Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Přijedu i za sto let.“ Zeman popřál Slovákům lásku a štěstí, sklidil mohutný potlesk

Autor: bud - 
30. října 2018
19:42

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) vyrazili na Slovensko oslavit tamní výročí vzniku Československa. Slováci ho slaví o dva dny později po Češích u příležitosti podpisu Martinské deklarace. Zatímco Babiš odletěl v úterý ráno, Zeman už v pondělí večer. Sešli se při slavnostním ceremoniálu a položili věnec k pamětní desce na místě, kde byla deklarace schválena. Zeman v projevu popřál Slovákům lásku, štěstí a šťastnou budoucnost. Opakovaně sklidil mohutný potlesk a avizoval, že dorazí i za sto let.

Zeman i Babiš se dopoledne v Martinu sešli u pietního aktu a uctili výroční podepsání Martinské deklarace. Na místě byli i jejich slovenští protějšci, premiér Peter Pellegrini a prezident Andrej Kiska. A za Česko dorazili také předsedové horní i dolní komory Parlamentu Milan Štěch (ČSSD) a Radek Vondráček (ANO) nebo ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

„Na světě nejsou bližší národy než naše“

Prezidenti Zeman a Kiska se shodli, že na světe neexistují bližší národy než jsou Češi a Slováci. Oba také ocenili, že jsou pryč doby vzájemných výčitek „kdo na koho více doplácí“ a že se po rozdělení obě země opět sešly v Evropské unii. Zeman si jen rýpl, že by uvítal, kdyby „současní projektanti EU byli kvalifikovanější“.

Potom Slovákům popřál hodně lásky, štěstí, přátelství a šťastnou budoucnost a zároveň se podivil nad tím, že státní svátek k výročí založení republiky byl vyhlášen poprvé za 100 let. „Když mě pozvete i za sto let, rád přijedu. Budu sice starší, ale doufám, že moudřejší,“ zavtipkoval Zeman a sklidil od přihlížejících lidí potlesk.

Slavnostní projevy pak pronesli i další čeští a slovenští politici. Zazněly obě hymny a na pódiu vystoupil symfonický orchestr nebo třeba slovenský operní pěvec Peter Dvorský. Úvod slavnostního programu pokazil silný déšť, postupně se ale vyjasnilo. Vše zakončily salvy z děl.

Přestože 100 let od založení Československa slaví Češi i Slováci společně, není na Slovensku 28. října státním svátkem. Oficiální oslavy jsou tak naplánovány až na úterý, kdy se připomíná právě přijetí Martinské deklarace. Tou se v roce 1918 slovenští představitelé oficiálně přihlásili ke vzniku samostatného československého státu. Státní svátek Slováci ani tento den nemají, ale letos ho zákonodárci jednorázově vyhlásili.

Babiš chtěl halušky a Moniku nechal doma

Premiéři a prezidenti obou zemí po skončení oslav společně poobědvali, podávala se kachní paštika, jelení medailonky, tekvicové pyré a ořechový dezert. Jediný Andrej Babiš si vyžádal bryndzové halušky. „Dostal jsem výjimku, protože jsem požadoval halušky. Jako jediný jsem je měl a ostatní mi to záviděli,“ vysvětlil

Zeman po obědě s Pellegrinim vyrazil na letiště a potom do Česka. Babiš ještě v Ružomberoku slavnostně poklepal na základní kámen nové výrobní haly v závodě papírenského výrobce Mondi SCP a večer se zúčastnil galakoncertu Slovensko v srdci Evropy.

Zatímco při nedávné cestě do Londýna ho doprovodila i manželka Monika, tentokrát se s premiérem neobjevila. „Dneska zůstala doma, nikdo tady neměl manželku, takže by se to ani nehodilo. Ona navíc v Tatrách byla nedávno soukromě s přáteli,“ řekl Babiš na dotaz Blesku.

Připomeňte si, jak 100 let Československa oslavili Češi:

Video  Přehlídka 2018: Během oslav 100 let vzniku ČSR se předvedla armáda i záchranáři.  - Blesk Zprávy / Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Přečtěte si více o Martinské deklaraci, kterou se Slováci připojili k Československu

zada ( 30. října 2018 14:18 )

Všem škarohlídům, kteří prezidenta Zemana nemají rádi doporučuji přečíst článek PL : https://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Kricite-na-Zemana-a-pak-rikate-ze-jsme-luza-Ale -luza-jste-vy-Ostry-dozvuk-slavy-28-rijna-s-mnoha-mnoha-vzkazy-557412 O tom kdo rozděluje naši republiku se rozhodlo už v 90 letech tohoto století. Nikoli Zeman.... stačí si přečíst. Máme dobrého, pracovitého a inteligentního prezidenta . My občané, které "kavárna" nazvala lůzou, jsme zvolili dobře

agfor ( 30. října 2018 14:13 )

Miloš asi zapomněl, že za 100 let tu nebude žádná EU, ale Spojené arabsko - africké emiráty a bílí evropané budou mlátit 5x denně hlavou o zem - směrem k Mekce.

xxxx678 ( 30. října 2018 13:53 )

Díval jste se včera na Bartoše? ČT 24.

janhu ( 30. října 2018 13:18 )

co oslavují ? to co zničili ? ČESKOSLOVENSKO bylo rozbito,rozkradeno ,zadluženo a zotročeno v EU a NATO havlofašistickými zrůdami, Masaryk by havlozrůdy puče 1989 postavil před soudní tribunál za velezradu a odsoudil by je Drahoš Kalouskův kandidát top09 stan,Kladně se vyjádřil k možnosti přijmout 2 600 uprchlíků podle kvót.........vítač islámských teroristů https://zpravy.idnes.cz/diskuse-s-prezidentskym-kandidatem-jiri-drahosem-fv1-/domaci.aspx?c=A17062 9_175731_domaci_kop výzva vědců za přijímání islámských teroristů www.vyzvavedcu.cz :: podepsán Drahoš bas ,Kocáb, Pánek, Bělobrádek, Putna ,Hřebejk,Rejžek výzva přijímačů islámských uprchlíků, říká jasně :politici neohlížejte se na názory občanů a přijímejte islámské uprchlíky proti vůli občanů citace :: Proto žádáme politiky, Jednejte jako odvážní státníci, Vyzýváme vás, abyste ve věci přijímání uprchlíků zohledňovali skutečné potřeby a možnosti, ne vrtkavé nálady veřejného mínění. Všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení. Ti skutečně potřební musí být přijímáni a integrováni na základě individuálního a spravedlivého výběrového procesu..... http://www.vyzvavedcu.cz/ *********************************************************** **************************************************************************************** prezident Zeman společně s Orbánem,Ficem,jsou největší osobnosti současné Evropy které se nebojí říkat nahlas co si myslí o všem ,včetně špatných nápadů EU jako jsou islámská imigrace agresorů a nebojí se postavit většině loutek v EU tito pánové ač nejsou bez chyby hájí zájmy svého národa, své země, což je dnes u politiků vzácné,

kukukuu ( 30. října 2018 12:32 )

Zeman Slováky zpéroval, že svátek založení ČSR slaví jednou za 100 let, ale byl hodný, vypustil připomínky jako že produkce jejich pivovarů je vhodná jen na oplach zubních protéz.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa