Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Hanebnost, chlebíčky si nechte.“ Kdo chyběl na vyznamenáních? Nepřišla ani Ledecká

Autor: všm, ČTK - 
28. října 2018
22:35

Na státních vyznamenáních k 28. říjnu chyběla řada politiků i veřejně známých osobností. Někteří z nich totiž kvůli neshodám s prezidentem Milošem Zemanem neobdrželi na ceremoniál pozvání, popřípadě byli vítaní jen na následné recepci. Jiní ho sice dostali, ale možnosti nevyužili. Akci tak nepřihlížel například Karel Schwarzenberg (TOP 09), expředsedkyně dolní parlamentní komory Miroslava Němcová (ODS) či nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Chyběla i olympionička Ester Ledecká, která dostala metál. 

Část zákonodárců, které prezident Miloš Zeman nepozval na nedělní předávání vyznamenání, ale z hradní kanceláře jim přišla alespoň pozvánka na následnou recepci, na Hrad nešla. Mezi nimi exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) či bývalá předsedkyně dolní parlamentní komory Miroslava Němcová (ODS). Poslankyně v otevřeném dopise hlavě státu vytýká, že na oslavu stého výročí nepozval ty, kteří mají výhrady k jeho pojetí prezidentského úřadu.

Podle Němcové Zeman neakceptovatelným způsobem rozděluje celou společnost. „Na oslavu významného milníku naší historie jste nepozval některé příslušníky akademické obce, představitele veřejného života, členy zákonodárného sboru. Jde zejména o ty, kteří mají výhrady proti způsobu, jakým vykonáváte svůj úřad,“ uvedla v listu. Oznamuje v něm, že na recepci proto nepřijde a výročí si připomene a důstojně oslaví jiným způsobem.

„U chlebíčků nebudeme“

Zatímco na akt udílení vyznamenání Hrad zve stovky hostů, recepce ve Španělském sále je určena pro více lidí, podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka pro tisíce.

Za hanebné a směšné má to, aby ústavní činitelé sledovali dění v hlavním sále v předsálí u chlebíčků, senátor TOP 09 Jiří Růžička. „Nejdříve by Senát zrušil, pak by si přál víc pracovitých senátorů, přidal by jim na odbornosti, když mu nezaplatili oběd, tak je vyloučí předem, a když ani to nepomůže, tak je nechá stát v předsálí. Je to trapné, hanebné a směšné, u toho rozhodně soudný člověk nemůže asistovat,“ napsal na facebooku.

O Schwarzenbergově rozhodnutí neúčastnit se recepce řekla mluvčí TOP 09 Lenka Brandtová.

Chybět bude i nejvyšší státní zástupce

Někteří veřejní činitelé nedostali pozvánku pro jistotu vůbec. Mezi nimi je například nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který se před více než rokem odmítl dostavit na schůzku s prezidentem. Nejvyšší státní zastupitelství totiž tehdy dohlíželo na vyšetřování kauzy v Lesní správě Lány spadající pod prezidentskou kancelář. Podle loňského zjištění serveru Seznam Zprávy nechtěl Pavel Zeman ohrozit integritu vyšetřování.

Od té doby, kdy pan nejvyšší státní zástupce odmítl schůzku s panem prezidentem za situace, kdy bylo Nejvyšší státní zastupitelství činné v kauze Lesní správy Lány, pan nejvyšší státní zástupce žádné pozvání na Hrad nedostal a s žádným už ani nepočítá,“ uvedl mluvčí nejvyššího žalobce Petr Malý.

Na oslavy 28. října nedostali pozvánku také někteří poslanci, hejtmani či rektoři, kteří mají vůči Zemanovi kritický postoj, nebo při letošních volbách hlavy státu podpořili jeho protikandidáta Jiřího Drahoše

Zástupci vysokých škol měli v posledních letech se Zemanem vůbec napjaté vztahy. Slavnostního ceremoniálu 28. října se přestali účastnit v roce 2014, protože se jim nelíbilo, že prezident odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů a že kvůli osobním sporům nepozval na předávání vyznamenání na Pražský hrad rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka a bývalého šéfa Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera. Rektor Bek ani letos pozvání na Hrad neobdržel, uvedla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová

Smůlu má i „fanynka“ Šlechtová

Pozvánku nedostal také liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Pozván nebyl ani zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). „Jsem přesvědčen, že zřejmě nepojedu, zúčastním se přehlídky, na kterou jsem byl pozván,“ uvedl Čunek. 

Také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) pozvánku nedostal a ani ji nečeká. Loni na Hrad pozván byl, před prezidentskou volbou ale podpořil Jiřího Drahoše. 

Zemanova konkurenta ve druhém kole podporoval i primátor Brna Petr Vokřál (ANO), který rovněž pozvaný není. Na Hrad nejel ani primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD). „Pan prezident mě nepozval,“ řekl. Důvodem je podle něj zřejmě to, že ho kritizoval za některé kroky.

Chyběli i někteří zástupci Starostů a nezávislých či TOP 09. Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík napsal, že pozvánku na Pražský hrad nedostal. „Beru to jako vyhodnocení rozdílných politických názorů. Vzhledem k tomu, jak se Hrad chová a jakou politiku provádí, je to vlastně čest,“ uvedl Gazdík pro Blesk Zprávy.

Prezidentská kancelář nepozvala ani předsedu klubu TOP 09 Miroslava Kalouska a poslance TOP 09 Dominika Feriho.

Na Hrad ale nebyli zvaní i někteří příznivci Miloše Zemana. Například bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO), která platí za jeho dlouholetou příznivkyni. 

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček nechtěl uvádět jmenný seznam těch, kteří nebyli pozváni. „Chci zdůraznit, že jich je opravdu minimální počet, možná by se vešli do většího výtahu. Z naší strany jde o určité vyjádření laskavosti. Nechceme těmto lidem způsobovat zbytečné dilema při vědomí, že už takřka šest let úkorně prožívají fakt, že občané České republiky dvakrát ve svobodných a demokratických volbách zvolili prezidentem Miloše Zemana,“ řekl Ovčáček.  

Ledecká zvažovala, že metál odmítne

Nepřišla ani první místopředsedkyně Topky Markéta Pekarová Adamová. Ta ale z vlastní vůle. „Pozvánka mi přišla, ale na Hrad nejdu. Poprvé za dobu, co jsem poslankyně, jsem zvažovala, že bych vzhledem k 100. výročí založení republiky tentokrát šla. S úctou k této zemi, kterou mám ráda, s úctou k její staleté historii, s úctou ke všem lidem, kteří jsou jejími obyvateli. Zeman a jeho pochybná partička však tuto úctu nemají ani náznakem a k oslavám významného svátku se opět postavili jako ke své soukromé akci,“ míní poslankyně. 

I předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil na Hrad nešel, i když pozvánku dostal. „Musím v této situaci vyjádřit solidaritu s nepozvanými rektory, poslanci, senátory či hejtmany a pozvání na Hrad nevyužiji. 28. říjen budu slavit účastí na jiných akcích,“ uvedl Pospíšil v tiskové zprávě.

Vynechal také europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), který je se Zemanem v otevřeném sporu. Prezident ho odmítl jmenovat ministrem zahraničí. I přesto Poche podle svých slov pozvánku na hradní ceremoniál do prezidentské kanceláře na 28. října dostal.

„Leží doma neotevřená. Už od prvního zvolení Miloše Zemana tam nechodím,“ řekl Blesk Zprávám a ani tentokrát si neodpustil rýpanec do Zemana. „Ať se pan prezident opíjí sám se svými věrnými a umělci, které považuje za výkvět české kultury,“ zdůvodnil svou neúčast na Hradě.

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský zase na Twitteru uvedl, že i když pozvánku v pátek dostal, na Hrad ani letos nevyrazí. „Takovou oslavu si naše republika nezaslouží. 100 let republiky oslavíme raději s rodinou návštěvou výstavy Paměť národa na Letné, výstavy Pošli to dál a snad vyjde i vojenská přehlídka na Evropské,“ řekl.

Chyběla dokonce i dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká, která v neděli obdržela státní vyznamenání. Zvažovala prý dokonce, zda ho vůbec přijmout. Její otec , hudebník Janek Ledecký, se v minulosti vymezil proti Zemanovi„Abych byla upřímná, tak jsme to doma řešili. Řešili jsme, jestli vůbec je správné v současných podmínkách vyznamenání přijmout, nebo ne,“ přiznala novinářům. 

 

levicove-smegma ( 30. října 2018 07:19 )

I soudruh Zeman se baví tím, jak se s národem, který tak rozeštval, dobře manipuluje. Byl znovu zvolen, protože lůza obdivuje jeho vulgárnosti v médiích.

zada ( 29. října 2018 13:58 )

Zase jedovatý článek. Novináři a média nerozdělujte národ!!!! Jinak co se týká obsazení a pozvánek, tak to velmi hezky vysvětlil na ČT24 pan Forejt - bývalí hradní úředník,mluvil těsně před obřadem a to z Muzea, který jasně řekl, že takto byly pozvánky vždy, a to do sálu i předsálí. Protože do sálu byli vždy pozvaní jen hlavní! představitelé našeho státu a potom cizinzi z ambasád a další vážení hosté.Je tam 200 míst a ani senát a posl. sněmovnou se tam prostě všichni nevejdou. Mám dojem že se každý cítí tak "nadlidský" že ho uráží, že nesedí na židli ve Vl. sále. Už jen pozvánka na tento ceremoniál na Hrad je vysokoprestižní, ale tihle političtí umouněnci a další ubožáci si to vůbec neváží. Kadžý se považuje za důležitějšího z důležitých.... skromnost a pokora jim chybí. Opravdu co článek to lež, rýpání - prostě žumpa!!! Pisálkové jděte se už vycpat!!!!

radar666 ( 29. října 2018 11:56 )

A prolhaní novináři servírují národu,že nepřišla ani Ledecká .Každý ,kdo jen trochu sleduje sport, ví,že již předem avizovala,že kvůli soustředění se předávání nezůčastní a nikdy neřekla,že vyznamenání nepřijme ! To ovšem lhářům české mediální žumpy nevadí .! Oni mají svou verzi a ta jediná je ta pravá ! Tož nechť si užijí svých pár minut slávy,nikdo těm jejich kecům nevěří ! Jsou holt závistivý,jim za ty lži nikdo metál nedá,ani jejich chlebodárce.Od něho dostanou jen mrzký peníz,peníz žoldáka co plní rozkazy svého živitele ! Jak smutné !

sores ( 29. října 2018 11:22 )

Myslím že to nikoho netrápí že se nehezká Ledecká neukázala. Má obličej jako chlap i takové výkony.

venca3389 ( 29. října 2018 10:25 )

sovca- máte pravdu s Ledeckou ta neví jaká bije a hlavně peníze a myslí jak jiný stát po ní skočí , aby se holky nepřepočítala ( možná tak podřadný státy ) .Samozřejmě do ted může děkovat jen tátovi , ona jen jeden rok ohromila národ a to bude asi všechno . Letos se jí to už nepovede i odborníci i trenéři jiných států se na tom schodují a v roce 2020 po ní ani pes neštěkne . Když chce jít tak at jde nikdo ji tu nedrží , nebo ano ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa