Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Expertka: Útoky na neziskovky jsou problém. A pro Čechy nejsou lidská práva dost důležitá

Autor: peb, ČTK - 
9. prosince 2018
16:42

Česká společnost nepovažuje lidská práva dostatečně za důležitou záležitost. Panuje spíš názor, že už jsou prosazena a není potřeba je dál chránit. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Martina Štěpánková to řekla ČTK při příležitostí Dne lidských práv, který připadá na 10. prosince. Za velký problém zmocněnkyně považuje výpady vůči neziskovým organizacím. Den lidských práv se připomíná na výročí, kdy valné shromáždění OSN přijalo v roce 1948 Všeobecnou deklaraci lidských práv.

„V Česku je obecně problém, že lidská práva nejsou úplně dostatečně vnímána jako něco zásadně důležitého. Není to tak, že lidská práva máme a nemusíme je chránit. Aktivní ochrana je trvalý proces a součást demokratického právního státu,“ uvedla Štěpánková. Poukázala na důležitost neziskového sektoru v pomoci dětem, seniorům, postiženým či cizincům a v ochraně jejich práv. 

Neziskové organizace pod palbou 

Neziskové organizace se staly terčem kritiky i nenávistných komentářů na sociálních sítích. Někteří politici začali zpochybňovat jejich přínos a volali po omezení dotací. Prezident Miloš Zeman už dřív neziskové organizace označil za „pijavice na státním rozpočtu“. O přezkoumání dotací mluvil premiér Andrej Babiš(ANO). Odborníci na sociální problematiku ale zdůrazňují, že bez prospěšných společností by se v Česku zhroutily třeba služby pro seniory, handicapované a další potřebné. Neziskové organizace zajišťují pomoc, kterou neposkytuje stát, kraje či obce, a dokážou ji navíc dělat levněji.

„To, co z mého pohledu vnímám jako velmi špatné a problematické, je kritika vůči nevládním organizacím. Zejména vůči těm, které se zabývají aktivním prosazováním práv, ať už v oblasti genderu, ekologie či ochrany migrantů. I tyto organizace mají mít své místo a svou roli,“ uvedla Štěpánková.

Podle ní výpady poškozují celý nevládní sektor. „Veřejnost si často neuvědomuje, že služby a aktivity, které nevládní organizace dělají, sama čerpá,“ podotkla zmocněnkyně. Za úsměvné označila debaty o tom, že by lidé, kteří chtějí konat dobro, měli pracovat zadarmo. „Není možné vše dělat jen dobrovolnicky,“ zdůraznila Štěpánková. Dodala, že už tak velkou část aktivit organizace dobrovolnicky zajišťují.

Dobrovolníci odpracovali 6 a půl miliardy za rok

Podle údajů Českého statistického úřadu dobrovolníci v Česku odpracovali v roce 2016 celkem 46,13 milionu hodin a zdarma odvedli práci za 6,41 miliardy korun. Proti roku 2015 tak lidé v neziskových organizacích věnovali dobrovolnicky prospěšné činnosti téměř o milion hodin víc. Hodnota práce byla vyšší zhruba o půl miliardy.

Podle Štěpánkové v ČR chybí občanské vzdělávání, které by zahrnovalo výchovu k mediální gramotnosti i aktivnímu občanství. Na koncepci odborníci už začali pracovat. Zmocněnkyně uvedla, že v příštím roce bude pokračovat vládní kampaň proti rasismu.

Sedmdesáté výročí přijetí deklarace připomene v pondělí debata na ministerstvu zahraničí. Zaměří se na naplňování lidských práv, jejich vztah k politice i vývoj právního státu ve střední Evropě. Velvyslanectví ČR či Francie ve víc než deseti zemích východní Evropy, Asie a Latinské Ameriky uspořádají snídaně s debatou o stavu lidských práv v daném státě.

pavel11 ( 11. prosince 2018 08:10 )

neziskovky jsou největší zločin proti vlastním lidem.Přínášejí zlo,migranta,zločince,teroristy,znásilnovače,nemoci,humus. Neziskovky vyvážejí do světa organizovaný zločin,uprchlíky,vrahy,terorismus,kdo jim platí lodě na plavbu zločincu,zmetku,které umyslně vozí kdo to organizuje trest doživotí je málo!!

panbuch ( 10. prosince 2018 01:01 )

Paní Štěpánková zaměňuje dojmy za pojmy...a pokud jde o "aktivní občanství" (které si některé neziskovky pletou s propagací "multi kulti" a pomalu už chtějí, aby se děcka ve škole učili Korán) ...pak jsem pro Výchovu k vlastenectví - to je myslím daleko potřebnější. A paní Štěpánková, jak je to s při práci s dojmy obvyklé, nedoložila jediný konkrétní fakt, kde Český právní řád dostatečně nezajišťuje dodržování a vymahatelnost "lidských práv". Určitě nikdo nechce aby neziskovkáři pracovali zadarmo, to se paní Štěpánková úmyslně plete - ale určitě nechci, aby pracovali na účet daňového poplatníka. A když už se vede debata o kvalitě práce zpravodajců - není od věci zkoumat soukromé zdroje a podporovatele "nevládek" a pokud vyvíjejí aktivity v rozporu s bezpečností našich občanů, eventuálně jim takříkající zatnout tipec. Vážení, "Istanbulská úmluva", pokud bude ratifikována, bude pro nevládky na mnoho let netušený zdroj finančních prostředků z peněz daňových poplatníků /a sám stát nemá v tuto chvíli představu o jaký objem podpory by vlastně v konečném důsleku mohlo jít/ pro takzvané ziskovky - a mnoho vychytralých parazitů se jen třese na to, aby mohli dále žít "na vysoké noze" a dále předstírat práci - TO JE TO OČ TU PŘEDEVŠÍM BĚŽÍ a o čem nejen, ale i paní Štěpánková urputně mlží....

Sibyla ( 9. prosince 2018 21:29 )

neziskovky spotřebují hodně peněz jen na svůj provoz, platy, cestování apod. Obecně se dá říci, že z každé darované stokoruny se k potřebným dostane tak max. dvacka.

AliceNovakova3 ( 9. prosince 2018 20:37 )

Neziskovky jsou na h..... Jejich účelem není vůbec pomáhat, ale samozřejmě musí mít hlavičku "pomáhat", protože jinak by nedostali prachy. To by musela být jedna centrální, aby byla pro všechny přístupná a průhledná. To že někde okrajově působí a potřební o tom nevědí je k ničemu. Sami máme v rodině problémy, ale musíme si pomoci a snažit se sami. Bláhově si nemyslíme, že by se na nás někdo vrhl a řešil problémy za nás, to neříkám ještě financoval. Ale kdo v tom umí chodit, tak je to dobrý byznys.

justine ( 9. prosince 2018 19:36 )

Víte, právě jste napsal(a) naprostou hloupost. Mezi nejznámější "neziskovky" patří např. politické strany a hnutí (např. ANO je rovněž "neziskovou organizací"), dále např. církevní organizace, různé spolky, nadace, obecně prospěšné společnosti, ale i profesní komory a také zájmová sdružení firem (!) Toto všechno jsou "neziskovky", které vykonávají činnost za účelem podpory nějakého zájmu nebo podpory nějaké (třeba znevýhodněné, ale nejen) skupiny lidí (podle toho, na co jsou zrovna orientovány). Jen v Česku jich je přes 100 000, v Německu řádově mnohem, mnohem více. Největší a nejvíce finančně náročnou neziskovou organizací v Česku je Fotbalová asociace České republiky, která obdržela na dotacích přes 300 miliónů. Druhou je organizace CESNET, která sdružuje vysoké školy a Akademii věd. Za mne - méně podpory fotbalu, více raději vědě nebo neziskovkám, co podporují ohrožené skupiny lidí, jako seniory, postižené, děti, lidi se vzácnými nemocemi... Přijde mi to naprosto v pořádku. Nikde v neziskovkách žádný "byznys" nevidím. Byznys je, když vyděláváte pro "zisk", na konci roku vám zbyde "zisk". Neziskovým organizacím žádný "zisk" nezbývá, protože podléhají přísným pravidlům reportování a rozpočtovým pravidlům státu. Cokoliv jim zbyde navíc z dotací, musí vracet. Takže prostě žádný "zisk" z podstaty netvoří, tudíž to prostě z podstaty není byznys jako prase. Nikdo není státem tak brutálně kontrolán (myšleno žádná soukromá firma) jako právě neziskové organizace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa