Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman překvapil, pochválil Petříčka. A vtipkoval o „bandě čtyř“ na Hradě

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
30. ledna 2019
18:38
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
30. ledna 2019
15:37

Na Pražském hradě se ve středu odpoledne řešila zahraniční politika. Prezident s šéfy parlamentních komor a některými ministry probrali oslavy vstupu do NATO, ovlivňování české politiky ze zahraničí, ale i situaci na Ukrajině, a řeč přišla i na brexit. Zeman žertoval o velké čtyřce a velké překvapení čekalo šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka. Po vlně kritiky se totiž dočkal od prezidenta Zemana pochvaly. 

„Jak se tak na nás čtyři dívám, my bychom se mohli nazývat velká čtyřka,“ přivítal prezident Zeman zbývající trojici nejvyšších ústavních činitelů na Pražském hradě. „Ale nepochybuji o tom, že naše opozice nás bude nazývat banda čtyř,“ uvedl vzápětí prezident. Možná si ale ani neuvědomil, že mezi přítomnými je zástupce opozice – kterým je šéf Senátu Jaroslav Kubera z ODS.

„Protože jsme byli všichni demokraticky zvoleni, tak si z toho pochopitelně vůbec nic nedělám,“ dodal Zeman s úsměvem. Poté co prezident zavelel k odchodu do kanceláře, pokračoval ve slovní hříčce předseda Poslanecké sněmovny. „Chybí nám tu pes,“ naskočil na žertovnou notu Radek Vondráček. „Kdo, pes?“ ptal se Zeman. „Ano, čtyři z tanku a pes,“ doplnil šéf Senátu Kubera.

Načež se prezident zastavil a začal polemizovat. „Počkejte, to byli tři, ne, dobře čtyři z tanku a pes a pak to překládal Emil Hácha – jak se to jmenovalo…“ nemohl si Zeman vzpomenout. „Tři muži ve člunu,“ zareagoval pohotově Vondráček. Zeman ho pak pochválil jako učitel žáka a všichni společně zmizeli za dveřmi kanceláře.

 

Poprvé s Petříčkem a hned s pochvalou

Nynější schůzka byla první, které se účastní i Petříček. Zeman šéfa diplomacie opakovaně kritizoval, označoval ho přitom za loutku nebo za amatéra. Spory spolu měli mimo jiné kvůli rozdílnému pohledu na konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou v Azovském moři, kde Petříček zastával stejné postoje jako jeho kolegové ze zemí Evropské unie. Rozdělení dnešní schůzky na dvě části je netradiční, v minulosti se vždy všichni aktéři setkání účastnili od začátku.

Petříček ale dostal prý od prezidenta pochvalu, a to za uklidnění situace v kauze Huawei. 

„Pan prezident ocenil ministra zahraničí, jak jednal s velvyslancem, že zklidnil situaci,“ řekl po schůzce „velké čtyřky“ a dalších ministrů předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Petříček se sešel s čínským velvyslancem na počátku ledna v souvislosti s varováním Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před hardwarem a softwarem firmy Huawei, proti němuž se čínská ambasáda ohradila. Zeman kvůli kauze NÚKIB kritizoval a mluvil o možné odvetě z čínské strany.

„Já jsem rád, že pan prezident ocenil, že jsme se snažili diplomaticky záležitost vyřešit, protože Česká republika dělá to, co má dělat. To je chránit si svoji bezpečnost, ale zároveň máme zájem rozvíjet ekonomické vztahy s Čínou,“ řekl Petříček.

Výročí vstupu do NATO

Na Hradě přišla řeč také na oslavy, které mají připomenout 20. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance (NATO). Historické datum připomene 12. března velká oslava na Pražském hradě, zúčastnit se jí mají také prezidenti zemí V4 - tedy Slovenska, Polska a Maďarska. Přijet mají také ministři zahraničí a obrany. Do Španělského sálu jsou pozvaní senátoři, poslanci i členové vlády a na 100 zahraničních hostů i s doprovodem. 

Ministerstvo zahraničí bude v ten samý den pořádat také bezpečnostní konferenci.  

Politici se také shodli na tom, že považují za nešťastný odchod Velké Británie z Evropské unie, a podle ministra Petříčka je potřeba najít cestu, aby brexit co nejméně bolel. 

Brexit, Rusko a Izrael

„Česká republika od počátku jasně říká, že brexit je velmi nešťastný. My bychom byli radši, kdyby Velká Británie v Evropské unii zůstala, nicméně se musí najít cesta, jak zajistit, že brexit bude co nejméně bolet,“ okomentoval brexit šéf české diplomacie s tím, že téma původně nebylo na programu schůzky, ale ústavní činitelé se mu nemohli vzhledem k aktuálnosti vyhnout.

Petříček zároveň vyloučil to, že by se ČR snažila dohodnout s Británií na bilaterální bázi. „V tuto chvíli bychom rádi udrželi jednotu EU27, abychom koordinovali svůj další postup s ostatními členy Evropské unie,“ řekl ministr. Jednostranně podle něj nelze nalézt řešení. Nechtěl předjímat, zda by EU mohla ustoupit dalším britským požadavkům na dohodu o vystoupení. „Potřebujeme vědět, co přesně britská strana chce, jaké vidí možnosti, abychom dosáhli dohody,“ řekl ministr.

Tématem byly i vztahy s Izraelem. Ústavní činitelé „podporují posilování a další rozšiřování české přítomnosti v Jeruzalémě cestou plného využití potenciálu Českého domu, jež je dalším krokem v záměru přemístit velvyslanectví ČR do Jeruzaléma v souladu s mezinárodním právem“. Český dům Zeman otevřel při listopadové návštěvě v zemi.

Video  Zemana v izraelském parlamentu vítaly fanfáry i „díra“  - Zdroj - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

Ve vztahu k Rusku potvrdili jednotný postoj NATO a EU, včetně postoje k budoucnosti smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) či hodnocení událostí v Azovském moři. Podle ústavních činitelů Rusko stále může učinit kroky k udržení platnosti smlouvy. Té hrozí ukončení, protože Západu vadí nová ruská střela, která podle něj smlouvu porušuje.

Ukrajinu chtějí ústavní činitelé i nadále podporovat v reformním úsilí. „Stejně jako v případě Ruska i od Ukrajiny ČR očekává naplňování demokratických procesů a odmítá jejich jednostranné kroky bez respektu k zájmům a cítění druhé strany,“ uvedli politici ve společném zápisu ze schůzky.

Ladění not u oběda

Na koordinační schůzku se přitom prezident s šéfy obou komor chystal už před dvěma týdny na společném novoročním obědu, kam si Jaroslav Kubera prý nesl dva popsané archy s poznámkami.

Jednání v podobné sestavě k české zahraniční politice se naposledy na Hradě konalo loni v polovině září. Prezident, premiér, předsedové obou komor Parlamentu a ministři obrany a zahraničí se na těchto setkáních pokoušejí sladit své postoje k důležitým zahraničním tématům.

Setkání by se mělo konat pravidelně přibližně jednou za čtvrt roku. To příští by mělo být podle ministra zahraničí v květnu. Pozvání - ale až o hodinu později - dostali vedle šéfa české diplomacie také vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (oba ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

 

onanym01 ( 31. ledna 2019 07:30 )

PROTOŽE NEMÁ RÁD BLBCE.

PPP150W ( 30. ledna 2019 21:31 )

Trochu mi nejde do hlavy, jak může prezident, který má být nadstranický, hovořit o "naší opozici". Zcela veřejně přiznává, že někomu straní? Že je s někým v holportu? Kdo může být opozicí demokraticky zvoleného prezidenta přímou volbou jiný, než jeho nevoliči. Proč má za opozici třeba toho Kuberu?

ameae ( 30. ledna 2019 19:25 )

Kdo má pořád číst ty tvoje debility?

ameae ( 30. ledna 2019 19:18 )

Obvykle má pravdu, i když je to brutus.

xiioma ( 30. ledna 2019 19:06 )

Zemana by měli taky zrušit za ty jeho sprosťárny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa