelec nad Labem,“ vypočítával na mimořádné tiskovce v pátek odpoledne Toman. Inspektoři Státní veterinární správy okamžitě prověřovali situaci v těchto místech, jedna ze zásilek byla 31. ledna vrácena do Polska.   

Toman: Ptejte se v obchodech i restauracích na původ masa

Polští obchodníci tak byli informováni o tom, že zásilka obsahovala závadné maso. „Polská strana musela vědět, že se k nám maso dostalo,“ upozornil Toman. „Je z toho bohužel patrné, že Polsko nemá systém kontrol a veterinárního dohledu dobře nastavený, nebo tam dochází k častému obcházení zákona,“ doplnil ministr.

V Polsku musí být zajištěno, že tato aféra bude ukončena, vyzval Toman.  Do Polska, ale také na Evropskou komisi kvůli tomu z Česka byly odeslány dopisy. Se žádostí o vysvětlení i ohledně dalšího postupu. Po konzultaci s EK bude Česko zvažovat eventuální zavedení mimořádných veterinárních opatření, uvedl ministr s tím, že by jej však chtěl koordinovat s ostatními státy, aby byla jistota, že polské maso nepřijde ani z ostatních států. 

„Vyzývám spotřebitele, aby do vyřešení kauzy co nejvíce preferovali maso z tuzemských chovů a u dovozového masa, zejména z Polska, důsledně dbali na dohledatelnost. Respektive, aby se mu důsledně vyhýbali,“ apeloval Toman. Spotřebitelé by se dle něj měli ptát nejen v obchodech, ale i v restauracích, odkud maso berou. „S ohledem na vážnost situace opravdu doporučuji polskému hovězímu masu se vyhnout,“ dodal Toman.

Konzumace hovězího z nemocných krav může lidem způsobit vážné zdravotní problémy. Jde o otravy z jídla se závažným průběhem, zánět mozkových blan, zánět kostí a kloubů nebo o těžkou formu sepse. Problémem může být léčení zvířat antibiotiky, můžou tak vznikat rezistence, lidé na něj mohou být alergičtí.

Polské „šmejdy“ odhalila reportáž z jatek

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála reportáž zpravodajské televize TVN24, jejíž reportér se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na severovýchodě země a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka. Viditelně zkažené části masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali kolem 15 kusů nemocného dobytka.

Nejnovější případ vyšetřuje prokuratura v Ostrolence. Jatka, kde byl nemocný dobytek porážen, úřady nařídily zavřít a maso, k němuž chyběla náležitá veterinární osvědčení, bylo staženo z trhu. Polská veterinární správa zahájila kontroly na jatkách.

2,7 tuny podezřelého polského hovězího v EU

Závadné polské maso již odhalili mj. na Slovensku, ale 800 kilogramů také ve Francii a 100 kilogramů v Portugalsku. Hlavní polský veterinář ve čtvrtek přiznal, že Polsko vyvezlo do deseti zemí Evropské unie 2,7 tuny podezřelého hovězího, podle EU ho ale bylo mnohem víc, celkem 9,5 tuny. Tehdy však ještě Poláci ujišťovali, že Česká republika mezi těmito zeměmi není. Maso totiž dle něj skončilo vedle výše zmíněných zemí i v Rumunsku, Švédsku, Maďarsku, Estonsku, Finsku, Španělsku a Litvě.

Polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski porážku nemocných krav a obchodování s jejich masem považuje za „nahodilý incident“, který kazí pověst polských potravin.

Evropská unie spustila vyšetřování

Evropská unie zahájila vyšetřování skandálu kolem problémového masa z Polska. Kontroloři v pondělí odcestují do Polska, aby situaci analyzovali, potvrdila dnes mluvčí Evropské komise. Skandálem je podle komise zasaženo nejméně 14 zemí včetně České republiky. Příslušný polský masokombinát v Mazovském vojvodství, kde polské úřady provádějí vyšetřování mimo jiné kvůli ilegálním porážkám zvířat, byl uzavřen.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála reportáž zpravodajské televize TVN24. Z ní vyplynulo, že během noci byl na jatkách porážen nemocný dobytek. Ilegální praktiky potvrdil i hlavní polský veterinář Pawel Niemczuk. „Byla to ilegální procedura prováděná v noci, kdy chyběl veterinární dohled,“ řekl Niemczuk.

Chtějí chránit českého spotřebitele

Podle Tomana se však problémy s polským masem opakují. A nejen s ním. „Co se týká dalších kauz, vzpomeňme si na kauzy posypová sůl - bylo to zameteno pod koberec. Za posledního půl roku tam bylo osm případů, ať to byly nedovolené postřiky na ovoci, na zelenině, ať to byly drůbeží výrobky, krůtí výrobky a toto je další kauza. Všechno nasvědčuje tomu, že kontrolní systém v Polsku nefunguje,“ podotkl Toman s tím, že cílem je samozřejmě „chránit českého spotřebitele bez ohledu na cokoliv“.

Znepokojena nad vývojem kauzy polského hovězího je i Státní veterinární správa ČR. „Zvýšili jsme kontroly v místě určení, to znamená tam v případě polského masa kontrolujeme veškeré dodávky, které jsou k dispozici, odebíráme vzorky na laboratorní vyšetření tak, abychom se přesvědčili, že zásilka je v pořádku. Vedle toho samozřejmě provádíme kontroly i v restauracích, které koordinujeme i se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí,“ ujistil dnes na tiskovce ředitel správy Zbyněk Semerád.

„Co se týče těchto čtyřech případů, tak okamžitě po obdržení této informace odjeli inspektoři do míst, aby zjistili, jak bylo naloženo s touto zásilkou, jestli už byla spotřebována, protože samozřejmě tato informace přišla až poté, tam to zdržení je několik dnů z hlediska polské strany,“ pokračoval.

Jedna ze zásilek šla do veřejného stravování

Podle Semeráda přitom nejde o ojedinělou kauzu a varoval, že půjde o chybu celého polského systému, protože zásilky nedorazily přímo z problematických jatek, ale byly dvakrát překoupeny. „O jedné zásilce, která měla 100 kilo, víme, že byla vrácena (...) Co se týče těch tří zásilek, jedna byla 100 kilo, jedna 20, jedna 4. Inspektoři tam vyjeli, ale může být, že už byla zkonzumována, v jednom případě šla do veřejného stravování,“ uvedl Semerád. Teoreticky není vyloučeno, že se podezřelé polské maso dostalo ke spotřebitelům již dříve, doplnil s tím, že se však i v minulosti dělaly kontroly.

Příjemci masa v ČR podle Petra Majera ze Státní veterinární správy loni nahlásili přes 14 000 tun hovězího masa, které obdrželi z Polska. Do ČR se dostalo skoro ve 28 000 dodávkách. Z něj veterináři při zhruba 350 kontrolách prověřili kolem 600 tun masa. „Nějaká závada byla zjištěna u zhruba 30 kontrol. Téměř ve všech případech šlo o nenahlášení zásilky tak, jak ukládá zákon, v několika případech pak o nedostatky ve značení či dokumentaci,“ uvedl Majer. Dodal, že nebyly zjištěny žádné závažné závady, na jejichž základě by zásilka byla vrácena do místa původu nebo zlikvidována v asanačním podniku.

hejhej ( 3. února 2019 10:36 )

flesch2z: Nejsme svéprávný národ díky našim politikům. 40 let jsme byli pod diktaturou SSSR a už skoro 30 let pod diktaturou EU.

anna1234 ( 2. února 2019 15:00 )

.. ty máš tabu záběry, já i maso. Právě protože si nedělám iluze o jiných jatkách je pro mně představa, že do sebe soukám něco takového, prostě nepřijatelná.

naidka ( 2. února 2019 14:06 )

To bylo pro Annu. Bojím se něco odeslat, kam to vlítne.

naidka ( 2. února 2019 14:03 )

Nezapomeň, že na jatkách dělají samí vypatlanci, primitivové, hulváti, prostě řezníci. Jiný člověk by tak hroznou práci dělat nemohl. Záběry z jatek jsou mě tabu.

anna1234 ( 2. února 2019 13:43 )

.. příspěvek ve 13:41 přeskočil, měl být na kalinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa