Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poslanci schválili rozpočet. Obědy zdarma nebudou, komunistům ale vláda vyšla vstříc

Aktualizováno -
19. prosince 2018
18:40
Autor: Jakub Veinlich - 
19. prosince 2018
11:01

Poslanecká sněmovna ve středu večer podle očekávání schválila státní rozpočet na příští rok. Bude míst schodek 40 miliard korun. Opozice při projednávání přípravu státního rozpočtu cupovala. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je připravený spíš pro konec světa. Pro zákon hlasovalo 108 poslanců ANO, ČSSD a KSČM, proti bylo 88 poslanců. Sálem zněly během projednávání výrazy o pekle, konci světa, ale i hříších předsedy vlády.

Poslanci přidali 600 milionů korun pro obce na opravy a stavby škol a nájemních bytů, jak chtěla předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM), a 327 milionů korun na investice v sociálních službách, jak chtěl Roman Onderka (ČSSD).

Drtivou většinu poslaneckých pozměňovacích návrhů Sněmovna odmítla, schválila pouze návrhy dvou poslanců KSČM. Hana Aulická Jírovcová uspěla s návrhem přidat 200 milionů na sociální služby a Zdeněk Ondráček s přesunem 100 milionů korun na hasiče a policisty. Návrh bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) na navýšení příplatků pro učitele ve výši 700 milionů korun ale Sněmovna zamítla. Stejně jako zhruba stovku dalších změn.

„Vláda řekla, že jim nezáleží, v jaké situaci se ocitnou pracovníci sociálních služeb, je to neúcta. Až budou lidé odcházet pracovat jinam a až se zastaví některé projekty, tak víme, kdo za to může,“ zkritizoval přijetí mírnější verze tohoto návrhu předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Právě lidovci chtěli přidat do sociální oblasti celkem jednu miliardu. Razantní navýšení z rozpočtu chtěli také Piráti a ODS.   

I z tohoto důvodu lidovci návrh státního rozpočtu nakonec nepodpořili. Proti byli také zástupci ODS, SPD, STAN i TOP 09 a Piráti.  

Hlasovací mašinérie v akci

Více než 100 pozměňovacích návrhů zaměstnalo poslance několik desítek minut. Při hlasování způsobil menší rozruch bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který odsoudil zamítnutí pozměňovacího návrhu poslankyně Věry Kovářové (STAN). 

„Právě teď jste odmítli 3 miliony korun pro muzeum Jana Palacha,“ hřímal na poslance Kalousek. Ve Sněmovně mu ale mimo mikrofony vysvětlili, že peníze na muzeum půjdou, avšak ne samostatně, ale z rozpočtu ministerstva kultury. 

„Možná ano – možná ne – proč bych tomu měl uvěřit? Už jsme tu slyšeli i veřejný slib, že 16. prosince nemá sněžit,“ zpochybňoval Kalousek rozhodnutí poslanců.

Při zdlouhavém hlasování nad pozměňujícími návrhy, ke kterým dávala ministryně financí Alena Schillerová postupně zamítavé stanovisko, zkusil řídící schůze Vojtěch Pikal z ministryně vytáhnout návrh, se kterým vůbec souhlasí. Že by mohla Sněmovna hlasovat nejdříve právě o tom návrhu. 

Zpravodajka zákona Miloslava Vostrá z KSČM ale Pikala upozornila, že by tím porušil proceduru. A ve Sněmovně zazněl smích. 

Na Hradě dostanou přidáno

Jako jeden z mála pozměňovacích návrhů, který poslanci v rozpočtu schválili, je ten z pera zpravodajky zákona – komunistky Vostré. Poslanci tak kývli na přidání 16 milionů korun prezidentské kanceláři. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl k zákonu před finálním schvalováním ve Sněmovně během diskuse vystoupit. Rozpočet prý dokáže uhájit ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ani ona ovšem před poslanci při diskusi nevystoupila. Hájila ho až těsně před hlasovacím maratónem o různých pozměňovacích návrzích. 

Schillerová se pustila do Kalouska

„Zaznívalo tady projídání budoucnosti, kupování si voličů, uplácení voličů a jiné výrazy. A já si kladu otázku, není to spíš splácení státního dluhu?“ hájila svou práci na rozpočtu ministryně. Připravené výdaje a příjmy státu podle ní kopírují priority menšinové vlády ANO s ČSSD podporovanou komunisty. 

„Nejhorší rozpočty už tato země zažila. A zažila i ministry, které tuto zemi nejvíce zadlužili – a tím byl také bývalý ministr financí Miroslav Kalousek,“ pustila se ministryně do jednoho ze svých předchůdců a kritiků Miroslava Kalouska.  

Pirát Ferjenčík: Je to jako od úředníků

„Podobný rozpočet by připravila úřednická vláda. Vůbec nepočítá s důchodovou reformou, není vyrovnaný, přestože se s tím počítá ve vládním programovém prohlášení,“ kritizoval hned po obědě předkládaný vládní návrh Pirát Mikuláš Ferjenčík. „Vůbec nepřipravuje Českou republiku na zhoršení ekonomické situace,“ tepal dál vládu.

Jako špatně připravenou kritizoval Václav Klaus ml. (ODS) oblast školství. I když ministr Robert Plaga (ANO) mluví stále o navyšování prostředků, nikde se to prý neprojevuje. Ani v lepší úrovni studentů, ani ve vyšších platech učitelů. „Nemáte koncepci v rozpočtu. Máte stejnou koncepci jako v zahraniční politice a to je smutné,“ opřel se do vlády Klaus.  

Stovka pozměňovacích návrhů

K „zákonu roku“ předložili poslanci na 100 pozměňovacích návrhů, které čítají dohromady změny za více než 144 miliard korun. Někteří poslanci počítají s diskusí dlouhou několik hodin.

Jako jeden z prvních vystoupil předseda poslaneckého klubu TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Ve svém vystoupení upozornil, že jeho strana rozhodně rozpočet na příští rok se schodkem 40 miliard nepodpoří. A to i proto, že vláda nedokázala akceptovat žádnou z navrhovaných alternativ TOP 09.

„Byl by to dobrý rozpočet, kdyby přišel konec světa, ale ten se nechystá a vláda tak stejně rozpočet koncipuje,“ reagoval na předložený vládní návrh Kalousek.

„Vykupujete si hříchy“

„Vykupujete si hříchy svého předsedy a prodáváte budoucnost České republiky,“ cupoval rozpočet i další z předsedů opozičních klubů Jan Farský z hnutí STAN. „Proč mají obědy zdarma dostávat i vaše děti a vnuci?“ divil se nad návrhem, který by měl plošně podle vlády zavádět obědy zdarma pro děti na základních školách i pro předškoláky.

„Neziskové organizace mapují situaci a odhadují, že takto ohrožených je asi 100 tisíc dětí,“ zasazuje se o návrh Farského kolegyně z klubu STAN Věra Kovářová. S návrhem přidat tři miliony na památník Jana Palacha neuspěla.

Video  Obědy zdarma že setřou rozdíly mezi dětmi? Naivní, říká vzdělávací expertka.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Lidovcům chybí v rozpočtu dostatek peněz na školství, obranu a bezpečnost. Sociální služby jsou podle poslankyně Pavly Golasowské podfinancované zhruba o jednu miliardu – a to nejen kvůli nízkým platům pracovníků se seniory a nemocnými.

„Pokud vláda nebo ministerstvo financí řekne, že sociální služby dofinancuje až v průběhu roku, tak varuji, že je to cesta do pekel,“ reagovala lidovecká poslankyně.

Stát podle předsedy SPD Tomia Okamury potřebuje dietu. Ovšem nikoli na úkor důchodců a dalších potřebných, ale na úkor „všech pijavic a parazitů přisátých na státní rozpočet“, kritizoval návrh rozpočtu.

Piráti chtějí ušetřit na poštovném

S návrhem, který prý povede k modernizaci státní správy, vystoupila poslankyně Olga Richterová (Piráti). Stát by podle ní mohl ušetřit na poštovném mezi úřady i na lince úřady–firmy. Pomohlo by podle ní jediné – kdyby ke komunikaci sloužily výhradně datové schránky. 

„Na poštovné dává stát zhruba dvě miliardy ročně – i obyčejný i doporučený dopis bude vždy řádově dražší než používání datové schránky,“ překvapila Richterová ostatní kolegy analýzou. Náklady na jednu zprávu poslanou přes datovou schránku přitom vypočetla na zhruba čtyři koruny a sedmdesát haléřů. 

„Lidé ale mají mít i tak možnost zvolit si cestu komunikace se státem a úřady dle svého,“ dodala Richterová.  

Příjmy: 1,465 bilionu. Výdaje: 1,505 bilionu

Návrh státního rozpočtu pro rok 2019 počítá se zvyšováním penzí v průměru o více než 900 Kč a polepšit by si měli také státní zaměstnanci. Ruku pro rozpočet chtějí zvednout vládní ANO a ČSSD a také komunisté, kteří drží menšinový kabinet svými hlasy u moci.

Rozpočet počítá s celkovými výdaji 1,505 bilionu a příjmy 1,465 bilionu korun. Rozpočet počítá s růstem ekonomiky o 3,1 procenta a průměrnou mírou inflace 2,3 procenta. Nezaměstnanost by měla stejně jako letos zůstat na 2,3 procenta. 

Pokud se chce Česko vyhnout rozpočtovému provizoriu, musí prezident Miloš Zeman návrh státního rozpočtu podepsat do konce roku. Senát se zákonem nezabývá. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pavel11 ( 20. prosince 2018 10:22 )

Nejvíce pískali jako krysy tuneláři,křiváci,práskači ODS KDU Piráti samožřejmě starostové tam kde je křivárna,humus tam je Farský,Gazdík,Němcová Fiala Džamila,Rakušan,Bělokřivák,Jurečka,Pospišil,Schwarzenberk,Pekárová,a největší rumový tanečník,zloděj,tunelář,křivák Kalousek s drzostí tuneláře který tento stát zadlužil ve stovkách miliard společně s ODS TOP kDU vyrabovali co se dalo občany ojebávali takovým stylem že Alcapone byl učedník. A tato svoloč kvičela jako krysy že příjdou o zlodějiny,konta plné nenažrané huby.Díky pane Babiš že jste tu smradlavou chamrad vykopal od koryt,zlodějin,chrochtání čunat!!!

avitka ( 20. prosince 2018 09:16 )

... asi těžký inteligent...

avitka ( 20. prosince 2018 09:09 )

Podepisuji se pod každým Vašim slovem...

kristinn ( 20. prosince 2018 04:30 )

len človek s nízkym IQ ponižuje svojho oponenta, alebo toho, kto má iný názor na vec. Tvoj výrok svedčí o tvojom IQ húpacieho koňa a to ešte toho koňa urážam. Podobne je to aj s prispievajúcim "semia".

kuna_ab ( 20. prosince 2018 04:07 )

Ty můžeš nadávat. Pánbožková megera ze státu vražedných mafií nemá nárok.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa