Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman do předávání metálů zapojí i Hradní stráž. Oddělí vyznamenané od lidí

Autor: ČTK, for - 
22. listopadu 2018
23:35

Hradní stráž vytvoří příští rok před udílením státních vyznamenání u Pražského hradu špalír, kterým ocenění projdou. Prezident Miloš Zeman je tak chce oddělit od demonstrantů. Řekl to ve čtvrtek v televizi Barrandov. Letos udělalo 28. října zhruba 30 lidí před Hradem uličku a na přicházející na slavnostní udílení vyznamenání křičeli „hanba“. Zeman odsoudil také aktivisty, kteří vyhodili do odpadkového koše kytici 17. listopadu. 

Zeman zmínil, že pokřikování na účastníky slavnostního večera ve Vladislavském sále 28. řijna bylo obzvlášť odporné, protože na ceremonii přicházeli i příbuzní vojáků, kteří padli v Afghánistánu. „A protože za demokracii se má bojovat, tak jsem se rozhodl, že příště tam bude špalír Hradní stráže. Hradní stráž vzdá čest těm, kteří jsou vyznamenáni, a jejich příbuzným,“ uvedl prezident. Demonstranti, které označil za fašistické křiklouny, budou podle něj vytlačeni někam jinam.

Lidé, kteří letos před udílením vyznamenání demonstrovali, nesli mimo jiné transparenty s nápisy „Invaze je teď“, „Braňme se“ nebo „Masaryk přivedl republiku na svět, tihle ji pohřbívají“ s odkazem například na Zemana, Babiše nebo Okamuru.

Prezident: Do koše raději aktivisty 

Prezident odsoudil také aktivisty, kteří v sobotu 17. listopadu vyhodili do odpadkového koše kytice, jež u památníku na pražské Národní třídě položili někteří politici. V odpadcích skončily květiny od Zemana, premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo šéfa hnutí SPD Tomia Okamury. „Jestli dochází i k takovým excesům jako házení kytek do koše, tak to už hraničí s fašismem,“ uvedl Zeman.

Podle policie se aktivisté vyhozením květin dopustili přestupků proti majetku a občanskému soužití. Policisté z nich podezírají jednoho muže a jednu ženu a jejich případ předají městské části Praha 1.

Agent_007 ( 23. listopadu 2018 05:46 )

To nejsou demonstranti,ale odpad společnosti a zastánci destrukčního kalouskova bloku.

cocumysvole ( 23. listopadu 2018 00:46 )

A dělá dobře. Čestný špalír je pocta a taky zabrání různým zhovadilcům po vyznamenaných cokoli házet.

deInis ( 23. listopadu 2018 00:12 )

Za rok ví kulovku co bude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa