Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemana čeká perný týden. Prezident se vydá na vládu a pak letí za Merkelovou

Autor: Jakub Veinlich - 
12. září 2018
09:05

V létě se prezident Miloš Zeman objevoval na veřejnosti minimálně. Ministry Jana Kněžínka (za ANO) a Janu Maláčovou (ČSSD) jmenoval v ústraní za zavřenými dveřmi, čímž jen přiživil spekulace o svém zdraví. I program na Zemi živitelce Zemanovi spolupracovníci v Českých Budějovicích na konci srpna zkrátili. Teď má ale prezident v plánu schůzek požehnaně: zúčastní se jednání vlády, výpravy do Německa nebo zahájení výstavy ke 100letému výročí vzniku Československa.

Už na tuto středu si prezident Miloš Zeman svolal na Pražský hrad nejvyšší ústavní činitele, tedy předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD), šéfa Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO), premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zahraničí Jana Hamáčka (ČSSD). Ladit spolu mají zahraniční politiku České republiky.  

„Všichni pozvaní budou s panem prezidentem řešit například nadcházející návštěvu Miloše Zemana v Německu, bude se řešit určitě i návštěva Izraele, a tak dále,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

„Podle mých informací by v té době měl být předseda Senátu v zahraničí, takže by měl být omluven,“ dodal Ovčáček ke schůzce.

„Válka“ se Štěchem pokračuje

Milan Štěch má přitom s prezidentem dlouhodobě napjaté vztahy. V době, kdy se představitelé státu sejdou na Pražském hradě, bude na plánované oficiální návštěvě Francie. Cestu chtěl ale podle informací Blesk Zpráv zkrátit a požádal Hrad, aby začátek schůzky posunul a začala místo ve 14 až v 17 hodin.

Jenže Hrad jeho prosbu nevyslyšel. Stejně tak odmítl také Štěchovu náhradnici - místopředsedkyni Senátu Miluši Horskou. Horní komora parlamentu tak nebude mít na schůzce svého zástupce. 

Na schůzce by naopak neměl chybět šéf ČSSD Jan Hamáček, který je pověřený řízením ministerstva zahraničí. Zeman totiž v létě odmítl jmenovat šéfem české diplomacie kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho a Hamáček, i když slíbil, že situaci přes léto vyřeší, si termín prodloužil a posunul ho až za druhé kolo voleb do Senátu, které bude 12. a 13. října.

Video  Zeman opomenutý předseda Senátu Štěch: Budu volit Drahoše, vztah se Zemanem je chladný  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Úkolem politiků je pokusit se dohodnout a nezatěžovat zbytečně veřejnost. Nebylo by vhodné případnými spory zatěžovat horkou fázi kampaně,“ řekl Hamáček novinářům na tiskové konferenci po jednání předsednictva ČSSD na konci srpna.

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se nechal slyšet, že od Hamáčka očekává nové jméno na ministra zahraničí, protože Pocheho odmítá znovu prezidentovi ke jmenování navrhnout. „Působení pana Pocheho je velice negativní, je jasné, že on nebude ministrem,“ řekl premiér minulý týden v nedělní Partii na Primě.

Cesta za ministry kvůli rozpočtu

Příští středu pak prezident dorazí na vládu. S cestami za ministry přitom dost šetří. Přímo v úřadu se s celou vládou setkává prakticky jen při projednávání státního rozpočtu na další rok. Tentokrát bude mít Zeman cestu kratší, než obvykle. Kvůli rekonstrukci Strakovy akademie totiž vláda zasedá v Hrzánském paláci, který je na dohled od Pražského hradu.

„Pan prezident plánuje zavítat na jednání vlády o státním rozpočtu ve středu 19. září v 8 hodin,“ řekl Blesk Zprávám Zemanův mluvčí Ovčáček. V červenci, když jednala Poslanecké sněmovna o důvěře vládě, Miloš Zeman přímo před poslanci kabinet za přípravu rozpočtu ještě se schodkem 50 miliard korun kritizoval.

„Schodkový rozpočet lze pochopit v době krize, nikoliv hospodářského růstu,“ řekl Zeman před poslanci. Během léta proto Zeman s premiérem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou a jeho poradním týmem v Lánech o rozpočtu ještě vyjednával. Schůzka přitom trvala 27. července zhruba pět hodin. 

„To, že plánujeme deficit, neznamená, že ten rozpočet dopadne deficitem,“ řekl po schůzce novinářům Babiš. „Pan prezident se velmi intenzivně zajímal o to, z čeho jsme vycházeli při sestavování rozpočtu,“ popsala průběh schůzky Schillerová. Tehdy ještě v Lánech přitom obhajovala rozpočet se schodkem 50 miliard korun. Na sklonku léta ale oznámila, že deficit bude o 10 miliard nižší. A svou rétoriku změnil i Zeman.

„Vzhledem k tomu, že jsem se seznámil s tím, jak rychle pokračuje jednání o státním rozpočtu, tak dám vládě jedničku, a to dávám málokdy,“ liboval si Zeman a pochválil ministryni financí: „Nejenže paní ministryni financí Schillerové se ještě podařilo snížit plánovaný schodek státního rozpočtu z padesáti na čtyřicet miliard, takže jsme stále na cestě k vyrovnanému rozpočtu, ale zatím to vypadá tak, že se všechno dohodlo a že v tomto rámci budou splněny ty základní požadavky všech zúčastněných stran, opakuji základní požadavky, nikoli nesmyslně vysoké nároky.“

Výprava za Angelou Merkelovou

Příští středu bude mít prezident Zeman navíc hodně náročnou. Po jednání na vládě totiž Zeman odletí na státní návštěvu Německa. Podle informací Blesk Zpráv by měla návštěva trvat tři dny a mezi oficiálním programem by měl mít Zeman i soukromá setkání.

„Pan prezident navštíví nejen Berlín, ale také Postupim,“ nastínil část programu pro Blesk Zprávy mluvčí Ovčáček s tím, že podrobnosti o programu státní návštěvy Hrad zveřejní počátkem příštího týdne.

Video  Angela Merkelová se setkala s prezidentem Zemanem  - Blesk/ Tadeáš Provazník
Video se připravuje ...

Jisté je, že by se měl potkat nejen se spolkovým prezidentem, bývalým sociálnědemokratickým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem, ale také německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Zeman kritizoval Merkelovou kvůli migrantům

Právě kancléřku Zeman v nedávném rozhovoru pro TV Barrandov opět kritizoval za proimigrační politiku v souvislosti s vypjatou situací po vraždě pekaře, za kterou mohou podle všeho dva mladí přistěhovalci ze Sýrie a Iráku. Protesty ani po několika týdnech od vraždy nedaleko českých hranic ve městech Chemnitz neutichají a zapojili se do nich i radikálové.

„Já upřímně s těmi demonstranty docela sympatizuji, oni v podstatě říkají Mutti Merkelová sem pozvala migranty a tady máte důsledek,“ řekl Zeman v TV Barrandov.

Prezident letí do Německa zhruba dva týdny poté, co byl u západních sousedů na své první oficiální návštěvě ve funkci premiéra i Andrej Babiš. S kancléřkou Angelou Merkelovou mluvil právě i o migrační politice. Na jejím řešení se ale neshodli.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 12. září 2018 19:50 )

Je mi líto pana prezidenta, že musí té odporné zrůdě Merkelové, která má na rukou krev nevinných lidí, podat ruku. Ta by potřebovala, aby jí někdo plivl do jejího odporného ksichtu.

jentakjenkobliha ( 12. září 2018 11:53 )

Jedině berlou Mrazilkou.

vvogh.t ( 12. září 2018 10:51 )

a vop rcá jí

jemtakjen ( 12. září 2018 08:55 )

Máš pravdu, Zeman a Babiš jsou milenci ale netahej mezi ně slušné lidi.

jemtakjen ( 12. září 2018 08:03 )

Už ses zase počůrala ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa