Říká se – za vším hledej ženu! V tomto případě to byla Korčákova dcera, která údajně chodila na Davidovy soukromé večírky a nechala se jím obluzovat. A milující otec z pozice své funkce zasáhl. StB v tu chvíli byla žádost o povolení využití zpravodajsko-technických prostředků k zadokumentování zpěvákovy závadné činnosti okamžitě zamítnuta. K "rozpracování" osoby Michala Davida pro podezření z páchání trestné činnosti tedy díky Korčákovi nikdy nedošlo.

Ve spisu StB z 22. února 1984 se dočteme toto: "Dále bylo provedeno šetření na OS SNB, odbor obecné kriminality. Zde bylo zjištěno, že v roce 1978 bylo zahájeno rozpracování osoby Vladimíra ŠTANCLA (Michala DAVIDA) pro podezření z páchání trestné činnosti dle § 217 a 187 tr. zákona (podávání alkoholu nezletilým a požívání a rozšiřování drog a omamných prostředků).

Dle tehdejších poznatků docházelo v bytě Štancla k uvedené negativní činnosti, která byla zjištěna a dokumentována agenturními prostředky O-OK. K realizaci případu nedošlo na základě intervence tehdejšího náčelníka OS-SNB Praha 4 s. MARKA, který údajně na pokyn nadřízených orgánů soustředěné materiály zabavil a dal příkaz k nepokračování v rozpracování poznatku.“

Co k tomu náčelníka vedlo? „Dle názoru pracovníků O-OK byla důvodem pro zastavení rozpracování poznatku skutečnost, že do tohoto prostředí docházela dcera předsedy vlády ČSR, která byla evidována jako osoba s drogovou závislostí.“

Kdo byl Josef Korčák?

Josef Korčák působil jako předseda vlády České socialistické republiky v letech 1970 až 1987 a jako místopředseda federální vlády Československa. V roce 1987 ho v předsednictvu ÚV KSČ i v čele české vlády nahradil Ladislav Adamec (†80). V roce 1994 byl Korčák stíhán v souvislosti s vyzbrojováním Lidových milic za trestný čin nedovoleného ozbrojování. Stíhání bylo v roce 2000 policií zastaveno, což navzdory stížnosti ministra spravedlnosti následně potvrdil i Nejvyšší soud.

Fotogalerie
36 fotografií