Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šlechta vs. Česko: Zažili bezpráví, říká Schwarzenberg o Lichtenštejnech

Autor: Mii, bel, map - 
10. prosince 2018
05:59

Příslušníci rodu Lichtenštějnů zcela jistě nebyli Němci, tudíž Benešovy dekrety se na ně vztahovat neměly a jejich majetek byl zabaven nezákonně. Myslí si to senátor Tomáš Czernin (TOP 09), sám příslušník šlechtického rodu. Jejich šance soudy vyhrát je ale mizivá, dodává poslanec Karel Schwarzenberg (TOP 09). Dekrety jsou podle něj příliš citlivé téma a nikdo na ně sahat nechce. Lichtenštejnové však dle něj zažili bezpráví.

Byli, nebo nebyli Němci. Fakt, který rozhodne, zda mají Lichtenštejnové právo na navrácení svého majetku v Česku. Oni tvrdí, že došlo k omylu, jako Němce je při sčítání lidu v roce 1930 nahlásil jejich zaměstnanec, sami se za Němce nepovažují.

Tento zápis ovšem způsobil, že se v roce 1945 stali oběťmi Benešových dekretů a jejich majetek jim český stát jako „zrádcům a kolaborantům“ znárodnil. Řadu ze sebraných pozemků a nemovitostí stále nezískali zpět. I proto Nadace knížete z Lichtenštejna rozeslala ve čtvrtek předžalobní výzvy státním institucím a podnikům požadující vydání majetku.

Schwarzenberg: Dekretů se nikdo nedotkne

Kolegové ze šlechtických rodů souhlasí, že se stali oběťmi bezpráví. Němci nebyli a celé je to nedorozumění. Jejich šance u soudů vidí ale jako minimální.

„Nevím, podle čeho byli znárodněni, ale v žádném případě nebyli Němci. Oni jsou takový zvláštní případ, kníže je hlava státu a v žádném případě se na ně nevztahovaly dekrety,“ říká Tomáš Czernin (TOP 09) z vinařské větve rodu Czerninů.

Podobný názor má jeho stranický kolega Karel Schwarzenberg (TOP 09). Problémem podle něj je, že Češi se do Benešových dekretů bojí zasahovat. „Tady není odvaha do toho jít. Nikdo se toho (dekretů, pozn. red.) nechce dotknout. Ale je to jasné bezpráví,“ říká nejznámější šlechtic v Česku.

Navrácení tisíců hektarů lesů

Podle československých soudů se k německé národnosti přihlásil lichtenštejnský kníže František Josef II., proto jeho majetek propadl. On byl ale podle nadace občanem Lichtenštejnska, které bylo v druhé světové válce neutrální, a tak vnímat takového člověka jako Němce je porušování mezinárodního práva.

Lichtenštejni se proto snažili s Českem domluvit na mimosoudním vyrovnání. Jednání ale nikam nevedla, jako jediné řešení tak vidí soudy. Jde hlavně o navrácení zhruba 60 tisíc hektarů převážně lesů na území Česka.

Proti samotným Benešovým dekretům nic nemají, říkají. Vadí jim jen, jak byly použity proti nim. Nepožadují ani navrácení majetků v rukou soukromých osob nebo neziskových organizací, ale pouze majetku, který drží stát.

Spory se šlechtou probíhají neustále

Nejde o první spor, který Česko vede se šlechtickým rodem. Soudilo a aktuálně se tu soudí i několik dalších významných urozených větví, například právě Černínové, domovský rod senátora Tomáše Czernina. Dožadují se tří desítek panství, zámků a polností v jižních Čechách za více než miliardu korun.

O majetek za 3,5 miliard korun usilují také dva příslušníci rodu Walderode a v jednání je vrácení renesančního zámku v Opočně Kristině Colloredo-Mansfeldové z rodu Colloredo-Mansfeldů. V neposlední řadě se s Českem soudili příslušníci rodů Serenyiů a Harrachů.

Video  Schwarzenberg (80) upadl ve Sněmovně: Vyděšení poslanci přerušili schůzi  - PSP
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luder ( 11. prosince 2018 09:00 )

Soudného českého občana úplně tahá za uši a oči to,, chill, když tenhle protičeský gauner mluví o tom, že někdo jiný než on a jeho protičeská TOP09 je zkázou Česka, to je typický příklad rčení Podle sebe, soudím druhé!!!! Všimněte si, že kdykoliv se v lokálním či evropském orgánu hlasuje o něčem, co má na ČR vliv, zástupci téhle protičeské galerky vždycky pevně a neochvějně zastávají postoje cizích zemí proti ČR, vrcholem bylo hlasování Niedermayera a dalších kolem něj proti ČR v souvislosti s odmítáním kvót ze strany naší země....tihle lidé by bez problémů vítali Hitlera jako někoho, kdo konečně těm hloupým a zapšklým Čecháčkům ukáže, jak se věci mají řídit!!! O tom jsem bytostně přesvědčen, Šwancovo označení dr. E. Beneše za válečného zločince, který by měl být souzen v Haagu, mi ještě teď rezonuje v uších!!!

Diginka ( 10. prosince 2018 13:17 )

Jistěže pan kníže neužívá svůj titul zbytečně a není v naší zemi monarchie, ale raději mít na trůnu chytrého knížete než ...doplní si každý sám. V této diskusi se i podle stylu pozná, kdo sem píše a raději se takové diskusi jaká se vede v zaplivané hospodě raději vyhnu obloukem.

gabreta ( 10. prosince 2018 13:08 )

Ten kašpar z Orlíka, Schlafenberg, má hroší kůži, že si dovolí mluvit o Benešových dekretech. Ten šmejd, kterej je společně s Havlem prolomil!!

arne100 ( 10. prosince 2018 13:08 )

actimel:Souhlas!

majojo ( 10. prosince 2018 12:05 )

Tihle evropští feudálové jsou tak vzájemně prokřížení... tak proč bratránkovi nepřihrát ještě trošku majetečku? On zase najde jinou cestičku, jak to oplatit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa