Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kalousek ani Gazdík zatím nemají pozvánku na státní vyznamenání. Jak to Hrad vysvětlil?

Autor: Jakub Veinlich - 
23. října 2018
05:01

Už v neděli udělí prezident Miloš Zeman další státní vyznamenání. Tentokrát se ponesou v duchu 100. výročí vzniku československého státu. Otázkou zůstává, kdo všechno bude akci přihlížet. Někteří politici totiž uvedli, že pozvánku ještě nedostali. Jiní ji sice dostali, ale na ceremoniál nedorazí.

Rok co rok se 28. října koná na Pražském hradě slavnostní ceremoniál, při kterém prezident republiky udílí státní vyznamenání. Patří to k tradici oslav vzniku Československa, tentokrát dokonce stých.

Pozvánku do Španělského sálu Pražského hradu u této příležitosti dostávali tradičně všichni zvolení zákonodárci – tedy 200 poslanců, 81 senátorů i všichni europoslanci – a také vláda a rektoři, předseda ústavního soudu a představitelé církví a další.

Blesk Zprávy proto zjišťovaly u různých politiků, jestli jim pozvánka na slavnostní ceremoniál u příležitosti státního svátku dorazila. Už v pátek totiž někteří avizovali, že pozvánku na rozdíl od svých kolegů v poště zatím ještě nemají. Část ji nedostala ani v pondělí odpoledne.

Do neděle 28. 10. je sice času stále dost, i tak ale Hrad musí počítat s určitým časovým prostorem, aby stihli politici a další pozvaní hosté svou účast buď potvrdit, nebo vyvrátit.

Video  Zeman a Klaus se špičkovali na večírku po vyznamenání.  - David Vaníček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Komu přišly pozvánky?

Na podrobnosti se Blesk Zprávy optaly mluvčího prezidenta republiky Miloše Zemana. Ten ale nechtěl na otázku, zda prezidentská kancelář pozvala všech 281 zákonodárců i všechny zvolené europoslance, příliš odpovídat.

„V úterý v 11:00 mám na Hradě tiskovou konferenci k oslavám státního svátku. Bude to už po odeslání pozvánek, a proto budou k dispozici i podrobnější informace,“ reagoval Jiří Ovčáček poněkud vyhýbavě. Podrobnosti neuvedl ani na doplňující dotaz, že musí přece vědět, komu se budou pozvánky odesílat. 

Někteří navíc už pozvánky dostali, redakce se tak dále tázala, zda se tisknou postupně. „Pozvánky se posílají postupně, jak jsou postupně připravovány, teď ale žádnou statistiku k dispozici nemám,“ reagoval mluvčí.  

Kalousek nic nedostal, ale nevadí mu to 

Jedním z těch, kteří pozvánku zatím neobdrželi, je šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Poprvé po dvaceti letech jsem pozvánku nedostal. Náladu mi to věru nezkazilo,“ reagoval pro Blesk Zprávy.

Kalousek a Zeman nemají dlouhodobě dobré vztahy. Když v roce 2013 kandidoval Zeman v první přímé volbě na prezidenta, hlásal, že odstraní Kalouska z politiky. „Zavřete Kalouska,“ „Kalousek je odpad“ – i tak často Zeman v průběhu svého prezidentování mluvil před lidmi o dnes již bývalém ministru financí Miroslavu Kalouskovi.

Ten zase hovořil o mocenském paktu Zeman–Babiš anebo se do prezidenta navážel kvůli tomu, že se údajně proklikal na zámku v Lánech na stránky s dětským pornem.

„Ischemicko-vaskulární demence bývá hovorově nazývána nemoc sprostých dědečků. Pacient za to nemůže a zaslouží si péči a soucit. Není ale už tak jisté, zda si zaslouží i úřad prezidenta republiky,“ rýpnul si Kalousek do Zemana.

Z TOP 09 není jediný, kdo pozvánku na Hrad v poště zatím nenašel. „Zatím mi nepřišla,“ řekl Blesk Zprávám jeden z nejmladších českých poslanců a otevřený kritik Miloše Zemana Dominik Feri. „V první řadě je třeba počkat pár dní, aby bylo jasnější, jestli se jedná o administrativní šum a pozvánky se nezasekly na cestě, nebo je to záměr,“ dodal Feri, který tedy ještě vyčkává.

Na konci minulého týdne neměl pozvánku v poště také europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. V pondělí poštu ještě kontroloval, psaní z Hradu v ní ale nebylo.

Poche: Ať se Zeman opíjí s jinými

V otevřeném sporu s Milošem Zemanem je také europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Zeman ho odmítl jmenovat ministrem zahraničí. Tomáši Petříčkovi dal zase podmínku, aby se Pocheho zbavil i jako politického tajemníka a poslal ho z Černínského paláce zpět do Bruselu. I přesto Poche podle svých slov pozvánku na hradní ceremoniál do prezidentské kanceláře na 28. října dostal. Do slavnostního se ale oblékat v neděli nebude.

„Leží doma neotevřená. Už od prvního zvolení Miloše Zemana tam nechodím,“ řekl Blesk Zprávám europoslanec, který už do Bruselu v příštím roce kandidovat nebude.

Ani tentokrát si neodpustil rýpanec do Zemana. „Ať se pan prezident opíjí sám se svými věrnými a umělci, které považuje za výkvět české kultury,“ zdůvodnil svou neúčast na Hradě.

Z umělců se Zeman chystá vyznamenat v den stého výročí vzniku Československa například hitmakera Michala Davida.

Gazdík: Je to pro mě čest

Hradního ceremoniálu se zřejmě nezúčastní ani předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. S Milošem Zemanem si sice tyká, o přátelství se ale v posledních letech mezi nimi rozhodně mluvit nedá. Ani Gazdík zatím psaní z Hradu nedostal. Považuje to spíš ale za čest, než cokoliv jiného.

„Vzhledem k tomu, jak se Hrad chová a jakou politiku provádí – a tím zdaleka nemyslím jen prezidenta, ale i jeho okolí – je to vlastně čest,“ reagoval Gazdík.

Podle šéfa STAN navíc nepozvání vypovídá víc o samotné hlavně státu. „Podobně jako vulgarity z úst prezidenta, tak také to, že někoho nepozve při 100. výročí, vypovídá víc o něm samém, než o těch ostatních,“ dodal Gazdík.

Němcová: Nikam nejdu

„Nechci se ukvapit, třeba to teprve rozesílají,“ řekla Blesk Zprávám minulý týden bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, která pozvánku nakonec našla až v pondělní poště. Sama si ale státní svátek užije jinak než na Pražském hradě. „Nepůjdu, omluvím se,“ řekla Blesk Zprávám Němcová, která například odešla z Hradu, když měl prezident Zeman letos v březnu inaugurační projev.

Sama se navíc pozastavuje nad tím, že někteří zákonodárci pozvánku od prezidentské kanceláře u tak významného výročí nedostali. Nebývá to prý totiž takto zvykem. „Pravidlem bylo, že byli pozváni všichni zákonodárci a kdo nemohl nebo nechtěl přijít, se včas omluvil. Teď to možná bude se zákonodárci jako s lektory. Kdo prezidenta a jeho okolí kritizuje, nesmí na oslavu státního svátku,“ doplnila Němcová a připomněla tak, že prezident nezve na Hrad ani některé rektory, kteří se Zemanem často nesouhlasí.

Štěch: Spory mají jít stranou

Předseda Senátu Milan Štěch, kvůli kterému se letos nekonal ani novoroční oběd předsedů parlamentních komor s prezidentem a který chyběl i u schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice, protože byl na služební cestě ve Francii, o které Hrad věděl, pozvánku dostal. Přišla podle jeho slov v pátek v poledne.

„Není šťastné, pokud někdo pozvání nedostane. Toto přeci nemá být o osobních vztazích, ale o uctění památky všech těch, kteří se zasloužili o to, že dnes můžeme žít v samostatné, svobodné, demokratické zemi,“ reagoval Štěch na absenci pozvánek u některých politiků.

„Myslím, že bychom se na to měli umět povznést, na to, aby se v tento den nepromítaly naše nedobré vztahy. Jsou přeci jen věci, které by nás měly sjednocovat a vznik republiky je věc, na kterou bychom měli být všichni hrdí,“ dodal Štěch, který za pár dní ve funkci předsedy Senátu s největší pravděpodobností skončí.

Video  Zeman a opomenutý předseda Senátu Štěch: Budu volit Drahoše, vztah se Zemanem je chladný.  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Pražský hrad podle jeho informací pozve na slavnostní ceremoniál senátory, kteří mají v tuto chvíli mandát. Netýká se to tedy těch, kteří byli zvoleni v nedávných volbách. Ustavující funkce nového Senátu bude totiž až 14. listopadu – tedy dva týdny po stých narozeninách Československa.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joachimk ( 24. října 2018 21:12 )

Nemají nemají a neměli by dostat - zas by rušili svými oblíbenými teatrálními odchody a možná by angažovali i sexuchtivou rohlíkářku. ;-)

salto ( 23. října 2018 15:13 )

Jestli tam ta výše uvedená strašidla nebudou, je jenom dobře a pochybuji, že by tam někomu chyběli

5nastolevceskych ( 23. října 2018 14:29 )

Pozvánky na poslední chvíli, jako při nápadu na chlastačku ve čtvrté cenové.

soudruh ( 23. října 2018 13:14 )

Je zábavné jak opět skáče na špek pana presidenta celá kavárna!!!! Kvičí a smrdí i když je na doručeni pozvánek dost času!!! Jsem zvědav zda se panu presidentovi po doručeni pozvánek omluví!! kalousek,němcová,poche a už vůbec ne to strašidlo tam určitě nepatří,rozhodli o tom svým chováním vúči panu presidentovi sami !!

levicove-smegma ( 23. října 2018 12:12 )

Zkus číst znova, pomalu, pomalu, možná pochopíš, o čem se tam píše. I když... u Zemanoidů se nějaké chápání očekávat nedá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa