Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kalousek vytáhl mučení a vraždy. KSČM však jásá, zdanění restitucí církvím protlačila

Aktualizováno -
23. ledna 2019
11:09
Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. ledna 2019
09:37

Komunisté dnes zažili ve Sněmovně velký den. Do třetího čtení doputoval jejich návrh na zdanění finančních náhrad za církevní restituce. Opozice mluvila o krádeži, ale též pokrytectví, nechávat rozhodnutí o přípustnosti tohoto návrhu na Ústavním soudu, ke kterému tento spor spěje. Jeho rozhodnutí se však šéf KSČM Vojtěch Filip neobává. A hlasování ho potěšilo. Poslanci návrh komunistů schválili, zákon dmíří do Senátu.

Návrh na zdanění finančních náhrad totiž podporují vládní ANO i ČSSD. Sněmovnou dnes návrh hladce prošel. Pro komunisty šlo přitom o důležitou podmínku pro podporu vzniku menšinové vlády Andreje Babiše a nejednou již upozorňovali na to, že jejich podpora nemusí být nekonečná a mohou se případně přidat i k dalšímu hlasování o nedůvěře vládě.

O to, jak by celá věc dopadla u Ústavního soudu, nemá šéf KSČM Vojtěch Filip strach. „Nemám z toho obavu. Vezměte si, že dokonce zpětně zdanili výsluhový příspěvek fyzickým osobám, policistům a vojákům. A Ústavní soud řekl co? Nic. Tak proč by neměl být finanční příjem zdaněn? Když máte poškozené auto, budete mít vyplacenou pojistku, tak je to váš zdanitelný příjem. Ten příjem se daní vždycky,“ řekl již dříve v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Pirát: Chcete zavřít hubu komunistům

S tím nesouhlasí mj. Piráti. Dle nich shodí Ústavní soud návrh ze stolu. „Vláda nedoložila to údajné předražení církevních restitucí v době, kdy byly přijímány,“ vytkl dnes Mikuláš Ferjenčík návrhu. Soud jej tak velmi pravděpodobně zruší, míní. Poukázal i na analýzy od ústavně - právních expertů, dle kterých vláda měla dodat podkladové materiály, aby doložila údajné předražení restitucí. Podle Ferjenčíka bez analýzy dochází jen k „žonglování s čísly“.

„Já absolutně nechápu, pokud vláda chce skutečně ty restituce zdanit, proč tu analýzu nedodala (...) My jsme chtěli dokument, který by sloužil jako podklad pro Ústavní soud, až bude ten zákon posuzovat, a jako že ho posuzovat bude, a vy jste se na to prostě vybodli, protože chcete zavřít hubu komunistům, pardon ústa, aby podpořili vládu, a současně nechcete, aby to ve skutečnosti prošlo,“ zaútočil Ferjenčík.

Křik zloděje, rýpl si lidovec

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek reagoval, že v tomto případě není žádná vládní analýza třeba. „Stačí, když se zorientujete v čase a prostoru a budete se sem tam řídit selským rozumem,“ kontroval.

Za KDU-ČSL dnes na plénu promluvil poslanec Marek Výborný, který varoval, že dochází k útoku na právní jistoty v Česku a snaze popřít základní principy právního státu tím, že „zloděj tady křičí: Zdaňte, co jsem ukradl“. Apeloval na poslance ANO, aby si uvědomili, že takový útok na právní stát nelze zobchodovat za podporu vlády.

Kalousek: Mučení, popravy a obrovský zločin

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) Blesk Zprávám nedávno řekl, že otázka zdanění církevních náhrad má dvě roviny - politickou a právní.

„Ta politická je neúnosná tím, že před 70 lety byly církve okradeny úplně o všechno. Jejich duchovní byli často uvězněni, mnozí umučeni, mnozí popraveni, byl spáchán obrovský zločin. Po 70 letech se podařilo dosáhnout částečné napravení křivdy, a to současně s narovnáním vztahů mezi státem a církví. To nejsou jen restituce – to je celkové narovnání vztahů mezi státem a církvemi,“ upozornil. „A pokud někdo chce po 70 letech ty subjekty oloupit znova, opět jsou mezi nimi komunisté, tak je to jenom druhý zločin a druhá sprostá krádež,“ dodal Kalousek.

Babiš v „železech“ a „cinknutá, odporná hra“

Dnes během diskuze ve Sněmovně Kalousek uvedl, že ani podle něj nechce ANO zdanění skutečně prosadit. „Na moravských biskupstvích pan Faltýnek a na českých biskupstvích pan Babiš říkají: Nemusíte se bát, on nám to ten Ústavní soud shodí, ale my teď potřebujeme ty komunisty. Hrajete tuhle nefér, cinknutou, odpornou hru, ale neuvědomujete si, že tím opovrhujete právním státem a říkáte to všem občanům. Proč by měli občané dodržovat právní pořádek v ČR, když jím opovrhuje premiér a jeho nejbližší spolupracovníci,“ zaútočil. 

Kalousek připomněl 67. výročí akce Klášter, nezákonné likvidace klášterů za komunistického totalitního režimu. Pustil se přitom do současných komunistů pořádně zostra. „V noci jste přepadli kláštery, odvezli jste jejich obyvatele, mučili jste je, vraždilili, desítky jich bylo umučeno, stovky jich bylo uvězněno, zpustošili jste jejich majetky. Ano, vy, protože vy jste nástupníci tohoto zločinu. Dnes, po 67 letech, pácháte úplně stejnou křivdu a úplně stejnou krádež, akorát při tom neteče krev, ale právní stát pláče v koutě úplně stejně,“ zuřil Kalousek, který věří, že drtivá většina poslanců se jednou bude za dnešní hlasování stydět. Podle něj zdanění předkládá „vláda, jejíž předseda měl být v železech už dávno“.

Zaorálek: Kalousek nikdy neuměl dělat politiku

Andrej Babiš se omluvil ze schůze z pracovních důvodů. Faltýnek na Kalouska reagoval slovy: „Ano, byla to, pane předsedo Kalousku, vaše nefér cinknutá hra. Jak jde o peníze, každý argument je dobrý. Nikdo nezpochybňuje církevní restituce, co má být ukradeno, má být vráceno. Ale vráceno v reálné ceně.“ Kalousek se nedal: „Lžete a kradete,“ kontroval.

Do Kalouska se zostra pustil především Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Zbytečně se tady dovolávají čísel, analýz, zbytečně se dovolávají právního vzdělání a respektování, je to úplně nesmyslné, protože tady jde úplně o něco jiného. Naprosto zbytečně pan Kalousek dnes zase spustil svůj motor výrazů, které tady používá tak hojně, že už ho člověk ani neposlouchá,“ reagoval exministr zahraničí a restituce označil za politický problém a politické rozhodnutí, které bylo učiněno silou, bez dostatečné podpory veřejnosti.

„Politicky jste to zpackali, neudělali jste něco, co bylo skutečnou odpovědí na minulost, ta se dá udělat jenom tak, že je na tom shoda (…) Udělali jste to silou, udělali jste to způsobem, který nebyl fér a takto to cítí velká část společnosti, proto je tu ta debata. Je to vaše chyba. Pane Kalousku, kroťte svá slova, ten hlavní problém je váš, vy neumíte dělat politiku, nikdy jste neuměl,“ hřímal Zaorálek.

Pokus o oslabení církví a pokrytectví

Církevní restituce rezonovaly Sněmovnou od samého rána. Staly se i tématem jediné z ranních tiskovek. Lidovec Jan Bartošek (KDU-ČSL) je přesvědčený, že krok je protiústavní a hraje se o „předvídatelnost práva a zda budeme respektovat smlouvy a zákony, které jsme přijali“. Vláda činí kroky, které do budoucna poškodí ČR, varoval.

Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) míní: „Podle nás je to další loupež. Tak, jako loupež proběhla komunisty po roce 48, tak je to opět pokus o loupež a oslabení církví.“ Dle ní jde o „devastující“ podkopávání našich judaisticko – křesťanských kořenů.

Jan Farský (STAN) míní, že „není možné, když tady napravujeme hříchy minulosti, tak vytvářet další hříchy do budoucnosti“. Někdo tady přišel zločinným způsobem o majetek, nešlo tedy o „dar, který je potřeba zdanit“, upozornil. Podle Farského tak nyní dochází k aroganci moci, pošlapávání právního státu, ale také k pokrytectví. „Pokud někdo přenáší odpovědnost na Ústavní soud, nevykonává mandát poslance tak, jak slíbil,“ dodal.

„Šílená úlitba“ KSČM, zuří Rakušan

Farský nyní čeká, že Senát komunistický návrh vrátí zpět do Sněmovny. Míní však, že vše skutečně k úStavnímu soudu spěje. „Cena, kterou platíme za tuto koalici je obrovská a ještě obrovská evidentně bude,“ uvedl Farský.

Jeho stranický kolega Vít Rakušan připomněl, že se KSČM nyní lépe než kdykoli v minulosti daří díky podpoře menšinové vlády prosazovat volební program - navzdory chabému volebnímu výsledku v posledních volbách, po kterém zbylo komunistům 15 poslanců. „Úlitba komunistické straně jenom za to, abychom mohli v klidu vládnout, je opravdu šílená. Pokud hnutí ANO na sebe bere tu zodpovědnost, že se relatizivují naše vlastní dějiny, o tom, že krádež už není krádeží, je to zodpovědnost, která je fatální (...) My samozřejmě doufáme, že v těch dalších kolech projednávání dojde ještě ke zvratu,“ dodal Rakušan.

Kováčik: Pozor, abychom nedopadli jako Zeman

Šéf poslaneckého klubu Pavel Kováčik (KSČM) dnes na plénu uvedl, že nesouhlasí s jistotou, se kterou se předjímá názor Ústavního soudu a byl by opatrný, aby nedopadl „jako pan prezident, kterému kdekdo hází na hlavu, že ovlivňuje soudy“. Varoval před tlakem na Ústavní soud, aby rozhodl v neprospěch návrhu KSČM a připomněl tak zároveň kauzu kontaktů hradního kancléře Vratislava Mynáře se soudci. Podle Kováčika dnešní nepopularita církví vychází z „podstaty chování některých církevních představitelů některých církví“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janhu ( 24. ledna 2019 20:54 )

kolaborantům s nacisty katolické sektě tu havlofašisti mafiáni ods, top09stan,kdu,zel, lidem, vv , vydali majetky za stamiliardy, pole,louky,lesy,stavební pozemky,domovy důchodců

kradlous ( 24. ledna 2019 14:27 )

Kdo konečně zavře hubu tomu opilci.Křivák se 4% voličů si neustále myslí jak je důležitý a užitečný.Již několikrát předvedl o co mu jde.Jemu jde jenom o to aby neustále škodil a dostávat vládu do konfliktů a krize.

schwertrans ( 24. ledna 2019 10:44 )

Nebylo náhodou KDU-ČSL ( lidovci) ve vládě národní fronty spolu skomunisty?

Ladany ( 24. ledna 2019 06:57 )

Zákon o církevních restitucích, tak jak byl přijat, vůbec neměl spatřit světlo světa... Byl přijat vládou Petra Nečase, která vůbec neměla mandát vzniknout. Vznikla podvodem, neboť volby 2010 vyhrála ČSSD, která měla být vyzvána k sestavení vlády, ale povolebně vzniklá koalice ODS, TOP09 a LIDEM přispěchala, že má většinu, což je ovšem nepřípustné, protože si koalici měly strany dojednat předvolební, což bylo riskantní, protože kdyby dohromady tyto strany nedostaly 15%, do sněmovny by se nedostaly a proto to neudělaly.. Jak prosté...

jajas ( 24. ledna 2019 06:47 )

Církev nabádá ke zdrženlivosti, pokoře, střídmosti....přitom odedávna chlastala víno ze džbánů a s umaštěnýma hubama požírala pečenou zvěřinu! Že se ten Kalousek nestydí se jich tak zastávat! Jen ať platí! A ze svého! Stát jim dává prachy i na platy! Tak ať dělají nějakou poctivou a potřebnou práci za plat, který bere většina občanů.....tedy plat trapný...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa