Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Hrad na mušce Sněmovny? Kteří soudci promluví příště? Připravte se na úterý, říkají poslanci

Autor: ČTK, for - 
23. ledna 2019
23:10

O dalším postupu v kauze možného ovlivňování soudců Hradem rozhodnou poslanci z podvýboru pro justici v úterý 29. ledna. Zvažují pozvání dalších elitních zástupců justice, vznik vyšetřovací komise však nikoli. Postupy Hradu, a to včetně prezidenta Miloše Zemana, o kterých je dnes informovali soudci Josef Baxa a Vojtěch Šimíček, označili za potenciálně závažné, nestandardní a nevhodné.

„Můžeme si pozvat jiné soudní funkcionáře kvůli zjištění, jestli těch ovlivňování bylo více. Můžeme si říci, že se nebudeme schopni dál nikam pohnout. Můžeme navrhovat nějaká opatření,“ uvedl předseda podvýboru, někdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Věc je ale, jak dodal, natolik závažná, že by rozhodně měl být stanoven nějaký další postup.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek by chtěl zjistit, kteří další ústavní soudci vedle Šimíčka byli Hradem osloveni. Slyšet by chtěl i předsedu Nejvyššího soudu Zdeňka Šámala.

Za nejproblematičtější označil Michálek vyjádření bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, že mu Zeman naznačil možnost jmenování předsedou Ústavního soudu, pokud by NSS podle prezidentova přání rozhodl v případu nejmenování tří vysokoškolských docentů profesory. Bylo by to podle Michálka „za hranou ústavnosti“ a Zeman by se k tomu měl vyjádřit.

Válková: Hrad jednal nestandardně

Exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) označila za důležité, že v kauze i podle vypovídajících soudců nebyla ohrožena nezávislost justice. I podle ní by však bylo jednání Hradu „velmi nestandardní a nevhodné“, pokud by se tvrzení obou soudců prokázalo.

Podle Marka Výborného (KDU-ČSL) by podvýbor měl oslovit další špičky justice. Zatím se ale nedomnívá, že by se kauzou měla zabývat Sněmovna jako celek. Výborný zpochybnil tvrzení prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, že Zeman nemohl naznačovat Baxovi jmenování do čela Ústavního soudu, neboť ústavních soudců je nyní plný počet.

Poslanec poukázal na to, že předčasný odchod z funkce předsedy Ústavního soudu již dříve naznačoval Pavel Rychetský. Rezignaci ze zdravotních důvodů ke konci ledna ohlásil také ústavní soudce Jan Musil.

O tom, že Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta, psal nedávno týdeník Respekt. Baxa pak v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách. Zeman se následně proti interpretacím kontaktů jako ovlivňování soudců ohradil, šlo podle něho o doporučení, která jsou vyjádřením názoru. Senátor Václav Láska (SEN 21) podal na Mynáře trestní oznámení pro podezření ze zasahování do nezávislosti soudu.

pavel11 ( 24. ledna 2019 13:36 )

neskutečné co se stále vytváří za špínu,křivárny,intriky,lži proti Zemanovi,Babišovi ale že se toho humusu zučastní i vrchol soudcu.Kteří mají debatu mezi čtyřma očima a pak žalují,udávají,lžou,špiní,pomlouvají.U nás se takovým nepolehlivým říka pavlačové drbny,udavači,ubožáci.Přeci oni nemají ani charakter naší sousedky a kolik poslancu stéjneho charakteru to řeší,vyšetřuje,česká skorumpovaná televize,novinářská verbež to řeší už tři dny ubohost svoloče demokracie špíny podrazu.Co na to pan Rychetský že soudci si někde něco řeknou s někým a pak jak ubožáci dětí druhé třídy to všude slepičí. To je učelová komedie spíš tragedie soudcu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa